5 савета који ће вам помоћи да се ослободите стреса

0
стрес-жена-лаптоп
Pexels.com

Живот у ципелама модерног и савременог човека иде уз стрес, без поговора, одлуке или бирања. Скоро да не постоји сегмент живота који не подразумева стрес на свакодневном нивоу, а истраживања показују да је анксиозност присутна у мери која се сматра нормалном и редовном појавом, без третирања ње као одређеног здравственог проблема.

Поражавајућа чињеница је то што се ниво анксиозности који се данас сматра регуларним и саставним делом сваког човека, пре шест или седам деценија посматрао као озбиљно душевно обољење. Шта онда урадити? Како избацити стрес из себе?

Како избацити стрес из себе и не гомилати га?

Гомилање стреса не ствара само анксиозна осећања и на крају депресију код одређених особа, већ у огромној мери утиче на физичко здравље. Стрес слаби крвне судове, срце, све виталне органе, а уједно је један од покретача најозбиљнијих, смртоносних болести. Зато је веома важан детокс. Када је стрес у питању, тај детокс се дели на два сегмента: ментални и физички. Па на питање како избацити стрес из себе није најлакше одговорити, јер је потребан труд, воља и мало времена. Потребно је време које ћете себи и свом здрављу поклонити и омогућити. 

Један од најефикаснијих начина јесу разговори са стручњацима, терапеутима, али постоје и неки једноставни савети који долазе у додир сасвакодневним навикама, које утичу на повећање стреса и стресних ситуација. Зато одвајамо њих неколико у веровању да ћете сазнати како избацити стрес из себе успешно!

Смањите унос кофеина и алкохола

Иако многи не могу да замисле дан без неколико кофеинских напитака, чињеница је да они стварају осећај осећај нервозе и узнемирености. Исто је и са алкохолним пићима. Па када се претера прораде тремори, малаксалост, бол у глави, док се осећај узнемирености и унутрашњег немира повећавају. Све то у ствари јесте стрес који нарушава комплетно здравље. Важно је пронаћи баланс у испијању ове врсте напитака, те створити навике које неће утицати погубно на вас.

Ослушкујте своје дисање

Приликом сваке ситуације која је узбудљива дисање се убрзава. Веома је важно да пратите како ваше дисање „иде“, те да утичете на њега. Удахните полако, издахните полако, тако урадите бар 10 пута у свакој стресној ситуацији. На овај начин ћете утицати да се количина стреса која се ствара умањи и да знатно мањи негативан утицај има на вашу психу и физичко здравље

Обезбедите себи квалитетан сан

Испрекидан, кратак, лош сан, појачавају лош осећај, погоршавају здравље у сваком његовом сегменту. Током сна се тело комплетно регенерише, као и наш ум, због чега је потребно у највећем броју случајева обезбедити себи седам до осам сати квалитетног сна. Тако ће се и сам стрес умањити, као и његово дејство на организам. Осећаћете се лакше, снажније, вољније, па самим тим продуктивнијие и срећније. А та два стрес елеминишу. 

Склоните мобилни телефон од себе

Количина стреса која се данас мери и сматра нормалном, видели смо да је некада била део лечења у болничким условима. Напредовање технологије, интернет, доступност свега, довела је до тога да се стрес гомила са свих страна: што од лоших вести, што од добрих вести, гледања у различите садржаје итд. Одвојите период дана када ћете бити сасвим без телефона, присутни у реалном времену свог живота и то ће вам помоћи да умањите анксиозност и стрес који долази одасвуда. 

Конзумирајте цитрусе

Један одличан, а приступачан и увек доступан начин који ће вам помоћи да се решите стреса јесу цитруси. Истраживања су доказала да мирис цитруса опушта и релаксира, па зато ољуштите наранџу, лимун, припремите напитак од њих и допринесите себи опуштање и добру дозу витамина.