Спанаћ – и здравље, и укус! 

0
spanac-posude-salata-paprika-jaja
Pexels.com

Спанаћ је врста зеленог лиснатог поврћа, позната по бројним здравственим предностима и дивном укусу. 

Због есенцијалних хранљивих материја, спанаћ је дуго био слављен и промовисан као сјајна намирница за опште благостање. Поред тога, његова свестраност у свету кулинарства чини га омиљеним састојком за прављење укусних и хранљивих јела. 

У овом тексту ћемо истражити здравствене предности спанаћа и понудити неке примамљиве рецепте који ће показати разноврсност и добробити овог невероватног поврћа.

Здравствене користи спанаћа

Ово је намирница која нуди широк спектар здравствених бенефита због чега је чест састојак многих кухиња у свету. Такође, уз спанаћ рецепт можете ваше оброке обогатити нутритивним вредностима, али и интересантним укусом.

У наставку ћемо навести само неколико благодети које укључивање ове намирнице у исхрану може донети вашем организму.

Богат хранљивим материјама

Спанаћ је ризница есенцијалних витамина и минерала. Одличан је извор витамина А, Ц и К, као и фолата, гвожђа и калцијума. Ови хранљиви састојци играју кључну улогу у подршци имунолошкој функцији, унапређењу здравља костију и побољшању циркулације крви.

Антиоксидативна својства

Висок садржај антиоксиданса у спанаћу помаже у борби против оксидативног стреса и смањује ризик од хроничних болести. Антиоксиданси, као што су бета-каротен и лутеин, који се налазе у спанаћу, доприносе одржавању здравог вида и смањењу ризика од макуларне дегенерације повезане са годинама.

Чува здравље срца

Спанаћ садржи једињења нитрата, која се повезују са побољшаним кардиоваскуларним здрављем. Нитрати помажу у опуштању крвних судова, чиме се смањује крвни притисак и побољшава проток крви. Редовна конзумација спанаћа може допринети здравијем срцу и смањити ризик од срчаних обољења.

Здравље за варење

Садржај влакана у спанаћу помаже лакше варење и спречавање затвора. Такође, подржава раст корисних цревних бактерија, што доприноси здравом систему за варење и општем благостању.

Употреба спанаћа у кухињи

Свестраност спанаћа у кухињи видљив је кроз његову употребу у великом броју јела и напитака. Ево неколико популарних начина на које можете користити спанаћ: 

  • сиров – за салату 
  • као састојак различитих сокова и смутија 
  • главни елемент супе или чорбе
  • куван, динстан или сотиран – као прилог уз главно јело 
  • за пуњење и печење

Спанаћ је одлична основа за салате. Његови нежни листови пружају хранљиву и укусну подлогу различитим врстама салата које су прилог јелу, као и оброк салатама. Комбинујте спанаћ са другим поврћем, воћем, орашастим плодовима и преливима да бисте направили освежавајуће салате.

Поред тога, спанаћ се може мешати у смутије и сокове, додајући већу нутритивну вредност, без значајног мењања укуса. Његов благ укус добро се слаже са воћем као што су банане, јабуке и бобичасто воће, што га чини једноставним начином за укључивање зелениша у вашу исхрану.

Ово поврће се може брзо сотирати, пржити и кувати како би се направио укусан прилог или састојак главног јела. На овај начин могу се правити јела попут пиреа од спанаћа, мусаке од спанаћа, пасте са спанаћем и слично.

Такође, ова намирница која има титулу ‘’краља поврћа’’ се може додати у супе и чорбе, дајући им специфичан укус и већу нутрутивну вредност. Било да је у питању кремаста супа од спанаћа или паприкаш од поврћа, уз ово поврће ће постати значајно богатији.

Спанаћ се може користити као састојак за пуњење пилећих прса, печурака, шкољки или тестенине. Његов благи укус добро се слаже са сиревима, презлама и другим укусним састојцима, стварајући дивно пуњење за печена јела.

Укусни рецепти са спанаћем

Поред здравствених предности, спанаћ је невероватно разноврстан и може се користити у разним рецептима за веома укусна јела. Навешћемо неколико њих по нашем избору, а на вама је да уживате у припреми, али и крајњем резулату.

Пилећа прса пуњена спанаћем и фетом

piletina-punjena-spanac-feta
Unsplash.com

Овај рецепт комбинује пилећа прса, ароматични спанаћ и фета сир интензивног укуса. 

Потребни састојци: 

  • 150г спанаћа
  • главица црног лука
  • кашика маслаца
  • чен белог лука
  • 4 филета пилећих прса
  • 80г фета сира 
  • 50г брашна
  • 1 јаје
  • 50г брашна за поховање
  • мало уља
  • со, бибер и остали зачини по укусу

Припрема: 

  1. Спанаћ се очисти, опере и стави да се оцеди. С друге стране, очистити црни и бели лук, затим их исецкати и продинстати на маслацу.
  2. Додати им спанаћ и динстати га око 10 минута или док течност потпуно не испари. Након динстања, додати зачине по жељи. 
  3. Месо опрати и просушити, па по дужини засећи џеп. 
  4. Сир исећи на коцкице и додати у спанаћ.
  5. Пилећа прса пунити мешавином спанаћа и фете, а на крају затворити помоћу чачкалица или штапића за ражњиће.
  6. Рерну загрејати на 180 степени. 
  7. Месо поређати у дубљи плех подмазан маслацем, па пећи око 30 минута.
  8. Пре сервирања уклоните чачкалице.
  9. Пријатно! 

Смути од спанаћа

За брзу и здраву опцију – пробајте смути од спанаћа!

Потребни састојци

  • 2 шаке свежих листова спанаћа
  • 2 банане или друго воће које волите (попут манга, кивија, јагода, боровница или другог бобичастог воћа) 
  • 200г јагода
  • бадемово млеко или јогурт
  • чиа семенке и путер од орашастих плодова – по жељи

Припрема: 

  1. Оперите свеже листове спанаћа, па их помешајте са бананама и јагодама које сте претходно такође добро опрали. 
  2. Додајте течну базу попут бадемовог млека или јогурта
  3. За додатни нутритивни подстицај укључите чиа семенке или кашику путера од орашастих плодова. 
  4. Измешајте све састојке у блендеру 
  5. Сипајте у чаше и уживајте

 Овај фантастични зелени смути пружиће вам енергију и освежење за одличан почетак дана или предах између активности.

Спанаћ је заиста изванредно поврће, које нуди и изузетне здравствене предности и невероватан укус. 

 

Густина хранљивих састојака и версатилност у кухињи чине га вредним додатком ваше исхране. Дакле, без обзира да ли га уносите кроз салате, супе или смутије, побрините се да уживате у благодетима спанаћа, знајући да узимате намирницу сјајну за ваше здравље!