Свет као учионица – како путовања обогаћују наш живот

путовања-аеродром
Pixabay.com

„Путовање је много више од разгледања споменика, то је дубока и трајна промена идеје живљења.“ (Мириам Бирд)

Да ли сте већ испланирали путовања за 2024. годину? Ако јесте, онда се спремите, јер постоји велика шанса да ћете постати срећнији! Путовања су једна од тајни како да будемо срећнији у животу. Одлазак на нова места, упознавање другачијих култура и народа обогаћују наш живот. Када доживимо свет као велику учионицу, онда ће свако паковање за пут бити први корак до бољег менталног здравља, животног баланса и нових важних увида.

Сви желимо да будемо срећни, а један добар део нас има и „трик“ како да брзо то и постигне – путујући! Постоји неколико разлога зашто путовања чине људе срећним и оплемењују наше животе, а Топличанка вам неке открива у овом чланку.

Путовања подижу самопоуздање

Вероватно да не постоји поузданији начин да изградите високо самопоуздање од изласка из зоне комфора и суочавања са свим чега се плашимо. Свима нам се барем једном догодило – лоше време на мору, квар на аутомобилу, лет који касни и… наставите низ. Када решимо изазове који се јаве када смо далеко од куће, постајемо још сигурнији у себе и свеснији својих вештина. Заправо, свако успешно „ношење са ситуацијом“ повећава наше самопоуздање.

Такође, када се нађемо на неком непознатом месту, међу људима које не познајемо и чију културу и обичаје тек упознајемо, и притом се лако уклапамо – то може бити знак да смо прилагодљиви. Ове способности прилагођавања су још једна доза самопоуздања више која нас подстиче да посећујемо различите земље без обзира на потешкоће.

Путовање – прилика за дигитални детокс

Данас смо, нажалост, сведоци чињенице да већина људи прооди више сати дневно на својим телефонима но у интеракцији са другим људима. Када скролујемо на телефону у превозу, парку, кафићу (свуда!), ми заправо ускраћујемо себи прилику за разговоре са људима, али и многа друга вредна искуства.

Путовања нам могу помоћи да се одморимо од друштвених мрежа и свега другог због чега смо стално „приковани“ за екран. Једноставно је: из жеље да сазнамо што више о дестинацији и да уживамо у прелепим пејзажима, избећи ћемо ту не баш корисну навику да проверавамо електронску пошту и обавештења са Инстаграма и Фејсбука.

Када нам интернет и телефон нису у фокусу, онда имамо више времена за дружења, истраживања и авантуру, због чега ћемо се, сасвим сигурно, осећати испуњеније и срећније.

На путовањима стичемо нове пријатеље

Савремено друштво, поготово живот у великим урбаним срединама, неизбежно подразумева брз темпо свакодневице и веома мало времена за дружења и пријатеље. Свима нам постаје све јасније колико нам је тешко да се договоримо и сретнемо са људима до којих нам је стало. Уједно, већина нас се креће у друштвеним круговима сачињеним од колега са посла, комшија и породице. Међутим, то није случај за људе који чешће путују јер лако могу стећи нове пријатеље и изградити везе са људима које упознају на путовањима.

Путовања нам помажу да упознамо нове људе – туристе у превозу и хотелу или пак међу локалним становништвом. Сваки од ових сусрета нас могу учинити богатијим за једно искуство, а разговор са људима из различитих култура и окружења чини све још занимљивијим.

Путовања су магнети за лепе успомене и приче

Људи који често путују су заправо интересантни саговорници и неко са ким сви желе да се друже. На путовањима можемо да доживимо различита искуства, направимо сјајне успомене, а онда по повратку причамо пријатељима забавне анегдоте. Дакле, било да делимо догодовштине на мрежи и уживамо у огромном броју пратилаца или да пак будемо „звезда вечери“ приликом дружења са пријатељима – вредно је. Више пријатеља и забаве на окупљањима је опет нова доза среће у нашим животима.

Свет је учионица, а путовање учење

Наша планета је једна велика учионица, а путовања су, без сваке сумње, најинтересантнији начин да учимо и откривамо свет. Било да учите да пецате у неком грчком рибарско селу или како да припремите кинеску или тајландску храну – на путовањима неоспорно имате мноштво прилика за стицање нових вештина.

Pixabay.com

Но учење се не своди само на откривање чињеница о различитим језицима, храни, обичајима и култури. Напротив, када смо на путу, онда можемо да сазнамо много тога о себи и о томе шта нас усрећује. Испробавање различитих јела, лутање непознатим улицама, сваки од ових малих „експеримената“ може да помогне да откријемо шта нас чини задовољнијим особама.

Наравно, учење на путовањима је много угодније од читања уџбеника и приручника – наш мозак је активнији, а ниво среће виши. Сваки пут када искусимо нешто ново као што је летење параглајдером или уживање у похованом сладоледу, то покреће наш мозак и чини да постанемо креативнији и спремнији да прихватимо нове идеје и у свом свакодневном животу и уобичајеном окружењу.

Због путовања постајемо бољи људи

Иако звучи као истрошена фраза са интернета, заправо је потпуно тачно да нас путовања чине бољим особама. Већина путника се захваљујући новом искуству враћа свом дому као боља верзија себе. Када путујемо доживљавамо разноликост света – у свим аспектима, култури, језику, животном стилу. У страним земљама научимо како да комуницирамо са људима чија се веровања разликују од наших. Можемо открити колико мало је потребно за испуњен живот када видимо како неки народи живе, срећни упркос сиромаштву.

На путовањима имамо више времена за себе

На крају, али не и најмање важно, путовања нам дају драгоцену прилику да посветимо време само себи и стварима које волимо да радимо. Некад је паковање кофера и одлазак у други град или државу једини начин да се побегне од свакодневице и густог распореда обавеза. Овај одмор нам омогућава жељени мир и шансу да се повежемо са својим унутрашњим бићем без прекида и ометања. Ослобађање од стреса, опуштање, пуњење батерија су очигледни разлози да приуштимо себи путовања која усрећују људе.

Када одлазимо у авантуру са партнером, добијамо додатну слободу да уживамо у својој љубави и вези, без свакодневне гужве, обавеза и стреса.

Више је него јасно да улагање у путовања доноси више среће него куповина материјалних добара. Једноставно је – искуства никада не заборављају, а она посебно интересантна се препричавају доживотно. Учимо, уживамо, откривамо и оплемењујемо своје животе сваки пут када отпутујемо на неко ново место!