Несугласице међу децом у оквиру породице и како их решити

0

У породицама где има двоје или више деце било да су истог или супротног пола неминовно је да долази до честих размирица и свађе међу њима. Често се хватају у коштац због љубоморе или превласти. Посебно уколико је једно дете мирнијег темперамента а друго експлозивније, свађе су утолико чешће. То свакако нису дуготрајне свађе и деца се након истих брзо помире.

Важно је и у каквом породичном окружењу деца расту, а услове за то свакако стварају родитељи. Уколико је средина конфликтна и несложна то утиче на међусобно понашање деце. Конфликте међу децом можемо да спречимо до извесне мере уколико деци створимо пријатну породичну атмосферу у којој деца имају осећај сигурности и осећај да су подједнако вољена.

Немојте поредити децу и не мешајте се у њихове размирице сем ако је неопходно

Грешка коју већина родитеља прави, вероватно ненамерно, је та што упоређују децу. Свако дете је личност за себе и као такво га треба доживљавати и прихватити. Често се дешава да родитељи нехотице праве поређење тако што упоређују једно дете са другим било да су у питању породичне обавезе, постигнућа у школи или ваншколским активностима. Немојте поредити своју децу и не наводите их једно другоме као пример. Тиме ћете само постићи контраефекат.

Када дође до размирица међу децом, родитељи углавном настоје да изгладе сукоб међу њима. Психолози сматрају да не треба родитељи да се мешају у сукоб међу децом, али не треба ни да остану равнодушни. Када је реч о уобичајеним сукобима као што је свађа око играчака, треба оставити децу да сами реше своје размирице. То је уједно и начин да науче да сами решавају своје конфликте као и да се прилагођавају новонасталој ситуацији. Уколико дође до физичког обрачуна у коме би се деца могла повредити, родитељи би тада требали да реагују.

Свађа међу децом као привлачење пажње

Деца се неретко осећају запостављено од стране родитеља, тако да ће користити све расположиве механизме како би привукли нашу пажњу. Наравно, немогуће је игнорисати вику, галаму или чак физички обрачун међу децом, тако да је то моменат када ми као родитељи реагујемо, али најчешће погрешно. Уместо да им се у том тренутку максимално посветимо, ми покушавамо да их надвичемо. Тиме се не постиже ништа, јер не само да умањујемо свој ауторитет, већ постајемо саставни део конфликта.

Грешку правимо и када тражимо иницијатора свађе, јер ће поражено дете осећати велику неправду и жудеће за осветом. Немојте наметати своје решење, јер ће оно имати само краткотрајно дејство и ни случајно немојте бити равнодушни у таквим ситуацијама, јер на тај начин само подстичете жељу код деце да привуку вашу пажњу. Деца већ од најранијег узраста посматрају и спонтано копирају и имитирају понашање друге деце а посебно понашање родитеља. Из тог разлога је потребно да се размирице и конфликти међу супружницима не одвијају пред очима деце. Деца гледајући агресивност родитеља могу исту усмерити ка брату или сестри. Конфликти међу родитељима се рефлектују на односе између деце, јер деца обрасце понашања преузимају од родитеља.

Довољно је посматрати децу предшколског узраста, чак и мању када се играју породице. Управо та игра осликава њихово породично окружење. Неретко девојчице играјући се луткама према њима имају баш онакво понашање какво њихова мајка има према њима. Посматрајте своју децу док се играју, можда ћете баш у том моменту упознати неки несвесни део себе.

Неколико начина како се изборити са размирицама међу децом

Уместо да се надвикујете са њима, наступите енергично али не стављајте акценат на оно што није лепо у њиховом понашању, тако да уместо што ћете им рећи „Не туците се!“, делотворније ће бити ако им кажете: „Идите да се играте!“ Уколико је у питању физички сукоб обавезно раздвојте децу све док се потпуно не смире. Ако је конфликт настао због играчке, обавезно склоните извор конфликта.

Нешто што се показало као делотворно решење у таквим ситуацијама је да забраните деци да разговарају једно са другим. У таквим ситуацијама деца ће се помирити пре него што можете и да претпоставите и наставиће безбрижно да се играју. И не заборавите да како деца расту свађе и размирице међу њима су све ређе а блискост и поверење све присутније.

Извор: Славица Бијелић, Моје дете

Допао вам се текст? Откријте ко размишља о родитељству на порталу Моје дете.