Буди Топличанка: Помози крагујевачким ученицима да оду на такмичење у Америци

0
Фото: Телеграф

Екипа крагујевачких гимназијалаца од 15 и 16 година, пласирала се на светско такмичење у програмирању Лего робота, који се одржава у америчком Хјустону од 17. априла, али је упитно хоће ли отићи јер пара за овај подухват немају. У питању су деца која су осмислила инхалатор за астронауте, јер они губе чуло укуса док су у свемиру!

После наступа еуфорије због успеха, за тим из Прве крагујевачке гимназије уследио је хладан туш. Само за регистрацију учесника им одмах треба 1.000 долара. Њихове четири професорке и менторке новац су дале су из свог џепа. Деца су се тада растрчала да скупе сав новац.

Зашто?

– Желимо да одемо тамо и да прикажемо нашу државу у најбољем светлу – каже Милица Тодоровић, ученица првог разреда специјализованог информатичког одељења Прве крагујевачке гимназије. Потребна сума није мала, у питању је 16.000 евра, али је тако мала када се узме у обзир циљ једне Милице и њених другова.

ОВАКО СУ ПОБЕДИЛИ

Ова деца су осмаци специјализованог математичког одељења гимназије – Марта Шпица, Иван Грего и Ања Мијаиловић, као и ђаци првог разреда гимназије из специјализованог информатичког и математичког одељења- Дуња Михајловић, Милица Тодоровић, Милутин Милојковић и Михаило Шундовић. Њихов тим носи име ПКГанг.

Предводе их четири професорке. Љубица Мудрић Станишковски, професорка математике, објашњава да су ђаци позивницу за Хјустон добили након што су на регионалном такмичењу у Словенији били први од српских екипа.

Фото: Телеграф

– У Америци се одржава Светско првенство FLL (FIRST Lego League) и то је интернационално такмичење на коме ће присуствовати млади из 98 земаља света.

Ове године тема је свемир, односно “Into orbit” (У орбиту). Деца узраста од девет до 16 година имају прилику да се покажу у три етапе такмичења. У првој су у центру пажње оцењивача тимски рад и сарадња. Ове године на такмичењима у Београду и Словенији наш тим је освојио прво место у овој категорији. Друга етапа такмичења је програмирање Лего робота кога сами конструишемо, да пређе одређене препреке на столу. Пошто је тема свемир, робот мора да поставља астронаута, да га пошаље у свемир, да врати астронаута у базу… – појашњава професорка.

Трећа етапа такмичења је пројекат. Ђаци су ове године имали задатак да помогну аструнаутима са неким од проблема у свемиру.

КЛИНЦИ АСТРОНАУТИМА

– Наш тим се бавио губитком чула укуса у свемиру, због услова живота и специјалног паковања хране. Решење нашег пројекта је фоод инхалатор. Ученици су направили инхалатор који би астронаут могао да стави док једе и тако успе да осети мирисе и укусе хране коју уноси. Да би могли да га направе, ученици су консултовали лекаре КЦ Крагујевац, фирму која се бави производњом инхалатора, стручњаке са Института за хемију где су учили о екстракцији мириса из хране. Били су на Факултету инжењерских наука код стручњака који су им технички помогли да направе прототип инхалатора на 3Д штампачу. Инхалатор је једноставан, ставља се на нос и у себи има бочицу у којој је екстрахован мирис хране. Када астронаут једе, притисне бочицу и тако осети и мирис. Бочице би се паковале уз оброке – објашњава Љубица Мудрић Станишковски.

Она каже да се, према доступним подацима, овом проблемом нико у свету није бавио, те је идеја крагујевачких најмлађих гимназијалаца потпуно иновативна.

Фото: Телеграф
ХЈУСТОН, ИМАМО ПРОБЛЕМ

И тако сада седморо гимназијалаца имају решења проблема у свемиру, али још немају решење како стићи до Хјустона, центра америчке свемирске агенције НАСА, где желе да прикажу своју малу државу “у најбољем светлу”.

– Волео бих да видим како све ово што ми радимо раде млади из других земаља, посебно они који имају боље услове за рад него ми- каже гимназијалац Милутин Милојковић.

ОВО ЈЕ УРАДИЛА ПРЕ 50 ГОДИНА: Прича баба Зорке ће вас постидети, да ли имате херца да урадите шта и она?
Михаило Шундовић каже да сада треба паралелно усавршавати све што знају и спремати се за Америку, а у исто време јурити около и прикупљати новац.

– А и не знамо хоћемо ли отићи. Организујемо донаторски концерт у школи 30. марта, планирамо да распоредимо кутије за прикупљање помоћи, штампамо позивнице, карте, шаљемо мејлове- у даху набраја Михаило.

СТАНИМО УЗ ЊИХ

Иза ове деце сада стоје четири професорке, Ана Станковић, Љубица Мудрић Станишевски, Марина Јеленић и Катарина Вељковић која је прошле године проглашена за једног од 50 најбољих наставника света. Деци су дале знање, а онда и по пола једне своје плате да би им дале шансу за Хјустон.

На реду смо ми да им дамо шансу, да би бар неко од ових клинаца остао у Србији и наставио да ради овако како ради сада са само 15 и 16 година. Времена је мало, на пут се креће 15. априла.

Донације се могу уплатити на рачун: 840-1844760-86 (који се води код Управе за трезор).

(Dnevne.rs/Извор: Марија Раца, Телеграф)