Соња Сте Лазовић – “У несаници с нобеловцем“

соња сте лазовић

Љубитеље књижевности и пре свега афоризама обрадоваће вест да ће ускоро бити објављена књига афоризама „У несаници с нобеловцем“ Прокупчанке Соње Сте Лазовић.

Читалаштву позната по збирци духовитих и питких прича „Како победити кризу“, Соња ће након скоро 8 година објавити своју другу књигу.

– Последњих година нисам објављивала књиге, али сам била активна на други начин, објављени су моји радови у тридесетак зборника. Већ четири године издавачка кућа ,,Алма“ из Београда објављује моје кратке приче у својим зборницима, a могу да се прочитају и на њиховом сајту) – каже за Топличанку Соња Сте Лазовић.

Иако се на прокупачкој књижевној сцени најпре као ауторка прича, Соња пише и поезију и афоризме. Док је припремала нову књигу, у међувремену је објављивала песме у зборницима „Синђелићеве чегарске ватре“ и „Између два света“ (Ниш), „Соколово перо“ и „Стојан Живадиновић“  (Сокобања), „Шраф“ (Београд).

Соњине кратке приче објавили су часопис „Авлија“ Рожаје, „Акт“ алманах Ваљево, Ротари клуб (Ниш), „Алма“ Београд итд.

Афоризми као нова страст

Специфичан хумор, осећај за сатиру и иронију било је лако препознати већ у првој књизи Соње Сте Лазовић „Како победити кризу“. Међутим, овог пута ауторка се одлучила да не „преоблачи“ сатиру у наратив и тако добијамо хумор у најчистијем облику – у форми афоризма.

Неки од афоризмама објављени су у зборницима „Неказано“ (Бар), „Затон“ Бјело Поље и у КЦ Крушевац, Житковцу, Мркоњић Граду. За афоризам Соња је награђена на Међународном фестивалу хумора и сатире у Крушевцу (2022) и на конкурсу Клуба уметничких душа Мркоњић Град за најоригиналнији афоризам и шифру (2023).

– Издавачка кућа ,,Алма“ је објавила моје афоризме у књизи ,,Јужнословенски афоризми“, може да се прочита на њиховом сајту. Посебно ме радује то што су ми афоризми у друштву афоризама једног Александра Баљака. Иначе, до сада су преведени на бугарски и енглески језик. – каже Соња.

Док чекамо штампано издање књиге, Топличанка открива неколико сјајних Соњиних афоризама:

У култури без граница, ријалити се појављује и на степеништу кућног савета.

Лав превише окупиран ловином, може од лавине да страда.

Бацили и вируси бацили су нас на муке. Будимо спокојни, док нисмо покојни.   

Он јој је дао крила, али не и кључ из златног кавеза. Тешко се бежи од истине.

Ако неук човек нађе начин да се обогати. Исто то богатство нађе начин да му главу скрати.