НЛП и тим билдинг – формула за јачи тим и бољу сарадњу у фирми 

nlp-tim

Ако размишљате о начинима да окупите свој тим и негујете добре и корисне навике које за резултат имају високе перформансе комбиновање НЛП-а и тим билдинга је одлична стратегија. Велике компаније које раде на сталним побољшањима услуга и производа, имају свест о томе колико је стална едукација запослених кључан фактор у овом процесу.

Када постоје подстицаји од стране лидера и менаџера да се тим ојача и постигне већа продуктивност то се исплати вишеструко. Међутим, поред уобичајених тим билдинг пракси, обука и едукација, посебну улогу у формирању „тима који добија“ има управо неуролингвистичко програмирање.

Фирме које улажу у образовање, али и општу добробит својих радника бирају НЛП тренинге, јер они доносе развој креативности, осмишљавање идеја, али и побољшање сарадње и развијање емпатије и разумевања. Сваки од ових разлога вредан је да се размотри организовање тим билдинга или тим коучинга. О свим бенефитима читајте у наставку.

Зашто градити НЛП корпоративни тим?

Иако може деловати да нема разлике између изградње тима и тима који се служи НЛП техникама, чињенице говоре супротно. Наиме, суштинску дистинкцију треба тражити у промени. НЛП обуке пружају низ алата и техника за олакшавање промене. Дакле, уместо да људи у вашој фирми свесно мењају неке обрасце или поступке, након едукације ће се ове промене дешавати подсвесно, а резултат ће бити нова корисна понашања.

Уједно, тренинг који води стручњак за тим коучинг и бизнис коучинг представља својеврстан процес у коме појединци, тим лидери и менаџери могу да развију своје потенцијале и тако ефикасније дођу до пословног успеха и жељених резултата.

Професионални раст и напредак долази као природан исход НЛП обуке, јер сви чланови тима добијају могућност да науче како да поставе, тј. дефинишу своје циљеве, како да их остваре и повежу се са мисијом и визијом компаније. Уз то ће моћи да ефикасније управљају временом, буду продуктивнији, али и да изграде квалитетне и конструктивне међуљудске односе и све у свему, пријатно радно окружење.

Када људи у вашем тиму дубље разумеју вредности једни других, они могу да сарађују на начин који даје невероватне резултате.

Асертивна пословна комуникација – све што желите у свом тиму

Вероватно један од најзначајнијих бенефита учења НЛП-а у пословном контексту јесте побољшана комуникација. Желите да се ваши запослени међусобно разумеју, али тим билдинг догађаји и тренинзи ће им дати прилику да пажљиво изграде језик, односно да користе позитивни говор и речи које осликавају јасне слике у њиховим умовима, покрећу машту и суптилно утичу на мисли и понашања.

Уобичајени узрок свих изазова и (привремених) пораза и неуспеха у пословном свету налази се управо у лошој комуникацији. Некада је проблематично то што се дели значајна количина информација, али се те информације губе – јер има превише тога за размишљање и процесуирање. Уметност комуникације „која се памти“ и делује захтева ангажовање дубљег ума, што напредан ниво у неуролингвистичком програмирању и те како може омогућити.

Инспиративне иновативне идеје – пут до сјајне пословне визије

Када изградите свој тим и људи се слажу, сјајне идеје се јављају као логичан след. Уколико у фирми заговарате свакодневну комуникацију и подстичете креативност, иновације су неизбежне. Дакле, важно је окупити људе, али и створити окружење за интеракцију, јер управо то помаже у креирању свих технолошких (и не само технолошких) иновација које су свету потребне.

Као пословни лидер уз помоћ НЛП стратегија, то можете учинити и са мањим тимом било које врсте. Веровали или не, добро обучени људи у рачуноводству, на пример, који добро сарађују међусобно могу имати сјајне идеје које ће поједноставити начин на који менаџери нижег нивоа врше обрачун зарада. Не само да се овако плакшава посао, већ и смањује ризик да се праве скупе грешке.

Које су још предности тим билдинга и НЛП обука?

Уколико имате још недоумица на које све начине рад са НЛП тренерима и учешће на тим билдинг догађајима могу да унапреде ваше пословање, ево још неколико бенефита:

  • запослени ће бити пуни елана и жеље за постигнућем
  • разјаснићете проблеме који блокирају сарадњу у тиму
  • циљеви ће бити дефинисани тако да сваки члан тима усмери интензивно пажњу да их постигне
  • ваши запослени ће променити навике и понашања
  • вештине комуникације унутар тима значајно ће се побољшати
  • створићете позитивно радно окружење пуно енергије и ентузијазма
  • показаћете да бринете о добробити својих радника

Колико траје НЛП тим билдинг?

Дужина и трајање програма изградње тима зависе првенствено од циљева компаније, величине тима и, наравно, онога што је лидерима заиста важно. Први корак у организацији НЛП тим билдинг сесија јесте разговор о томе шта тачно желите да постигнете, шта се у датом тренутку дешава са вашим тимом и какве резултате постиже. Потом експерти из области неуролингвистичког програмирања утврђују које активности гарантују остварење ових циљева, па се у складу са тим и препоручују временски оквири рада и обука.

Неким тимовима потребно је пола радног дана, за неке циљеве треба организовати петодневни програм вежби и коучинга. У сваком случају, постоје начини да се обука спроведе на задовољство и лидера и запослених, односно свих у тиму. Неки тренинзи могу да се одрже и у просторијама фирме, у познатом окружењу. У зависности од тога којим буџетом компанија располаже, могуће је и организација програма на некој узбудљивој локацији, у луксузном одмаралишту, престижном хотелу и слично. О свим специфичностима могуће је правити договор и изабрати најбољи модел тим билдинга за своју компанију.

На крају, важно је знати да је сврха сваке вежбе на едукацији изградња јаког тима. То није време које ћете посветити разговору о политици компаније, па ни о увођењу нових производа и услуга. Напротив, ово је прилика да окупите своје људе на једном месту и дате им разлог да међусобно комуницирају – а да то није директно повезано с послом. 

Почните са једноставним организовањем изазова као што је escape room или одласком на куглање, тако да доведете људе у ситуацију да раде заједно на решвању проблема. Разне вежбе и технике на тим коучингу такође могу да осветле таленте и интересовања људи у вашој канцеларији. На овај начин се не јача само комуникација, већ се граде и поверење и поштовање. Повратак у радно окружење након оваквих догађаја показаће колико сте значајан корак направили за своје пословање.