ПАМТИТЕ ЛИ БИВШЕ ЉУБАВИ?

0
Фотo: Сачекај мало

Памтите ли све људе које сте икада упознали? Памтите ли бивше љубави, бивше момке? Који сте тип особе, Кери, Шарлота, Миранда? Док слушам један од најчаробнијих гласова икада (изглед и да не спомињем), размишљам: да, заиста, шта ако се више никада не будемо срели? При томе не мислим на флертове или везе и везице кроз које смо сви прошли. Не. Размишљам о партнерима који су обележили наше животе. Момци које смо лудо волели и за којима смо након раскида дуго плакали (ок, дуго је релативан појам, али схватате на шта мислим). Момци чије смо позиве и поруке нестрпљиво чекали. Они за које смо кришом помишљале да ћемо се удати. Али нисмо. Размислите о овоме: памтите ли бивше момке? По чему их памтите? Знате ли где су сада, шта раде? Да ли сте икада пожелели или можда чак покушали да пронађете бившу велику љубав, из радозналости или носталгије за неким лепим временима?

Мој први момак био је леп, али стварно леп, био је најбољи фрајер у граду. Девојке су га салетале. Били смо у вези годину дана. Тада ми се то чинило изузетно дуго, сада схватам да је годину дана – ништа. Срела сам га наредне године, једном. Видели смо се можда још једном након тога. И никада више. Од тада је прошла читава вечност. Слушам песму и размишљам. Сећам се како је изгледао, али заједничких слика немам. Чиме је тај момак оплеменио мој живот, по чему ћу га памтити? Не сећам се. Како ли сада изгледа? Можда је пропао, можда је само успомена на њега лепа.

Поента моје приче је у следећем: чини ми се да се превише значаја придаје љубавним успоменама, дижу се на пиједестал и придаје им се важност; као да су људи који су били део наше прошлости битни, и квалитетни – само зато што су прошли кроз наше животе. То што смо једном били заљубљени у некога, не значи да је тај неко сам по себи био нешто посебно нити да нам је утицао на живот (како песма каже). Треба ли неговати успомене на бивше љубави, или напротив затворити та врата и живети искључиво у садашњем тренутку? Одговор још увек немам, ако имате теорију која пије воду, молим вас да ми јавите.

Aуторка: Владана С. Неће ваљда

Неће ваљда је друго лице Супермаме, која каже Сачекај мало!