Gluten, izazov u tanjiru 21. veka – kako se hraniti pametno

gluten-hleb-srce-brašno
Pixabay.com

Gluten intolerancija jedan je od vodećih izazova u životu savremenog čoveka. Ako vam je dijagnostikovana celijakija, onda je vaš imuni sistem reagovao na gluten i oštetio creva. Jedini način da svoje stanje i zdravlje poboljšate u ovom slučaju jeste da potpuno uklonite gluten iz svoje ishrane.

Bezglutenska dijeta nije dizajnirana da pomogne ljudima da izgube kilograme. U pitanju je poseban režim ishrane koji vam pomaže da izlečite creva kako biste mogli da počnete da apsorbujete sve hranljive materije koje su vam potrebne iz namirnica koje jedete. Kako da izaberete bezbednu hranu svakog dana kad ste intolerantni na gluten? Pročitajte.

Kakva je veza između glutena i celijakije?

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Kod celijakije, imuni sistem pogrešno prepoznaje gluten kao „strano telo“ i pretnju. Kada ljudi koji pate od ove bolesti jedu hranu koja sadrži gluten, imunitet napada ovaj protein kada uđe u tanko crevo. Napadi oštećuju crevne resice – izbočine nalik prstima u tankom crevu koje pomažu telu da apsorbuje hranljive materije iz hrane. Kako resice postaju erodirane i spljoštene, one imaju problema sa apsorpcijom hranljivih materija. Kratkoročno, ovo može dovesti do dijareje i drugih probavnih simptoma.

Međutim, ako se ne kontroliše, nemogućnost tankog creva da apsorbuje hranljive materije može dovesti do neuhranjenosti, gubitka težine, anemije, osteoporoze, neplodnosti, kao i problema sa nervima.

Kako se dijagnostikuje celijakija?

Lekari najčešće koriste testove krvi i biopsije tankog creva da bi dijagnostikovali ili isključili celijakiju. Lekari ne preporučuju započinjanje dijete bez glutena pre ovih analiza i pregleda, jer dijeta bez glutena može uticati na rezultate testova.

Testovi krvi kao što je HLA za Celijačnu bolest i gluten intoleranciju mogu pokazati nivoe određenih antitela koji su često viši od normalnog kod ljudi koji imaju nelečenu celijakiju. Ujedno, ovi rezultati mogu da ukažu i na neke druge zdravstvene tegobe koji bi mogli biti povezani sa celijakijom, kao što je anemija.

Uobičajena dijagnostička metoda je biopsija tankog creva tokom endoskopije gornjeg dela gastrointestinalnog trakta. Patolog će pregledati tkivo pod mikroskopom kako bi potražio znake celijakije. U nekim slučajevima, lekari mogu tražiti da se urade dodatne analize, kao što su biopsija kože i genetski testovi, kako bi pomogli u dijagnostikovanju ili isključivanju ove bolesti.

Hrana koju treba izbegavati kod celijakije

Ako imate celijakiju, trebalo bi da potražite savet lekara ili nutricioniste za načine da održite uravnoteženu ishranu uz izbegavanje glutena. Mnoge namirnice mogu da sadrže gluten – uključujući mnoge koje ne biste očekivali, poput konzerviranih supa, pavlake i mesnih narezaka. Zbog toga čitanje etiketa na namirnicama i postavljanje pitanja o sastojcima u restoranu treba da postane vaša obavezna praksa.

mafini-bezglutenski
Pixabay.com

Generalno, izbegavajte žitarice, hleb ili druge proizvode od žitarica koji uključuju pšenicu, raž, ječam ili ovas. Dakle, belo ili integralno brašno neće biti pametan izbor, što podrazumeva i kolače, krekere i većinu peciva i testa, kao i griz i prezle. Isto važi i za mesne prerađevine.

Namirnice koje ne biste smeli jesti ako ste intolerantni na gluten su i mlečni proizvodi poput prerađenih sireva, pavlake, jogurta ili sladoleda koji sadrže mlečna punila ili aditive.

