Када је очни преглед обавезан

Вид се мења током живота, па је важно обављати редовне офталмолошке прегледе, чак и ако не примећујете значајне промене или проблеме. Учесталост посећивања ординације нужно зависи од неколико фактора, а када је очни преглед обавезан, сазнајте у наредним редовима текста.

Проблеми са далековидошћу и кратковидошћу

Отежано фокусирање је један од најзаступљенијих проблема са видом. Ако, рецимо, не можете прочитати назив филма на постеру који је десетак метара испред вас или пак примећујете да вам је вид све лошији како се приближавате постеру, вероватно имате проблема са далековидошћу или кратковидошћу. Овакви симптоми су озбиљни, па би након првог уочавања обавезно требало да закажете офталмолошки преглед.

Чест свраб очију

Иако је трљање очију најчешће последица сезонске алергије, вреди напоменути да постоји могућност да до потребе за чешањем ока дође и услед озбиљнијег инфицирања очне режњаче или једноставног слабљења вида. Како трљање очију може само погоршати ситуацију, реагујте ургентно и што пре посетите ординацију очног лекара.

Мигрене и главобоље

Премда су у већини случајева свакодневни стрес, дехидрација, физичка исцрпљеност, нередован сан и нагле промене времена најчешћи су узроци мигрена и главобоља, али вреди истаћи да ипак нису једини. Наиме, још један од врло честих узрока главобоља повезан је са сметњама у видном пољу, очним замућењима или примећивању плутајућих честица. Понекад је довољна сасвим мала корекција вида (употреба наочара са ниском диоптријом) да овакви проблеми потпуно нестану, па у овом случају никако не би требало оклевати када је реч о одласку на очни преглед.

Стање појачане осетљивости на светло

Фотофобија, односно стање појачане осетљивости на светло је синдром који се код појединаца који га имају од рођења углавном решава набавком одговарајућих наочара. Њима најчешће помажу модели наочара са прогресивним или бифокалним стаклима, а понекад чак и најобичније наочаре за сунце. Ипак, уколико се фотофобија појави изненада, постоји низ могућих узрока (попут дубоке инфекције, абразије рожњаче или проблема са централним нервним системом) који могу указивати да нешто није у реду са видом. Тада би требало хитно реаговати одласком на офталмолошки преглед. Тада се обавезно заштитите од сунца.

Стални замор очију

До замора очију углавном долази услед превише читања (поготово током ноћи) или пак прекомерног гледања у екране телефона, таблета, лаптопа, телевизора или монитора. У случају да замор очију траје дуже од три дана, то може бити последица озбиљније очне инфекције. Тада никако не би требало избегавати одлазак очном лекарау. Уколико проблеми са напетошћу ока прођу након неколико часова, не морате превише бринути, мада би и онда било пожељно да закажете термин код офталмолога. Увек је боље спречити него лечити.

Повремено замућење вида

Верујемо да се сваком понекад десило да одређене предмете види нејасно. Замућен вид долази као последица физичког замора и решава се квалитетним сном или нешто дужим одмором. Међутим, ако се замагљеност вида јавља често и сваком појавом траје све дуже, дефинитивно је време за одлазак на очни преглед.

Дупла слика

Дуплирање слике је неретко повезано са замућењем вида и може погодити једно или оба ока. Овај феномен не би требало схватати олако, већ би након првог примећивања двоструке слике моментално требало посетити очног лекара. Офлталмолог ће вам проверити вид и препоручити оптичарске радње са понудом квалитетних наочара, а ви ћете поново моћи да уживате у омиљеним емисијама или серијама.

Сметње у видном пољу

Већ је напоменуто да до сметњи у видном пољу долази услед главобоља, али вреди напоменути да сметње можете искусити и без главобоља или мигрена. Неретко се дешава да појединци виде црне тачкице, плутајуће честице, ауре око предмета у који гледају или пак светлеће бљескове које наличе варницама, муњама и светлосним пругама. Овакви симптоми указују на проблеме са мрежњачом (најчешће је реч о аблацији мрежњаче) или стакластим телом и захтевају хитан офталмолошки преглед како би се спречили озбиљнији проблеми.

Присутност болести утиче на вид

У неким случајевима, присутност одређене болести може имати негативан утицај на вид. Примера ради, хронично повишен крвни притисак може узроковати оштећење крвних судова мрежњаче (хипертензивна ретинопатија), што доводи до проблема попут замућења или губитка периферног вида. Са друге стране, болести штитне жлезде могу изазвати упалу и дуплирање слике, док дијабетес, анемија и склероза могу оставити низ додатних нуспојава. С тим у вези, ако вам је недавно утврђена нека од наведених дијагноза, имајте на уму да би с времена на време требало обавити очне прегледе.

Одлазак на превентивни дијагностички преглед код офталмолога мора бити ваша пракса. Будите опрезни и водите рачуна о свом виду.