Колико кошта сан?

бицикл
Фото: Unsplash.com

Направи своје изборе и посвети се томе што радиш. Никада не питај колико кошта сан. Паметно живи свој дан. Паметно живи свој живот.

Од свих могућности које су стављене пред човека, најзначајнија је свест о томе колико је несавршен. “Човек се учи док је жив”, наш народ би рекао. Управо тај простор, од човека до висина до којих може да стигне, представља меру квалитета једног живота. Пред нама је избор: хоћемо ли гледати у вис или направити мердевине до себе.

Квалитет дана. Квалитет живота.

Живимо у времену које нам је наметнуло брз темпо. До школе и до посла се трчи или дрема у превозу. Са пријатељима се дописујемо и планирамо дружења, уместо да се гледамо у очи и заиста се дружимо. Учимо за оцену. Радимо за повишицу. Уклапамо се у средину. Чезнемо за квалитетом, а “тупкамо у месту”. Најчешће се од својих неостварених жеља брзо уморимо и – одустанемо. Због тога, уместо гледања у вис, завршимо гледањем пред себе или у животе других.  Пробудимо се! Велике промене почињу једном малом променом. Сваки дан мора да буде корак напред, степеница више – дуг је пут до човекових висина.

Пролеће је почетак.

Изабери пролеће за свој почетак. Нека свако твоје јутро буде твоја ренесанса. Размисли: шта је то што те покреће, у чијем друштву уживаш, са ким се највише смејеш? Које активности, места и људи чине да будеш бољи? Да пожелиш да будеш бољи?

Каква музика те мотивише да брже трчиш? Који тонови развуку твој осмех? Чије речи те инспиришу? Чије дело желиш да досегнеш?

Изабери успињање, а не завист. Сви успеси овог света постоје да би свет био бољи, а не да би се људи лоше осећали.

Пронађи свој циљ и само напред!

Уче нас да је сваки почетак тежак. То је због тога што нам препреке на нашем путу не дозвољавају да видимо свој циљ. Не размишљајте о препрекама! Свака препрека постоји да би се радом и трудом савладала. Кафка је рекао  да човек не може живети без сталног веровања у нешто неуништиво у њему самом.Загледајте се у себе. Пронађите своје “неуништиво”. Онда, пожелите. На почетку пута до остварења сваког  сна је жеља. За жељом увек мора следити воља. Када жељу и вољу да нешто остварите загрлите упорношћу и огрнете истрајношћу – стижете до циља, остварујете своје снове. Један по један. Дан за даном. Циљ је и на почетку и на крају, зато: пронађи свој циљ и само напред!

Мој(и)  избор(и).
Изабери да сваког дана научиш нешто ново. То може бити десет речи на португалском или нека деклинација у латинском језику. То може бити лекција о полиномима или о Стефану Немањи. То може бити вез или кукичање. Научи како да спремиш неко национално јело или како да једном руком возиш бицикл или да даш кош. Пробај да играш салсу или да направиш шпагу. Потражи у библиотеци неки класик из светске књижевности. Посети музеј у свом граду. Погледај са пријатељима филм или представу. Направи своје изборе и посвети се томе што радиш.

Мој(и) избор(и): Паметно живи свој дан. Паметно живи свој живот.

Колико кошта сан?

Највећи непријатељи снова су страх и летаргија. Страх нас увек опомене да постоји могућност да (не) успемо. То је довољно да нас после “реалног размишљања” гурне у летаргију и завеже за неквалитетно провођење времена уз телевизију или Интернет. Такво понашање углавном оправдавамо недостатком новца: курс страног језика кошта, улазница за биоскоп/позориште/музеј кошта, курс кувања кошта, књига кошта итд. Уз рад, труд и мало довитљивости све ове препреке се лако могу савладати. Постоје бесплатни онлине курсеви страног језика; многи кувари светског гласа објављују своје рецепте, опет бесплатно, на Интернету; биоскопи, позоришта и музеји имају ђачке и студентске попусте или, опет бесплатно, једном месечно отварају своја врата за посетиоце; годишња чланарина у библиотекама прихватљива је скоро за свачији џеп.

Размислите о квалитету свог дана и свог живота. Пролеће је идеално време за почетак. Пронађите свој циљ и само напред! Направите своје изборе и  не питајте колико кошта сан. Сетите се да све на свету има своју цену, али да нас, на крају, највише кошта протраћен живот.