Izbegavajte i proizvode koji sadrže modifikovani skrob za hranu, hidrolizovani biljni protein, stabilizatore ili zamene za masti kao što su celuloza, želatin, guma. Proverite etiketu i ne jedite namirnicu ako sadrži dijetalna vlakna, protein surutke, jaja u tragovima i mlečne proteine.

Od napitaka, trebalo bi da zaboravite na pivo, džin i viski, kao i na aromatizovanu kafu, sladno mleko ili biljni čaj sa sladom ječma.

Kako može da izgleda tanjir hrane bez glutena?

Mnogi ljudi sa dijagnozom celijakije i intolerancije na gluten na početku lečenja strepe da se neće prilagoditi novom režimu ishrane. Međutim, bezglutenska dijeta nije toliko restriktivna kao što se pretpostavlja U namirnice bez glutena spadaju meso, riba, voće i povrće, pirinač, krompir, sočivo i vino, tako da postoje načini da i dalje svaki vaš obrok bude ukusan i zdrav.

Takođe možete jesti prerađenu hranu koja ne sadrži gluten, kao što su gotova jela i supe. Od žitarica se preporučuje zob bez glutena. Premda je zob prirodno bez glutena, poznato je da prerada povećava rizik od unakrsne kontaminacije drugim žitaricama. (Stoga se zob koji nema oznaku „bez glutena“ ne smatra bezbednim za osobe sa celijakijom.) U supermarketima i prodavnicama zdrave hrane možete naći hleb bez glutena, brašno, testenine, krekere i keksiće. Oni su dostupni u besplatnom delu supermarketa i prodavnica zdrave hrane. Što se tiče pića, možete piti voćne sokove, aromatizovanu vodu i gazirana pića,  kao i vino, jabukovaču i razne likere.

Šta da radite ako imate izražene simptome?

Napravili ste grešku, pojeli gluten i suočavate se sa jakim simptomima poput dijareje i povraćanja? Važno je da budete dobro hidrirani, pa se trudite da pijete puno vode. Proverite sa svojim lekarom da li smete uzimati lekove protiv dijareje ili glavobolje (iako mogu ublažiti simptome, nemojte ništa raditi na svoju ruku).

Pixabay.com

Najvažnije je da se vratite na ishranu bez glutena kako biste pokušali da sprečite dalje pogoršanje stanja. Ako su vaši simptomi veoma ozbiljni ili se ne poboljšaju, javite se lekaru što pre.

Kada možete početi da se osećate bolje?

Nakon dijagnoze celijakije i prelaska na ishranu bez glutena, počećete da se osećate bolje kako vam creva zaceljuju. Neki ljudi se osećaju znatno bolje u roku od nekoliko dana nakon izbacivanja glutena

Pojedine osobe mogu primetiti postepeno poboljšanje više simptoma ili pak da se jedan simptom povlači pre drugih.

Važno je znati da može proći između šest meseci i do pet godina (u nekim slučajevima čak i duže) da se u potpunosti izleči oštećenje creva uzrokovano jedenjem glutena. Smatra se da nekoliko faktora utiče na brzinu isceljenja, među kojima su glavni starost i težina stanja prilikom dijagnostikovanja bolesti.

Ukoliko se vaši simptomi ne poboljšaju ili čak pogoršaju od početka bezglutenske dijete, obavezno se javite svom lekaru ili gastroenterologu za dalji tok lečenja.

Šta kad pogrešite i pojedete namirnicu koja sadrži gluten?

Praćenje dijete bez glutena je proces, kada učite i vi i cela porodica i prijatelji. Greške se mogu desiti, posebno na početku, po postavljanju dijagnoze. Ako imate celijakiju i greškom pojedete namirnicu koja sadrži gluten, možete očekivati simptome već nekoliko sati potom. Međutim, nekada se mogu javiti i posle par dana. Efekti se, naravno, razlikuju od osobe do osobe i zavise od toga koliko ste glutena pojeli, koliko ste osetljivi i koliko dugo ste na dijeti bez glutena.

Ako povremeno napravite grešku i slučajno pojedete gluten, malo je verovatno da će to izazvati trajno oštećenje creva. Nastavite sa bezglutenskim režimom i samo nežno prema sebi.