Књиге, љубав и вино – Топличанка чита у фебуару

0
Ивана Вуковић, Простор за реч

Фебруар је месец љубави и вина, а те две ствари свакако не треба раздвајати. Стари Латини су рекли In vino veritas (У вину је истина), а ја кажем да је и у љубави истина. Кад волимо пуним срцем, кад смо срећни у љубави која нам је узвраћена- ми живимо у истини,  јер бескрајна љубав једина је истина.

Нема лепшег догађаја од осмеха на лицу вољене особе. Још ако знамо да смо за тај осмех ми заслужни – срећа до неба! 

Љубав треба да се слави сваког дана, сваким погледом и загрљајем. Наравно, лепо је поклонити вољеном бићу нешто од срца и на Дан љубави. Мој избор за тај дан, поред неког кулинарског експеримента, увек буде и књига.

Књига са посветом, подразумева се. 

Уколико желите да обрадујете, да поклоните нешто заиста вредно и непролазно чему увек може да се врати – књига је прави избор. 

Пишући овај текст, кроз главу ми пролази онај Борин стих Прича о љубави обично угњави. Можда. Угњави ако није наша шоља чаја. Зато сам ја одлучила да дам препоруке књига за различите сензибилитете и интересовања. А ко боље познаје вашу драгу особу од вас самих?! Зато, прочитајте препоруке и сигурна сам да ћете пронаћи нешто што ће вам се свидети и постати ваш избор за поклон драгој особи.

Не заборавите посвету.  А ни вино!

ЉУБАВ ПРОТКАНА ИСТОРИЈОМ

Ненад Новак Стефановић  Водич кроз љубавну историју Београда

Водич кроз љубавну историју Београда је књига која је права посластица за све оне који воле историју и дубље проницање у прошлост. Она је за све оне који желе да науче више о прошлости града и о животима знаменитих људи.

књига
Ивана Вуковић, Простор за реч

Овој књизи се враћате јер не само да вас учи, она и на себи својствен начин пружа увид у љубави које су се одигравале иза кључаоница. Њен поднаслов је: Једна кућа- једна љубавна прича.

Лирска историја је прави избор за све који су спремни да иду кроз време улицама града, да кроз занимљив стил сазнају много и да после они буду водичи кроз Београд и љубавну прошлост.

 „Томанија и Милан се повлаче у миран живот у своју кућу на Дедињу. Имали су своје телескопе. На крову гараже подигли су стаклену кулу. Прозоре куле су отварали ноћу. Инсталирали су мали али јак телескоп. Старост им није сметала да наставе са осматрањем звезда. То је био њихов вечерњи излазак. Свечано су се облачили. Већ су се теже пели уз степенице, али их је вид још увек служио. Када су прислонили окулар, поново би чули мелодију валцера, као кад су били у Опсерваторији на врачарском брду. Тражили су на небу пријатеље, којих на земљи нису имали.“

ЗА ОНЕ КОЈИ ВОЛЕ ЛИРСКО И ИНТИМНО ЈА

101 Љубавна Антологија српске љубавне поезије – Приредио Милош Јанковић

Уколико је неко заљубљеник у танана осећања, љубав исписану кроз стихове и риме, онда је свака књига поезије прави избор. Међутим, у складу са празником, ја предлажем баш ову –  101 Љубавну.

Ова Антологија почиње Костићевом Santa Maria Della Salute, a завршава се песмом Марка Шелића Марчела Бубе.

Поред Ракића, Диса, Винавера, Бојића, Црњанског, Д. Максимовић, ту су и песме Велимира Живојиновића Massukе, Риста Ратковића, Драгослава Грбића и других. Немогуће је све ауторе навести. Читава је плејада великих песника.

Песме се хронолошки ређају од најстаријих писаца који су ушли у Антологију, до најмлађег. Ово је књига која се чува, изнова ишчитава, из које се рецитује.  Књига у којој читате познате и мање познате ауторе, а сви они пишу о једном – о љубави!

Витомир Вито Николић

Први снијег

Соња, изађи да скитамо,

Имам луду жељу вечерас да лутам.

Соња, изађи и изнеси само

Мало нежности испод капута.

