Kako da vaše dete prestane da kuka i kenjka

0
Foto: Radoslav Veljović

Deca kukaju u svim uzrastima, mala deca za igračke, a tinejdžeri da duže ostanu kod drugara ili na telefonu. Kad god kukala dosadno ih je slušati i nikada nije lako odreagovati na pravi način.

Da ne biste došli u situaciju da eksplodirate bolje je da ovu dečiju naviku promenite uz pomoć sledećih saveta i strategija:

Bavite se pitanjem kukanja

Verovali ili ne, kukanje vremenom postane navika a sve manje taktika. Kada vaše dete počne da kuka, skrenite mu pažnju na to jer možda nije ni svesno šta radi.

Dok je dete malo najbolje je da ga pitanjem podsetite da razmisli šta treba da radi, na primer “Kako se lepo pita?”. Ovo podsećanje će detetu pomoći da izbaci naviku da kuka kad nešto želi.

Starijem detetu skrenite pažnju da treba da promeni način govora i možete i pitati kako će to da uradi. Na ovaj način ćete situaciju učiniti poučnom i pomoći detetu da promeni naviku.

Pokažite pažnju

Puno puta se dešava da dete kuka samo zato što zna da ćete vi reagovati. Napravite prvi korak i pitajte dete za njegovo mišljenje. Ako se oseća korisnim i zna da doprinosi onome što radite manje je verovatno da će da pribegne kukanju da bi privuklo vašu pažnju.

Udahnite duboko

Kada dete kuka jako je teško ostati strpljiv i smiren, ali gubitak strpljenja samo otežava situaciju. Pre nego što situacija izmakne kontroli, udahnite duboko i podsetite sebe da vaše dete najverovatnije plače jer mu je potrebna vaša pomoć. Reagujte strpljivo na detetovu potrebu (na promer, otvorite mu kesu grickalica koje želi i sl.) i to će popraviti situaciju.

Budite uzor

Slušajte sebe tokom sledećeg razgovora preko telefona, bilo da pričate sa mužem ili drugaricom. Da li vi kukate u nekim momentima? Deca sve čuju i kopiraju pa ako dete čuje vas da kukate vrlo je verovatno da će i ono uraditi isto. A vi možda ni ne znate da je to i vaša navika.

Foto: Unsplash.com

Budite čvrsti

Bilo da imate malo dete ili tinejdžera, ono mora da nauči da mu kukanje neće pomoći da dobije ono što želi.

Kad dete počne da kuka kažite mu da ćete ga saslušati kad bude pričalo lepo i smireno. I ispoštujte to što ste rekli. Biće potrebno malo vežbe i strpljenja ali vaše dete će na ovaj naučiti da koristi normalan ton glasa kada mu nešto treba ili nešto želi.

Reagujte pozitivno kada dete traži nešto bez kukanja

Kada vaše dete govori ljubazno i prijatno, primetite to i reagujte. Naglasite mu da vam se dopada način na koji je koristilo lepe manire. Ovako pokazujete detetu da je svaki njegov trud primećen i cenjen i da nije neophodno da kuka da bi dobilo ono što želi.

Isto važi i za stariju decu. Ako vam se vaš tinejdžer obrati na zreo način u vezi nečega što želi ili što mu je potrebno, vaš pozitivan odgovor će pomoći da se tako ponaša i u budućnosti.

Izvor: Najbolja mama na svetu