Најважнији савети за уређење и опремање локала

0
lokal-izlog

Када се желите да равијате сопствени посао, реновирање локала може оставити прегршт бенефита на ваш пословни пројекат. Стога, уколико тежите ка томе да покренете приватни бизнис или пак имате намеру да трансформишете свој пословни простор, предлажемо да наставите са читањем овог текста. У наредним пасусима очекују вас најважнији савети за уређење и опремање локала.

Уређење и опремање локала – крените од прилаза

Научна истраживања доказала су да је првих седам секунди најважније за формирање утиска код клијената и купаца. Управо због тога би сам процес реновирања пословног простора требало започети од адаптирања прилаза. Имајући у виду да гужва махом одвлачи купце, потрудите се да ослободите што више простора око улазних врата. Метар, до метар и по празног простора би било сасвим довољно, али доста тога ће зависити и од површине самог зида. Након „растерећивања” прилаза, фокусирајте се на уређење самог дворишта локала (уколико га поседујете) те га опремите атрактивним комадима баштенског намештаја. Пажњу би требало обратити и на фасаду. У случају да се ваш локал налази одмах до улице (или на спрату), главни фокус пребаците на декорисање излога.

Излог локала као круцијални фактор

Интеракција купаца са излогом локала је изузетно важна. Најбоље решење за уређивање овог дела локала биће набавка самолепљивог декора. Осим тога што имају снажно заштитно дејство, налепнице за излог су такође изузетно једноставне за монтирање, те веома флексибилне. Уједно вреди напоменути да их краси невероватна визуелна привлачност, што ће бити нарочито корисно за преношење графике, логотипа или битних информација. Ивице излога можете декорисати РГБ тракама, док изнад улаза можете поставити неонске рекламе са именом фирме.

Уређење и опремање локала – зидне облоге

Зидови обухватају највећу површину у вашем локалу, тако да ћете дефинитивно морати да уложите више новца у њих. Наш савет је да избор колорита (без обзира на то да ли кречите или постављате плочице) формирате у складу са бојама вашег логотипа. Таквим потезом ћете уједно порадити на брендирању, па ћете имати двоструку корист. Уколико пак сматрате да такав спој дезена неће бити одговарајући, предлажемо да одаберете контрастне боје. Након одабира зидних, пажњу посветите и подним облогама.

Не журите са одабиром подлоге

ram--uređenje-lokal
Unsplash.com

Селекција подних облога је изузетно забаван задатак и знак да завршавате са свим грубим радовима. Ево неколико најчешће бираних подних подлога за пословне просторе:

  • Плочице – неоспориви број један када су у питању све врсте пословних простора. Долазе у неколико величина, имају разноврсну понуду дезена и оно најважније – лако се одржавају.
  • Ливени подови епокси подови су једна од најскупљих опција на тржишту, али се на дуже стазе дефинитивно највише исплате. Њихова аутентичност и дуготрајност су највећи позиви за куповину.
  • Дрвени подови – овде пре свега мислимо на паркете, који својим безвременским дизајном могу бити одлична опција за канцеларије. Ламинат може бити корисна алтернатива за мале локале.

Како је тренутна понуда подних облога изузетно разноврсна, саветујемо да не журите са куповином. Првенствено добро истражите тржиште па се тек онда упутите у продавницу.

Инсталације – размишљајте унапред

Спровођење инсталација је изузетно важна ставка, стога би се организацији овог подухвата требало озбиљно посветити. Унапред одредите место за све типове осветљења (било зидног или плафонског) те на време назначите позиције прекидача и утичница. Нека боја маски тастера и штекера буде усклађена са остатком просторије.

Важно: Све радове на струјним инсталацијама би требало да обави стручно лице. Дакле, никако не петљајте са жицама, већ позовите реномираног електричара.

Разнолик избор типова расвете

Осветљеност просторије утиче на расположење клијената, али и запослених, па би у складу са тим локал требало опремити вишеструким изворима светлости.  У наставку вам доносимо листу најпопуларнијих типова осветљења у протеклих годину дана:

  • Линеарно осветљење
  • Плафонске лампе
  • Лед панели
  • Металне висилице
  • Плафоњере
  • Шинска расвета

Наравно, не треба заборавити да је свакој просторији потребан извор природне светлости. Додуше, уједно треба имати на уму да власници играоница или кладионица неретко избегавају постављање прозора, како би своје клијенте што дуже задржали у локалу. Размислите и о томе.

Уређење и опремање локала – намештај и декорација

Након што заврштите послове реновирања, једино што преостаје јесте да се посветите декорацији. Фокусирајте се на куповину квалитетних и упадљивих комада намештаја, јер тиме пре свега улажете у свој посао. Набавите фиокаре, полице, фотеље, те све остало што ће боравак клијената и купаца учинити удобнијим. Велику пажњу би требало посветити и пријемном пулту (наравно, у случају да га поседујете). Остатак локала декоришите урамљеним фотографијама разноликих формата те природним или вештачким биљем.

Адаптација пословних просторија није једноставан задатак. Верујемо да ће, уз придржавање наших савета, читав процес проћи неосетно и успешно.