Ovekovečite uspomene iz detinjstva

0
Foto: Sačekaj malo

Dugo mi je trebalo da shvatim jednu veliku istinu: šta je deci mnogo važno, najvažnije, šta ih mnogo raduje?

Znate li šta?

Nove igračke? Hmmm… da, naravno. Ali sve u svemu, ne u onoj meri u kojoj mislimo.
Odeća? Posebno kad su devojčice u pitanju: haljinice, bluze, cipelice…
Detalji? Mašnice, ukosnice, plastični nakit… možda.

Sve su to lepe stvari koje na kratak rok čine veliko zadovoljstvo. Na jedan dan, ako sudim po ličnom iskustvu. Moje dete se svakoj novini raduje se tačno jedan dan.
Već sledećeg, sve je zaboravljeno. I idemo dalje.
Nova igračka, nova haljina, nova glupost, novi trošak.

Setih se svog detinjstva i svih lepih stvari koje sam imala i dobijala. Mnoge još uvek pamtim, ali ono što najviše pamtim, i što verujem da svako dete pamti još od malih nogu – jesu putovanja sa roditeljima.
I dan danas se obradujem i raznežim kada otvorim stare albume sa fotografijama i prisećam druženja, izleta, letovanja. Sve te divne uspomene koje polako blede, jer moji albumi napravljeni su od onih starih klasičnih fotografija u klasičnim albumima sa plastičnim folijama.

Kad mi se ćerka rodila, kupila sam dobar fotoaparat.
Par godina kasnije, kupila sam još jedan, bolji.
Priznaću vam da sam nedavno kupila treći.

Dobro, možda sam malo preterala… ali koristim ih, stvarno ih koristim. Srešćete me kako sa kompletnom foto opremom lovim svaki dragoceni trenutak odrastanja mog deteta. Nije mi bilo teško da među tim fotografijama proberem one najbolje i napravim božanstvene foto knjige. Jeste veliki posao, ali vredi, verujte mi da vredi. Posebno kada moja ćerka traži da pregleda uspomene na svojih prethodnih nekoliko godina života.

Ali… ko slika fotografa?

U jednom trenutku sam shvatila da mene nigde nema, od tridesetak fotografija koje čine album, majke je bilo na jednoj ili možda dve.

Poenta je dakle u sledećem: slikajte svoju decu, ali budite i vi sa njima na fotografijama. Koliko vi sada rado gledate svoje fotografije sa roditeljima, toliko će se i vaša deca jednog dana radovati i sećati lepih vremena i tih situacija i događaja, koji će biti ovekovečeni na zajedničkim fotografijama.
Nemojte da vam bude teško.
Nemojte decu slikati mobilnim telefonom, već pravim fotoaparatom.
Razvijte fotografije, napravite foto albume. Nemojte ih zaboraviti na hard disku kompjutera, lako se može desiti da propadnu, a sa njima i ono najlepše što vašem detetu možete da ostavite – uspomene iz detinjstva.

Autorka: Vladana S. Sačekaj malo – Dnevnik supermame 

Dopao vam se blog? Upoznajte malo boljr Supermamu!