Постављање циљева – одлука која мења живот

0
циљеви-постављање-циљева
Pexels.com

„Ако немате прецизан циљ, нећете искористити сав свој потенцијал.”

Зиг Зиглар

Многи људи понекад имају утисак да лутају овим светом без плана и смисла. Напорно раде, труде се и дају све од себе, али им се чини да све то није важно нити довољно вредно.

Међутим, кључни разлог због кога осећају да оно што раде нема смисла лежи у томе што нису поставили и конкретне циљеве.

На велико путовање не креће се без плана и мапе. Тако је и са животом – докле год не знате шта је ваш циљ, нећете знати шта радите нити због чега.

У овом тексту посебно ћемо се посветити постављању циљева и томе колико су они важни за животни успех и смисао свега што радите.

За почетак, рећи ћемо вам да је свако доба године добро за постављање правих и реалних циљева. Када кажемо да су циљеви прави, заиста тако и мислимо. Постоје лажни циљеви и то су они које од вас очекује друштво, ваша породица, пријатељи или други људи из окружења.

Међутим, најважнија особа у постављању личних животних циљева сте ви сами. Размислите о томе да ли је циљ који имате заиста ваш и да ли ћете бити суштински срећни када га остварите. Ако се мало колебате и мислите да желите нешто другачије, можда сте у праву. Потражите свој прави циљ и крените ка његовом остварењу, а ми ћемо вам у наставку помоћи да то учините мудро и на прави начин.

Кључна питања за дефинисање правог циља

Већина циљева заснива се на крајњим резулатима који често нису конкретни и јасни. На пример, ако желите добар посао, боља примања, ауто, стан, кућу или нову љубав – то и даље нису конкретни одговори који су у вези са вашим животом. Да бисте поставили јасан циљ који се тиче само вашег живота, потребно је да одговорите на неколико кључних питања. Ево о којим питањима се ради:

  • Да ли је овај циљ заиста оно што ја желим?
  • Да ли је остварење овог циља могуће?
  • Шта ће ми донети остварење овог циља? / Како ће мој живот изгледати након што остварим овај циљ?
циљеви-жена-пише
Pexels.com

За конкретан циљ, потребни су вам детаљи – оно што је само вама важно када до остварења дође. Не заборавите да је путовање до циља једнако важно као и само његово постизање. Зато направите детаљан план остварења свог циља.

Постављање циљева по SMART принципу

SMART је акроним енглеских речи и свако слово представља једну карактеристику паметно за паметно постављање циљева.

S – (Specific) специфични циљеви су конкретни, јасни и односе се на ваше животне ситуације. Да бисте конкретизовали своје циљеве, пробајте да одговорите на следећа питања:

  • Шта желим да постигнем?
  • Зашто је овај циљ важан?
  • Где је овај циљ сада?

Ако је циљ нејасан, тешко је пратити га и знати који је следећи корак на путу до остварења.

М – (Меasurable) мерљиви циљеви су они чији напредак можете да пратите и да увиђете шта и на који начин треба да поправите. Питања која ће вам помоћи да мерите своје циљеве су:

  • Које кораке сам прешла?
  • Још колико ми је остало?
  • Како ћу знати да је циљ остварен?

Ова питања помоћи ће вам да процените колико сте далеко стигли и да ли је потребно да промените нешто како би све протицало по плану.

А – (Аchievable) достижни циљеви су они који су могући. Тачније, да бисте проценили достужност циља, прво треба да сагледате своје тренутне вештине и ресурсе и да их искористите на прави начин. Питања која вам могу помоћи да оцените колико је ваш циљ достижан су:

  • Да ли имам све потребне ресурсе да остварим овај циљ?
  • Шта ми је потребно да га остварим?
  • Да ли је овај циљ икада раније остварен?

R – (Rеalistic) реални циљеви су они који су у складу са вашим тренутним могућностима. Ако поставите превисоке циљеве, постоји велика могућност да ћете се разочарати и изгубити мотивацију. Међутим, када поставите себи следећа питања, знаћете да ли треба да зацртате циљ који сте првобитно замислили или је ипак неопходно да га мало коригујете.

  • Да ли је мој циљ реалан?
  • Могу ли му се у потпуности посветити?
  • Да ли је ово право време за тај циљ?

Т(Tиmе Cоnstrained) временски дефинисани циљеви су они који имају датум постављања и датум остварења. Временски оквир помоћи ће вам да останте организовани и да циљ увек буде у првом плану. Када имате временски дефинисан циљ, увек ћете знати одговоре на следећа питања:

  • Када почиње остварење мог циља?
  • Шта могу да урадим данас да бих била ближа остварењу?
  • Шта могу да урадим за два месеца од сада да бих унапредила постизање циља?
  • Који је рок за остварење мог циља?

Ако циљ не функционише – слободно га промените

Када вас тежња ка циљу исцрпљује и не усрећује, можда то није оно што заиста желите.

Циљеве постављате из једног разлога – да бисте променили свој живот. И зато, уместо да креирате циљ који ће променити ваш живот тек када га остварите, пробајте да промените редослед. Бирајте путовање до циља које би за вас било сјајно. Циљ треба да буде компас који показује прави пут.

Када остварите циљ који сте поставили, осетићете укус победе и пожелећете да пробате поново. То значи да ћете себи увек постављати нове изазове и са сваким новим циљем бићете све бољи.

Промените свој живот тако што ћете поставити праве циљеве и креирати јасан план њиховог остварења.