Позитивно размишљање – да или не?

0

Постоје људи који на ружи само виде трње, а постоје и они други који виде само латице. Истина и једно и друго заједно чине цвет. У новије време сведоци смо Nеw Аgе покрета, који је настао негде у 70-тим и 80-тим годинама, али задњих година је баш узео маха. Нисам присталица таквог начина размишљања, јер ми делује као „испирање мозга“, али сам свакако присталица позитивног начина размишљања. Уосталом и у Библији пише „По вери твојој нека ти буде!“

Многи духовници су на много једноставнији и нама пријемчивији начин записали толико мудрости које се могу рећи у пар речи, а које данашњи самопрозвани лајф коучи користе на себи својствен начин, тако што сходно својој елоквентности успевају да прошире суштину и на тај начин стварају све више присталица.

Какве су ти мисли, такав ти је живот

„Какве су ти мисли, такав ти је живот“ – говорио је отац Тадеј и заиста је тако. Уколико смо стално незадовољни, незахвални, уколико све око себе гледамо „црно“, заиста ћемо сведочити сталном нерасположењу, бризи, страху, незадовољству. Присуство страха је недостатак вере. А као такви, тмурни, незадовољни, увек спремни да се жалимо на све и свашта нисмо ни најмање пријатни саговорници. А још горе од тога како делујемо на друге, је како делујемо на себе. Опхрвани црним мислима прво смо тешки сами себи, па тек онда другима.

Насупрот, таквим људима имамо и оне друге, који не гледају живот кроз ружичасте наочаре, али који у свему траже оно најведрије, најпозитивније и уживају у сваком тренутку овоземаљског живота. Такви људи не само да су добро-дошли и да су радо прихваћени од стране других људи, већ су истински насмејани, задовољни и спремни да се радују и најмањој ситници, а и научно је доказано да смех и ведро расположење покреће многе процесе у организму.

Мисао је снага и моћ

„Када помислимо нешто добро својим ближњима, рођенима, нашој земљи и целом свету, ми им заиста много помажемо, јер мисао је снага и моћ“- мудре речи оца Тадеја, које су модерни заговорници позитивног начина размишљања успели да разложе, преформулишу и презентују их ширим народним масама. Истина, ако желимо другима добро, ако у нама нема ни трунке мржње, злобе и зависти, ако смо у стању да се радујемо туђој срећи као што бисмо се радовали својој, онда заиста имамо разлога да будемо поносни на себе саме.

Често се деси да људи заборављају на то, па однекуд заискри нешто у виду љубоморе или притајене злобе, када комшија има већу кућу, када је у неком сегменту живота успешнији од оног ко га посматра. А чињеница је да највећи разлог људског незадовољства потиче од поређења са другима. Човек једино треба да се пореди сам са собом и да се труди да данас буде бар за нијансу бољи него што је био јуче.

Треба свима опростити од срца

„Морамо од срца све опростити. Унутрашњи мир не може да се сачува докле год наша савест нешто изобличава. Морамо умирити савест. Треба свима опростити од срца. Без тога нема унутрашњег мира. Без љубави нема живота“ – говорио је даље отац Тадеј, а вође Неw Аге покрета преформулисаше ове мудре речи, мада им је суштина свакако иста. Чињеница је да се човек много боље осећа када прашта другима, јер на тај начин задобија унутрашњи мир. Непраштање, посебно када се пакује једно на друго доводи до разних болести, јер што би наш народ рекао – „Човека изједа нешто изнутра.“ Уколико смо спремни на праштање, утолико сами себи олакшавамо можда чак и више него ономе коме праштамо. Насупрот људи који су спремни на опрост и који свему приступају чистог срца, имамо и оне друге чија је крилатица „Бог прашта, али ја не“, који несвесно путују овим животом штетећи више себи него ономе коме нису опростили.

Овде су наведене само неке од мудрих мисли оца Тадеја, а много их је. Све су изречене тако једноставним, народним језиком. Свако може да их разуме и примени. Свако може да нађе времена да зарони у дубину своје душе и да се запита – Какав сам ја и да ли би могао да будем бољи? За то нису потребни ни лајф тренери, ни New Ageпокрет, довољни смо сами себи и само од нас зависи да ли ћемо кроз живот ићи намргођени, незадовољни и незахвални или ћемо уживати у сваком дану трудећи се да из сваке ситуације сагледамо само добре аспекте. Оптимизам или песимизам, избор је само Ваш!

Aуторка: Славица Бијелић, Зрно знања