Брига о себи – неопходност, а не привилегија ретких

0
kupka-žena-opuštanje
Pexels.com

Последњих година нарочито популарна фраза „брига о себи“ много је више од занимљивог тренда. Заправо, брига о себи није нов, а ни посебно сложен и ексклузиван концепт. У питању је пракса свесног чињења ствари које чувају или побољшавају наше ментално или физичко здравље.

Дакле, брига о себи је скуп свесних и намерних избора да се уради нешто како бисмо се боље осећали у свом телу и уму. Да ли је то час јоге, интензиван тренинг у теретани, превентивни лекарски преглед или једноставно шољица чаја уз књигу, сасвим је свеједно. Заправо, постоји много начина да се побринемо за своје благостање, а да притом не потрошимо (много) новца.

Топличанка вам представља неколико практичних стратегија које ће вам помоћи да у години пред нама више бринете о себи. Прочитајте.

Који су примери бриге о себи?

На ово питање је мало теже одговорити, јер је брига о себи индивидуална ствар. Ради се о бризи о себи ментално и физички, а свако има различите потребе. Док ће неко потражити опуштање у сауни, другоме је довољно прелиставање часописа свако поподне.

Заиста, све што урадите за себе због чега се осећате боље може се сматрати бригом о себи. Према тoме, чак и редовно чишћење зуба концем, нова фризура или одлазак козметичару убрајају се на ову листу.

doktor-beli-mantil
Pexels.com

Но, ово се првенствено односи на бригу о здрављу, од доношења избора здравог начина живота до редовних превентивних прегледа. Примера ради, за жене старије од 35 година препоручљиво је да се уради ултразвук дојке. Потражите у свом граду поуздану ординацију или дијагностички центар (мамографија Земун, Београд, Ниш итд.) и закажите посету и преглед. Редовно посећујте свог стоматолога и водите рачуна о оралном здрављу.

Само нежно према себи – сваког дана

Здравље није само одстуство болести, већ и осећање задовољства и благостања како на физичком, тако и психичком плану. Важно је да се осећамо витално, пуни енергије и да смо емоционално уравнотежени. Ово се може лако постићи и једноставним свакодневним праксама, које заправо ништа не коштају:

  • Добро се наспавајте
  • Пијте много воде
  • Идите у брзу шетњу
  • Уживајте у опуштајућој купки
  • Реците НЕ нечему што не желите да урадите
  • Слушајте своју омиљену музику
  • Гледајте свој омиљени филм
  • Направите нешто здраво, али укусно за вечеру
  • Направите листу од пет или више ствари које волите код себе
  • Проводите квалитетно време са вољеним особама

Зашто је брига о себи важна?

Брига о себи је важан део здравог и срећног начина живота и кључан је фактор за преузимање контроле над својим здрављем.

девојка-сунце-срце
Pexels.com

Водимо све ужурбаније животе и заиста може бити лако да заборавимо на себе. Ако се носимо са обавезама на више поља, покушавамо да избалансирамо између посла, породице и свих осталих обавеза које нас чекају, није чудно што „немамо времена“ да понекад ставимо себе на прво место. Међутим, управо реорганизацијом приоритета и бригом о себи постижемо да се осећамо боље – а што се боље осећамо продуктивнији смо и ефикаснији у свим другим животним сферама.

Као што је већ поменуто, не мора много да кошта нити да изискује велику временску посвећеност. То може бити купање, опуштање уз добру књигу, шетња у природи или уживање у омиљеној храни. Ради се о томе да се ставите себе на прво место, чак и само на кратко време.

Које су предности бриге о себи?

Брига о себи има бројне предности, а већина је међусобно повезана и за циљ има оптимално здравље.

Брига о себи може побољшати ваше физичко здравље

Велики део бриге о себи је посвећеност бризи о свом телу и усклађивању са његовим потребама. Ако правите план, имајте на уму да сваки корак бриге о себи треба да има у свом фокусу физичко здравље. Можда је то прање зуба, више вежбања или довољно сна сваке ноћи? Или се коначно решите да проверите тестирања и снимања која месецима одлажете?

Закажите све важне прегледе било да је у питању посета гинекологу, ултразвук или рендген. Ако немате препоруке пријатеља, потражите на интернету дијагностичке центре са добром репутацијом (рендген Земун, гинеколошке ординације, стоматолог и сл.).

Брига о себи може смањити стрес и анксиозност

брига-о-себи-воли-свој-живот
Pexels.com

Одвајање времена за опуштајуће активности, као што је топла купка, слушање музике или вежбање јоге или медитације, још једна је уобичајена тема бриге о себи.

Свака активност која чини да се осећате опуштеније може помоћи у смањењу симптома стреса и анксиозности и да вам подигне расположење.

Брига о себи може повећати ваше самопоштовање

Осим што вам помаже да смирите нерве, одвајање времена за релаксацију и бригу о себи може имати позитиван утицај на начин на који видите себе. Ако се према себи опходите љубазније, то може учинити да гледате на себе љубазније. Појачајте своје самопоштовање и тако научите да се носите са неуспесима и да константно радите на себи.

Брига о себи може довести до бољих односа

Ако мало боље размислите о томе, заиста има смисла – што сте срећнији и здравији, то више можете дати у односима које градите са партнером и пријатељима. Ово је нарочито важно ако сте родитељ, јер се углавном дететове/партнерове потребе ставе на прво место. Међутим, за добробит целе породице морате пазити и на своје здравље.