Мало нежности, мало само,

Залогај један за огромну глад.

Соња, изађи да скитамо,

Ноћас је нестварно лијеп град.

Пол Елијар Писма Гали

Француски песник Пол Елијар пише писма својој највећој љубави Гали. Кроз писма он приказује себе у сировом, личном, интимном облику. И у љубави и у раздвојености он жени свог живота пише најличније и најљубавније. Поред љубави овде можете заћи и у њихове свакодневне животе, филозофију живота, надахнуће стварања, еротику, међусобну подршку и савете двоје љубавника, али, можете и осетити дух једне епохе и једног времена.

Писма су Елијарова борба против времена. Ова књига је завештање, одраз једне љубави и једног периода, а ви, као читаоци, можете уживати у редовима једног великог песника који овде пише својој највећој љубави у епистоларној форми, без стега и срама, посве лично.

„Моја лепа, мој обожавани, тешко подносим твоју одсутност. Све је празно, имам да љубим само твоју одећу. Твоје тело, твоје очи, твоја уста, цело твоје присуство мени недостаје. Ти си једина, волим те за сву вечност. Све невоље које сам поднео нису ништа. Моја љубав, наша љубав их спаљују. Када се вратиш, хоћу да те дивно украсим. Дај ми меру за пиџаме. Желим за тебе све што је могућно да се има, све најлепше што постоји. Буди одсутна што је мање могућно. Врати се брзо. Без тебе ја нисам више ништа.“

НЕИЗОСТАВНИ КЛАСИЦИ

Шарлот Бронте Џејн Ејр

Шта прво рећи о овом делу сем да је мени једно од омиљених кад помислим на љубав и једно од првих тако великих дела која сам читала. Оно говори о љубави која се постепено рађала и расла. Џејн Ејр и господин Рочестер су различити по свему. Џејн је храбра и слободоумна и то је чини хероином испред свог времена. Заљубљује се у мрачног и гордог господина Рочестера. Џејн сви воле јер је она обична девојка која кроз роман расте. Њени избори и размишљања су исправни и они заједно успевају да превазиђу препреке које би неком другом уништиле љубав. Ако се саживите са главном јунакињом и радњом, ова књига ће вам се урезати у памћење и сигурно ћете јој се враћати кроз разне периоде живота. 

џејн ејр
Ивана Вуковић, Простор за реч

„Да ли је сада у мојим очима господин Рочестер био ружан? Не, читаоче, захвалност и многе успомене, пријатне и ведре, учиниле су то да ми је његово лице постало врло мило. Његова присутност била је веселија од најблиставије ватре. Па и поред свега тога нисам заборављала његове мане; зацело не бих ни могла, јер их је он сам често понављао. Био је горд, заједљив и груб према нижима, а у дубини душе знала сам да је његова велика доброта према мени ишла на штету других особа.“

Џејн Остин Гордост и предрасуда

Овде је опет у средишту прича о једној слободоумној девојци Елизабет Бенет. Њу је чекала богата удаја исто као и њене четири сестре. Ту се јавља и арогантни и неодољиви господин Дарси, и у контакту са њим Елизабет почиње да размишља о вредностима, породици, традицији. Она је бунтовна, пркосна и храбра. Није девојка свога времена. Читајући дело доживећете лепоте енглеских крајолика и проћи кроз салоне деветнаестовековне Енглеске. Над свим тим стоји једна дивна љубавна прича која ће вас окупирати и којој ћете се враћати. А господин Дарси ће и вас навести да о њему размишљате, јер је у тој својој гордости неодољив.

Овај класик је једно од највреднијих дела светске књижевности по мишљењу многих критичара. Уколико некоме поклоните ову књигу, власник ће је поносно истицати на својој полици.

„Срећа у браку је питање чисте среће. Ма колико склоности обе стране биле познате или сличне пре брака, то не мора бити никакво јемство за њихову будућу срећу. Те склоности често касније буду довољно различите да постану извор незадовољства. Зато је боље знати што је могуће мање о недостацима особе с којом намеравамо да проведемо живот.“

Марсел Пруст Једна Сванова љубав

Једна Сванова љубав није класичан љубавни роман који би свако сместио у један овакав текст међу препоруке. Међутим, не можемо занемарити ни ову врсту љубави и заљубљености која је карактеристична за Свана. Шарл Сван је био заводник и боем, човек истанчаног укуса и велики заљубљеник у уметност. Кад се заљуби у Одету, жену која није била на добром гласу, у Свану креће борба да одржи привид.

