Вожња без возачке дозволе: Казне, ризици и последице

0
voznja-bez-vozacke-dozvole
Image by halayalex on Freepik

”Вожња на црно”, или вожња без возачке дозволе, незаконито је управљање моторним возилима у Србији. Овај озбиљан прекршај може довести до великих казни, одузимања дозволе за вожњу и угрожавања безбедности у саобраћају.

Агенција за безбедност у саобраћају спровела је истраживање које је открило да готово петина младих људи у Србији, старости између 15 и 30 година, који су изгубили живот у саобраћајним несрећама, није поседовала возачку дозволу.

У наставку ћемо истражити законске одредбе у Србији које се односе на возаче, као и каква казна за вожњу без дозволе очекује онај који се одлучи на овај прекршај.

Како добити возачку дозволу у Србији?

Возачка дозвола је званични документ који издаје надлежни орган и омогућава вам да возите одређену категорију возила на путевима.

Да бисте добили возачку дозволу, морате испунити следеће услове:

  1. Старосни услов: Морате бити довољно стари да бисте добили дозволу за вожњу одређене категорије возила.
  2. Здравствени услов: Требате бити физички способни за вожњу возила и не смете имати медицинске услове који би могли да ометају вашу способност управљања возилом.
  3. Боравиште у Србији: Морате имати пребивалиште или одобрен привремени боравак у Републици Србији током шест месеци.
  4. Положен возачки испит: Морате проћи возачки испит за одговарајућу категорију возила који обухвата теоријски и практични део.
  5. Прва помоћ: Потребно је да положите испит из прве помоћи како бисте стекли знање о пружању помоћи у случају саобраћајне несреће или повреде.
  6. Без забране управљања: Не смете имати забрану управљања моторним возилом које је изрекао суд или други надлежни орган.

Ако сте положили испит за управљање трактором, радном машином или мотокултиватором, возачка дозвола за те категорије возила може бити издата без прилагања додатних доказа.

Када је забрањено возити?

Важно је знати да не смете управљати возилом у саобраћају ако вам је надлежни орган изрекао забрану управљања као мере заштите или безбедности. Такође, није дозвољено возити током искључења возила из саобраћаја.

Осим тога, ако возите без одговарајуће возачке дозволе или вам је истекла, а почините озбиљан прекршај у саобраћају, може вам бити одузето возило током трајања судског поступка.

Предложене измене Закона о безбедности саобраћаја, које би могле бити усвојене у наредним месецима, уводе још строжу казну за вожњу без дозволе.

Циљ ове мере је спречавање неодговорних возача да угрожавају живот других у саобраћају и побољшање безбедности на путевима Србије.

Колико кошта вожња без возачке дозволе?

Вожња без важеће возачке дозволе може бити скупа! Према Закону о безбедности саобраћаја на путевима, вожња моторним возилом без ваљане возачке дозволе може вас коштати од 100.000 до 120.000 динара, или затвором од најмање 15 дана.

Осим тога, биће вам изречена и мера заштите – забрана управљања возилом у трајању од најмање осам месеци, као и 14 казнених поена.

Ако се возите возилом које захтева другу категорију дозволе (на пример, возите аутомобил без одговарајуће категорије, имате дозволу само за мопед или мотоцикл), казна може бити:

  • Новчана у износу од 20.000 до 40.000 динара, или
  • Затвор до 30 дана, у зависности од категорије дозволе коју поседујете.

Судија има дискреционо право да одлучи да ли ће изрећи новчану казну или казну затвора за вожњу без возачке дозволе.

Казна за вожњу без дозволе и несрећу са смртним исходом?

Када возите без возачке дозволе, то се сматра прекршајем, осим ако доведете до несреће, тада је то кривично дело.

У случају несреће са смртним исходом или тешког дела против безбедности јавног саобраћаја, казна може бити од две до 12 година затвора, а у случају нехатног дела – од једне до осам година затвора.

Недостатак возачке дозволе у случају саобраћајне несреће са смртним исходом представља отежавајућу околност, што значајно може да утиче на дужину казне.

Наиме, вожња без дозволе указује на могућу намеру, јер особа која свесно седа за волан без овог документа прихвата последице које могу бити фаталне.

Будите одговорни!

Важно је схватити озбиљност прекршаја и последице које носи вожња без возачке дозволе, а које могу бити фаталне за вас и друге учеснике у саобраћају.

Да бисте заштитили себе и друге, неопходно је да сви возачи поштују закон и обезбеде важећу возачку дозволу и провере возило пре него што седну за волан.

С обзиром на предложене измене закона, разумевање озбиљности вожње без дозволе и преузимање одговорности за сопствену и општу сигурност постаје још важније.

Запамтите, безбедност у саобраћају је од суштинског значаја. Не ризикујте свој живот и живот других. Увек се уверите да поседујете важећу возачку дозволу и будите одговорни возачи.