Зашто вишак килограма није нужно и увек лоша ствар?

0
zena-smeh-razgovor
Unplash.com

Супротно популарном веровању, имати неколико килограма вишка заправо може бити добра ствар. На пример, може нам обезбедити додатне резерве енергије и помоћи нам да се ефикасније боримо против инфекција. 

Штавише, мало вишка килограма може бити од користи за појединце који се опорављају од болести или операције, јер може обезбедити неопходне хранљиве материје и енергију за тело да се излечи.

У овом чланку ћемо истражити различите разлоге зашто имати неколико килограма вишка у животу некада и није тако лоше!

Добробит вишка килограма – ситуације у којима је вишак килограма пожељан

Иако наше друштво често промовише мршавост као идеал, постоји низ предности које доноси вишак килограма!

Такође, вишак килограма је неопходан уколико желите да донирате крв, јер је немогуће то урадити уколико је ваша тежина мања од 60 килограма, а исто тако ћете се брже опоравити ако имате који килограм вишка у случају болести јер је ваш организам складиштио енергију и лакше ће се изборити са вирусом.

За време трудноће труднице се саветују да забораве на дијете и добију који килограм вишка здравих масти, како би лакше изнеле трудноћу и биле припремљене за дојење, а беба добила довољно потребне енергије и развила се правилно!

Умерени вишак килограма није нужно лоша ствар, а има и своје предности, тако да не морате бринути уколико никако да изгубите који килограм преко. Па ипак, вишак килограма у гаражи не морате трпети и можете га се решити одмах, јер постоји одлична накнада за откуп возила на кило. Од овог вишка килограма се може и зарадити! Наставите са читањем и сазнајте који су још бенефити када сте мало пунији. 

Физичке предности вишка килограма 

Наша тела складиште вишак калорија у облику масти, које се могу користити као гориво када је потребно. Ово је посебно важно за појединце који се баве физички захтевним активностима, јер им је потребно више енергије да би реализовали своје циљеве.

Наравно, важно је напоменути да постоји разлика између неколико килограма вишка и прекомерне тежине или гојазности. Прекомерна тежина може довести до бројних здравствених проблема, укључујући дијабетес, болести срца и одређене врсте рака. 

covek-salo-stomak
Unsplash.com

Међутим, кључ је пронаћи здраву равнотежу и одржавати телесну тежину која одговара вашим индивидуалним потребама и начину живота.

Без обзира да ли се бавите физички захтевним активностима или се борите са болешћу, поседовање резерве енергије и хранљивих материја може бити невероватно корисно. 

Имати неколико килограма вишка може пружити бројне физичке предности које се често занемарују у нашем форсирању мршавости. Иако имати вишка килограма може бити штетно за ваше здравље, нешто виши индекс телесне масе (БМИ) може заправо бити користан за одређене појединце!

Једна од најзначајнијих физичких предности ношења неколико килограма вишка је, како смо већ напоменули, да може послужити као резерва енергије. Што је нарочито корисно за појединце који се баве физички захтевним активностима, као што су спортисти, грађевински радници и ватрогасци, јер им је потребно више енергије да би се најбоље снашли.

Осим што обезбеђује енергију, резерва масти такође може помоћи у јачању вашег имунолошког система. Масне ћелије производе цитокине, протеине који помажу у регулисању имунолошког одговора. То значи да мало вишка килограма заправо може помоћи да се побољша способност вашег тела да се бори против инфекција и болести.

Штавише, имати неколико килограма вишка такође може довести до бољег физичког учинка у одређеним активностима. На пример, у спортовима као што су рвање, бокс и дизање тегова, више мишића и/или масти може да обезбеди конкурентску предност и помогне појединцима да буду успешни.

Међутим, важно је одржавати здраву тежину и телесну композицију, као и консултовати се са здравственим радником пре било какве значајне промене у вашој исхрани или рутини вежбања!

Психолошки бенефити вишка килограма

Одржавање здраве тежине и састава тела је важно за целокупно физичко здравље, али у разговору о тежини често се занемарују психолошке предности које доноси пар килограма вишка. У ствари, постоји неколико начина на које нешто виши индекс телесне масе може позитивно утицати на ментално здравље.

Прво, може повећати самопоуздање и промовисати прихватање различитих изгледа. Истраживања су показала да особе које су незнатно крупније имају већи ниво самопоштовања од оних који имају мању тежину или су гојазни. 

То може бити зато што је мање вероватно да ће особе које су нешто теже доживети негативну друштвену стигму која је често повезана са прекомерном тежином или гојазношћу.

Поред тога, особе са нешто вишим БМИ могу имати бољу слику о свом телу и позитивнији став према свом изгледу. Ово може довести до побољшања расположења, веће учесталости осећаја среће и ниже стопе депресије и анксиозности. 

Сем тога, масне ћелије производе хормоне који помажу у регулисању расположења и нивоа стреса, што би могао бити још један разлог за ову појаву.

Још једна потенцијална предност је повећана друштвена прихваћеност. У неким културама, бити мало тежи се сматра привлачним и пожељним. У овим друштвима, појединци се могу осећати друштвено прихваћенијима и цењенима због своје величине, што није увек случај у Србији.

Важно је напоменути да се ове психолошке предности можда не односе на све и да ношење вишка килограма такође може довести до негативних психолошких ефеката, као што су срамота и ниско самопоштовање. Стога је важно тежити здравој тежини и телесној композицији, а истовремено признати потенцијалне психолошке предности ношења неколико килограма вишка.

Препознајући ове предности, можемо промовисати исправнији приступ здрављу и благостању!