Зашто је важно извадити умњаке на време?

0
умњаци-вађење умњака
Depositphotos

Умњаци, осмице, или трећи секутићи су зуби који код људи последњи расту, у доба адолесценције. 

Налазе се на самом крају вилице, и немају огромну улогу у жвакању хране као остали зуби, али могу да изазову различите проблеме повезане са оралним здрављем, али чак и да изазову опште здравствене проблеме.

У наставку ћемо објаснити које проблеме могу створити умњаци који нису извађени на време.

1. Могу оштетити околне здраве зубе

Вилица код људи веома често није довољно велика, те умњаци веома често урастају. Овакви умњаци стручно се називају импактирани умњаци, и неопходно је да се хируршки изваде.

Вађење умњака је рутинска операција, која се обавља у локалној анестезији траје релативно кратко.

Уколико се умњаци који немоју простора да израсту правилно не изваде на време, могу почети да расту у погрешном смеру, ударајући у здраве зубе.

Под притиском који умњаци праве на друге зубе, они се измештају свог правилног положаја, некада се преклапају и отежавају правилно уклањање остатака хране што негативно може утицати на појаву каријеса.

Поред тога, пацијенти код којих дође до померања зуба, могу се јавити регије претрпане зубима које захтевају ортодонски третман, односно ношење фиксне протезе.

2. Веома су подложни појави каријеса

Умњаци се налазе на самом крају вилице, и веома им је тешко прићи и адекватно одржавати њихову хигијену.

Због тога умњаци постају плодно тло за накупљање бактерија које могу да узрокују појаву каријеса или да доведу до упале десни.

Каријес који се појављује на умњацима лако може да захвати и друге зубе, и у већој мери науруши орално здравље код пацијента, и доведе до појаве бола и потребе за честим поправкама.

3. Могу довести до упалних процеса

Као и у случају каријеса, бактерије које настају око умјнака врло лако могу да изазову појаву упале десни.

Ови упални процеси носе са собом бројне могуће проблеме, као што су појава бола, крварење десни, климање и испадање зуба.

Поред тога, када се прогутају заједно са пљувачком и храном, ове бактерије могу изазову и опште здравствене проблеме, узрокујући инфекције плућа и других органа.

Студије показјују јасну повезаност између оралног здравља и општег здравља, те ове упале које настају у устима никако не треба шватати олако.

Које врсте вађења умњака постоје?

Највећи број умњака захтеваће оперативно, хируршко вађење, које подразумева да се на деснима направи мали рез, кроз који ће умњак бити поломљен и уситњен и коначно извађен. 

Потом, рез ће бити зашивен, а пацијент ће након неколико дана поново посетити стоматолога ради вађења конаца.

На располагању су и конци који се сами разлажу, и који најчешће не захтевају другу посету стоматологу, но будући да се ови конци некада пребрзо разложе и самим тим узрокују потребу да се рана поново ушива, нису превише популарни међу стоматолозима.

Осим хируршког вађења, када су зуби у потпуности или делимично изникли изнад линије десни, није потребно хируршко вађење, већ се умњаци могу извадити као и било који други зуб, једноставним или компликованим вађењем, у зависности од величине умњака, и начина на који је умњак изникао.

Осим на цену, начин на који ће умњаци бити извађени утиче и на дужину трајања опоравка након вађења умњака, који код нехируршког вађења по правилу траје доста краће и сам процес је пријатнији за пацијента.

Сва три начина подразумевају да је пацијент током трајања процедуре свестан, а вађење се обавља у локалној анестезији.

По престанку деловања анестетика, пацијенту се саветује употреба лекова из групе ибупрофена који не утичу на крварење и зарастање ране, као и конзумација мекане, незачињене хране која неће иритирати оперисано подручје и продужити опоравак.

Умњаци се могу извадити у било ком животном добу, но најпаметније је проценити на осново ортопан снимка да ли је адекватније решење извадити их још пре ницања и узроковања проблема или сачекати да изникну.

Интересантан је податак да преко 80% људи током живота извади најмање једна умњак, што ове стоматолошке операције ставља у ред најчешће обављањих.

Закључак

Осмице или умњаци, не играју велику улогу у жвакању, говору и не виде се током говора и осмеха, али могу проузроковати различите здравствене проблеме.

Они укључују проблеме попут померања зуба, подстицања стварања каријеса и упалних процеса који могу да имају утицај шири од самих уста пацијента и утицати на свеукупно здравље.

На редовним контролама у адолесцендском добу, уз помоћ ортопан снимка, стоматолог може препоручити вађење умњака и пре њиховог ницања, како би се деловало превентивно и спречило да се зуби искриве, створе регије претрпане зубима, или да умњаци израсту у погрешном смеру.

У зависности од врсте вађења, које могу бити хируршко, једноставног и компликовано, зависи и цена као и дужина опоравка након овог поступка, који је у сваком случају безболан будући да се обавља у локалној анестезији.