једна
Ивана Вуковић, Простор за реч

Он се трудио да одржи љубав и привид, да не призна себи ни другима да његова љубав није идеална. Он је њу правио идеалном. Ово дело је посебно интересантно правим познаваоцима уметности, јер о уметности овде има доста речи. И саму Сванову љубав према Одети буди соната коју чује кад њу угледа. Заједно са Сваном можете проћи кроз фазе од заљубљености преко љубави и имагинације, па до одбијања и на крају болног растанка – кроз који Сван изнова проживљава време са Одетом. Он на крају постаје свестан да је то време које је на њу утрошио изгубљено, на погерешну љубав и погрешну жену.

Надам се да сам вас заинтересовала да ово вредно дело француске књижевности о идеализованој љубави поклоните некоме. Верујте, описи Сванове заљубљености су посебни.

„Састанке са Одетом, бар најчешће имао је само увече, али, пошто се бојао да јој не досади ако би јој и преко дана долазио, желео је да бар не престане бити у њеним мислима, па је сваки час тражио неку прилику да то постигне онако како би њој било пријатно.“

ЗА ЉУБИТЕЉЕ СРЦЕПАРАЈУЋИХ ЉУБАВНИХ ПРИЧА

Николас Спаркс Драги Џоне

Ово је роман о љубави двоје младих који нису планирали да се заволе. Потпуно различити, без шансе да заједно проведу будућност, они се упуштају у праву љубав, прву и незаборавну. Уколико желите књигу која ће вас оставити у сузама, замишљене и затечене размишљањима о животу, онда је то ово дело. Љубав и жртва су овде посебно акцентоване.

Уколико желите овакав тип љубавног, рекла бих, срцепарајућег романа, запловите у причу Саване и Џона.

Спаркс је писац који пише са доста емоција, страсти и трпљења. Ја вам овог пута предлажем ово дело. Поред најапознатије Бележнице, Спаркс је написао преко двадесет књига.

Рекли бисмо да се овај писац разуме у љубав јер не постоји његов роман који није најпродаванији и најпревођенији а и сви филмови који се раде по његовим делима постају најгледанији.

„На крају сам схватила шта права љубав значи…љубав значи да ти је стало до туђе среће, више него до своје, без обзира на то колико избори са којима смо суочени могу да буду болни.“ 

„Наша веза, осетих терет у души, подсећала је на окретање дечје чигре. Кад смо били заједно, имали смо снаге да то окретање одржимо и исход је био лепота и чаролија, и готово дечје осећање чуда; кад смо раздвојени, окретање се неминовно успоравало. Постајали смо колебљиви и непостојани, и знао сам да морам пронаћи начин како да спречим наш пад.“

Колин Хувер Са нама се завршава

Роман Колин Хувер носи са собом једно тешко бреме. Носи са собом тему која се тиче сваког човека. Свако кога упознамо оставља на нас отисак, обликује нас и гради нашу личност. Истинита прича која је послужила као основа за ову, још више појачава утисак тескобе. Ово дело је само наизглед лагани љубавни роман, он приказује и социолошку деструкцију друштва, малограђанштине и табуа.

Љубавни роман озбиљне позадинске приче. Колин Хувер је ауторка која осваја својим делима, наставак овог романа следи а снима се и серија, а то је за заљубљенике у стил Колин Хувер – најлепша вест!

Ивана Вуковић, Простор за реч

„Замисли све људе које у животу упознаш. Има их тако много. Надиру као таласи, па се повлаче с осеком. Неки таласи су далеко већи и погађају те далеко јаче од других. Понекад таласи доносе са собом нешто са дна мора и остављају то на обали. Отиске по зрнцима песка као доказ да су ти таласи једном били ту и тај доказ истрајава и дуго након осеке.“

Пише: Ивана Вуковић, Простор за реч