Мотивација за учење и основци – (не)могућа мисија

devojčica-motivacija-učenje
Canva.com

Kао родитељи желимо да наша деца буду успешна и да разумеју колико је важно да у школи стичу знања потребна за развој каријере и академског постигнућа. Међутим, основцима је поприлично тешко да се повежу са идејом да је школа битна и да треба да уче.

Када дете фасцинирано игра видео игрице да би прешло одређени ниво, оно је самомотивисано. Но, та унутрашња сила и мотивација да се постигне одређени успех изостаје када треба научити лекцију или савладати неку област из градива. Управо овде до изражаја долази улога родитеља.

Како мотивисати дете да учи и помоћи му да лакше постигне добре резултате? Можемо ли им указати на корисне стратегије и подстакнути их на ефикасно учење и рад? Испробајте неколико практичних тактика за одржавање мотивације.

Успоставите рутину учења

Многи родитељи погрешно претпостављају да је писање домаћег задатка довољно за успостављање рутине учења. Међутим, иако је домаћи веома важан, он је само део шире слике. Учење треба да укључује активно понављање лекција, читање наглас, те разумевање контекста. У основној школи нарочито је значајно да дете разуме све (нове) и тешке речи. Према томе, као родитељи можемо узети учешће тако што ћемо дати објашњења или пак подстакнути дете да детаљније истражи тему о којој учи. 

Укључите дете у креирање идеалног окружења за учење

На мотивацију и фокус детета у великој мери утиче окружење у ком учи. Распон пажње деце у основношколском узрасту је веома кратак, па их је тако лако омести у савладавању и обнављању новог градива. Радни простор, према томе, треба да задовољава неке основне услове. У соби у којој дете учи не треба да буде телевизор, пожељно је да нема ни музике.

Ако тек уређујете собу за свог ђака (или реновирате), укључите га у процес. На мотивацију може позитивно утицати кад дете само изабере свој радни сто и столицу или када зна да уважавате његово мишљење у погледу куповине свезака, књига и школског прибора. Продаја уџбеника за основну школу данас је у великој мери олакшана, јер се све књиге могу набавити и на интернету. Заједно са дететом, из удобности свог дома можете поручити и прегледати садржај свих уџбеника и потребног материјала за нову школску годину.

Саслушајте сугестије и жеље детета када креирате његов радни простор. Када је део процеса, имаће више елана да учи у соби коју је само декорисало. 

Разговарајте о градиву, а не о оценама

Може деловати помало изазовно не пребацити детету што је оцењено тројком или четворком на неком тесту. Међутим, сетите се да „оцена није увек мерило знања“, као и да грдњом и критиком тешко можете мотивисати дете да се више потруди.

devojčica-piše
Canva.com

Ако изаберете другачији приступ, заинтересујете се за градиво и нове лекције или затражите да вас ваш школарац научи нечему што у школи ради, веће су шансе да ћете одржати његов фокус. Разговором о предметима, задацима и темама које се обрађују на школским часовима такође помажете да лакше усвоји због поновљања.

Питајте свог основца шта је учио тог дана, шта му је било занимљиво. Покушајте да организујете и лабораторијске експерименте код куће. Од помоћи некад може да буде и разговор о вашим школским данима. 

Будите у тиму свог детета, а не против њега

Изградите позитиван однос са својим дететом који је пун узајамног поштовања. Дете треба да осећа да је учење његова одговорност. Према томе свака родитељска реакција која укључује нервозу, фрустрацију и изазива код детета страх, деловаће контрапродуктивно. Суочено са љутњом родитеља, оно може почети да пркоси и још више попусти у школи. Будите у тиму са својим дететом, а не против њега.

Заједнички рад као мотивација

Ако налазите да је детету тешко да се фокусира на књигу само у својој радној соби, покушајте да радите заједно. Можете, примера ради, да седнете за трпезаријски сто, док дете учи, завршавајте своје заостале канцеларијске или кућне послове. Ипак, током ових заједничких „радних сати“ избегавајте да користите лаптоп или телефон.

Учење треба де буде у миру и тишини

Проверите са својим дететом да ли више воли да учи у својој соби далеко од породице или је пак срећније када је у дневном боравку. Када увидите које му окружење одговара, постарајте се да у периоду учења буде мирно. Договорите се са осталим укућанима како да заједно обезбедите тишину и пригодно место за рад. У идеалном случају, ваш ђак не би требало да се прекида током учења, јер стални прекиди деконцентришу и могу смањити његово интересовање за градиво које учи.

Престаните са дугим предавањима и претњама

Проповедање, претње, манипулација и условљавање нису најбоље стратегије, нити део ефикасног родитељства. Уместо да дуго грдите свог школарца, изаберите јединствен, њему прилагођен приступ. Заправо, довољно је да дајете прецизна, кратка и пре свега јасна упутства. Усмерите га на све предности фокусираног учења и не губите драгоцено време на дугачке лекције, кажњавања и претње.

dečak-domaći-učenje-motivacija
Canva.com

Делотворна метода може да буде коришћење фразе „када“. Примера ради, „када завршиш лекцију, можемо да идемо на игралиште/утакмицу“. Делује много примамљивије и ефикасније од типичног „Научи лекицију или иначе нема игралишта!“

 Уважите сваки дететов успех

Одлична оцена на тесту или пак примерени коментари за урађен пројекат су циљ коме се тежи, али свако постигнуће уједно може да послужи и као мотивација за нове успехе. Довољно је да уважите и цените постигнуте резултате и да то детету покажете. Некада ће то бити похвала, а некад уз: „Браво! Знам да си се напорно трудио и вежбао за овај тест!“ можете дете и наградити. Одлазак у биоскоп или на сладолед доћи ће као „шлаг на торту“, показаће вашем школарцу да успехе прати награда и добар осећај остварености, па ће бити мотивисан да и даље учи и труди се.

Награде не треба мешати са „подмићивањем“. Дакле, избегавајте „трампу“ са дететом. Ако свом школарцу обећате поклон да би добило петицу, привремено га можете подстакнути да учи. Међутим, ако једном не испуните своје обећање, можете изазвати бес и револт – то није мотивација.

Мотивишите дете постављањем циљева 

Помозите свом детету да паметно постави и оствари циљеве. Пример добре праксе је постављање табле у радној тј. дечјој соби (најбоље изнад стола за којим учи). Веће задтаке поделите на мање делове и етапе, са одређеним роковима и датумима. Када прати табелу и остварује сваког дана једну по једну обавезу дете ће имати осећај постигнућа, напредоваће и бити мотивисано да се и даље креће ка свом циљу.

Успоставите навику читања

Већина деце није у стању да се концентрише на учење, јер не воле да читају. Потрудите се да изградите навике читања код свог детета. Почните тако што ћете му поклонити аутобиографије, бајке, авантуристичке романе за децу или шта год да га занима. Можете одредити време посвећено књигама. Добар тренутак је када заврши домаће задатке и игру, док се припрема вечера или можда непосредно пре спавања

На крају, не дозволите да ваше дете буде под стресом због школе. Када је преоптерећено обавезама, под константним притиском због тестова и оцена, може временом да развије верзију према учењу и школи уопште. Охрабрите свог основца да прихвати изазове. Уверите га да сте уз њега, колико год да му је тешко. Када дете зна да су ваша подршка и љубав безусловни и да се ту да помогнете, биће му много лакше да се носи са својим обавезама и да учи.