Родитељска одговорност – рецепт за срећу од Гречен Рубин

0

Родитељство је медаља која има две стране. С једне стране усрећује, испуњава задовољством, инспирише и мотивише за нова постигнућа и успехе у животу, чини да живот сагледавамо на нов начин.

С друге стране је често исцрпљујуће, јер услед снажног осећаја одговорности, дужности и љубави себи постављамо много задатака чије остварење није увек лако. Услед дневне рутине и великог броја обавеза којеимамо као родитељи, не успевамо увек да издвојимо довољно времена и стрпљења да наше малишане обаспемо љубављу, нежношћу и пажњом. Тако се као родитељи суочавамо са још једним теретом а то је осећање кривице и грже савести што смо у неком дану предност дали пословима и обавезама уместо нашем детету.

Гречен Рубин, ауторка великог броја књига на тему родитељства истиче да је претерана родитељска брига у настојању да се буде иделана родитељје заправо извор непријатности и незадовољства и стоји као огромна препрека на путу да свакодневно доживљавате срећу и љубав коју вам деца пружају. Гречен је своје искуство проналаска радости у свакодневном животу са својом породицом описала у књизи „Пројекат срећа“, где је описан модел на који начин је могуће уживати у родитељству.

Нека вам дан почне са песмом

Јутарње расположење одређује емоционални тон читавог дана који је пред вама и члановима ваше породице. Најчешће су јутра у породици динамична, а родитељи се упорно труде да на почетку дана држе све конце у својим рукама. Истовремено, обављају низ послова по кући и притом размишљају о обавезама које их очекују током дана. У читавој тој јутарњој гунгули родитељи заборављају на значај пажње и љубави коју треба да пруже деци на конкретан, њима разумљив начин. Све ово може уз мало труда да се преокрене и у весела јутра.

Гречен Рубин саветује да јутро почнете уз песму. Предлаже да заједно са вашим малишанима певате шаљиве и веселе песме током обављања јутарњих послова, да се шалите и грлите. Преиспитајте свој став према рутинским проблемима свакодневице. Ово ће у великој мери променити тон јутарњег расположења породице, ублажиће напетост и претворити јутарње моменте у омиљене породичне тренутке свих њених чланова. Након оваквих момената, сви ћете имати мотив и потенцијал да се у дану који предстоји носите са свим обавезама.

Време пролази брзо…

У вртлогу обавеза и свакодневних проблема са којима се током одгајања деце сусрећемо, не примећујемо колико заиста време протиче брзо и како деца одрасту а да их нисмо поштено ни изволели, нити смо се изиграли са њима. Када се осврнемо на прве године њиховог одрастања, јавља се жаљење што смо најлепши део пропустили. А пропустили смо га управо због тога што смо своје време трошили на претерану бригу и проблеме који и нису били тако значајни из садашње перспективе.

Из тог разлога је Гречен Рубин у једном тренутку свог живота схватила да се не фокусира довољно на оно што јој је у животу најважније и истог тренутка одлучила да то промени. Она саветује да успоримо и одвојимо довољно времена да ослушкујемо потребе своје деце и њихова актуелна осећања. Да се потрудимо да заиста разумемо дететову љутњу, гнев, радост, тугу у датој ситуацији. Да не реагујемо на прву лопту игнорисањем дететових реакција, или одлагањем за касније уколико дете има потребу да разговара са мамо или татом.

Минимизирање критике и забране

Када је дете непослушно и љуто због неке ваше забране, не реагујете бурно, већ покушајте да најпре примирите дете, да га загрлите и објасните му разлоге својих забрана. Ако у свакодневним ситуацијама често изговарамо „не“ и „престани“, или „немој то да радиш“, те речи губе значај и дете престаје да реагује на њих. У ситуацији када је време за купање, а дете управо тада жели да се игра, не реците му „мораш да се окупаш“. Покушајте да преформулишете ваш захтев и да га другачијим тоном саопштите детету. Покажите детету на јасан начин да разумете његову жељу, али да из оправданих разлога не можете да му је испуните. Реците му: „ја разумем да ти желиш да се играш, а не желиш да се купаш иако је време“. Велика је вероватноћа да ће дете после оваквог преговарања прихватити ваш предлог.

Ризница лепих породичних успомена

Лепе успомене имају моћ да нам оплемене садашње тренутке и пробуде пријатна осећања. Тако нас догађаји из прошлости могу усрећити у садашњости. Окупите чланове породице и заједно сачините ризницу породичних успомена, фотографија, драгих предмета, честитки које су деца правила из разних повода и сл. То може бити ваше „Породично благо“.

Негујте породичну традицију

Успоставите породичне обичаје, својеврсну традицију коју ћете неговати и из године у годину је понављати, попут прославе дечијих рођендана, годишњица, неких лепих догађаја, заједничких креативних активности и друштвених игара и сл. Традиција је спона која додатно повезује све чланове породице, јача међусобне везе, обезбеђује континуитет и предвидљивост.

Породична традиција има улогу у изградњи породичног и личног идентитета деце и доприноси осећају сигурности. Традиција не настаје сама од себе, већ је треба развијати и неговати. Ово су за децу животне лекције које су пријатне и у којима сви уживају и важно је да родитељи уложе и време и труд јер је добит вишеструка. Оне обележавају најсветлије тренутке породичног и личног живота свих њених чланова.

Аутор: Драган Антић, Моје дете

Допао вам се текст? Прочитајте зашто је портал „Моје дете“ вежбаоница за бољи свет.