Храбра Топличанка: Милка Протић – Лина

Млада Партизанка Милка Протић – Лина рођена је 15. септембра 1921. године у селу Горња Коњуша надомак Прокупља. Ова храбра Топличанка била је једна од двоје бораца који су преживели окршај са Бугарима на данашњи дан 1942. године код села Ргаје.

Још као ученица Учитељске школе пришла је напредном средњошколском покрету и постала члан СКОЈ-а, да би а као студенткиња постала и члан Комунистичке партије Југославије.

Када је почео Други светски рат Милка се као студенткиња Филозофског факултета из Скопља вратила се у своје родно место.  Одмах после формирања Топличког партизанског одреда ова храбра Топличанка ступила је у Пасјачку, а затим Видојевачку чету и била борац. Била је заменик руководиоца СКОЈ-а и политички комесар чете.

Дванаестог априла 1942. године Бугари су у рану зору опколили чету младих партизана, њих 29. У неколико сати борбе страдало је 22 партизана, док је 5 заробљено и стрељано у Житном Потоку.

Милка Протић је заробљена и  спроведена у Куршумлију, а затим у Нишки логор.

Међутим, успева да из логора побегне 2. децембра заједно са Надом Томић, студенткињом технике из Ниша, истакнутим партијским радником и борцем Јабланичког НОП одреда.

Како се наводи у књизи Мирослава М. Миловановића „Логор на Црвеном крсту“, у организовање бекства поред њих две биле су укључене и Јелисавета Андрејевић Анета, борац Пасјачке чете и курир истог одреда, Даница Јововић, из Балчака, ученица Домаћичке учитељске школе у Прокупљу и борац исте чете. Све су биле у истој соби и тако у повољној ситуацији да се договарају и разрађују план бекства.

Међутим, Милкин покушај да се пребаци у Јастребачки одред био је безуспешан. Поново је ухваћена у Горњој  Топоници, у ноћи између 19. и 20. децембра. Предата је Немцима, враћена у Нишки логор и стрељана 28. децембра 1942. године.

По Милки Протић названа је улица у Прокупљу, налази се на улазу у град из правца Ниша и сече Сокобањску улицу. По овој храброј Топличанки је и једно насеље у Нишу понело име.

О изузетним женама Топлице читајте ОВДЕ.