Како да унапредите свој дом уз помоћ палета

Палетне даске имају широку примену, а уз мало муке и креативности врло лако могу постати савршени савезник приликом адаптирања просторија. Стога, уколико желите да унапредите ваш дом уз помоћ палета, прочитајте наредне предлоге.

Направите клуб сто

Клуб сто од палетних дасака можете направити на неколико начина. Прва метода подразумева спајање две палете (једна преко друге) уз помоћ шрафова или лепка. Направљену конструкцију тапацирајте или прелепите самолепљивим тапетама. Наредна уникатна метода може бити спајање једне еуро палете са модерним и функционалним ногарама. С тим што би празнине на горњој страници палете, требало попунити другим даскама.

Трећи начин да направите клуб сто је најкомпликованији, али ће вероватно измамити највише погледа. Одвојите даске са горње и доње стране палете, те исте припојите металним спојницама или ексерима формирајући плочу сточића. Добијену подлогу одшмирглајте брусним папиром, прелакирајте и префарбајте у омиљену нијансу. Напослетку, плочу спојите са ногарима, те декоришите украсним биљем. Овом методом такође можете направити и плочу за радни сто.

Димензије плоче радног стола

Одређивање димензија плоче радног стола зависи од намене (писаћи или гејмерски) тако да ће крајњи избор бити лична одлука. Међутим, свакако је битно напоменути да ширина плоче столова за канцеларијску употребу не би смела бити испод пола метра. На вама је да размотрите која ће пропорција бити идеална, те да у складу са познатом процедуром, формирате уникатан радни сто.

Направите ноћни сточић

Ноћни сточићи су углавном малих димензија, тако да вам за овај подухват неће бити потребан велики број палета. Најједноставнији начин за прављење подразумева да одвојите даске са палета, те да све исечете на једнаку дужину. Добијене даске спајајте лепком и дрвеним спојицама све док не добијете квадратну плочу. Исти процес поновите још пет пута, те од направљањих облика формирајте коцку.  Не заборавите да од преосталог материјала направите малу фиоку за горњи део ноћног стола. Оно што се подразумева јесте да имате нацрт (или идеју), те да у складу са њим исечете потребне дужине дасака које ћете касније склапати. Ноћни палетни сточић можете декорисати расветним уређајем или другим украсима.

Шта све можете направити уз помоћ палета?

Ево неколико корисних комада намештаја које можете направити користећи моћ еуро палете.

  • Направите зидне полице – овај подухват је изузетно једноставан и неће вам одузети превише слободног времена. Полице испуните уникатним декорима или урамљеним фотографијама.
  • Складиштите своје биље у палетне саксије – у зависности од разноврсности зеленила, можете направити једну огромну саксију или неколико мањих.
  • Окушајте срећу у прављењу софа – прављење конструкције кревета од палета је наизглед компликован задатак, али зашто не бисте покушали? На интернету се налази прегршт видео туторијала који ће читав процес учинити једноставнијим.

Унапредите направљене комаде намештаја

Како би намештај изгледао уникатно, предлажемо да се фокусирате на постављање смарт система или других модерних алата. Примера ради, унутар плоче вашег стола можете уградити бежични пуњач за уређаје, струјне утичнице за лампу или евентуални довод напајања за УСБ крајеве. Осим тога, уколико се ради о комаду намештаја на коме ће се наћи велики број каблова, размишљајте о остављању простора за тзв. менаџмент. У задњем делу стола можете налепити РГБ траке, како би ваши импровизовани елементи попримили футуристички изглед.

Најважнији савети

Ево шта све треба да знате пре него што направите свој први столарски комад намештаја:

  • Скупи столарски алати могу олакшати процес, али нису пресудни фактор.
  • Уређаји за стругање могу бити изузетно опасни ако се не користе на исправан начин. Будите обазриви.
  • Не заборавите да се у овај подухват упуштате искључиво ради забаве и тежње да научите нешто ново.

Еуро палете имају широку примену, а грана столарства је једна од многих. Надамо се да ћете уз помоћ наших предлога унапредити изглед вашег стана.