Јашалак је традиционално јело са Косова. За Топличанку га је спремила изузетна жена – Марија Чапкуновић. Ово јело се у њеној породици припрема генерацијама, а рецепт преноси с колена на колено. Најпре га је спремала њена бака, па мајка, а данас га својој деци припрема она.
Ово необично јело Марија описује као пун тањир здравља. Каже да се лако и брзо спрема, а да га деца обожавају.
Састојци:
Пилећи филе 500 гр, 500гр очишћеног спанаћа или блитве, две веће шаргарепе, пола целера, главица црног лука, два већа кромпира и две мале шољице пиринча.
Како се припрема јашалук?
Издинстати црни лук и пилећи филе исецкан на коцкице 5 минута. Потом додати исецкану шаргарепу кромпир и целер и све заједно динстати на тихој ватри још 15 минута. Додати вегету и алеву паприку по укусу.
Потом сипати у то две чаше воде и ставити спанаћ.
Након 20 мин крчкања убацити пиринач. Мешати с времена на време неких десет минута, затим додати још 2 чаше воде и кад прокључа угасити ринглу и поклопити.
Тако оставити да стоји пола сата, а затим убацити бибера три ситно сецкана чена белог лука и ставити у рерну. Пећи на 200 степени пола сата.
Јашалук се служи с киселим млеком ?
Шта су кувале, месиле и пекле друге Изузетне жене погледајте у нашој рубрици Топличанка кува.
Топличанка је душа од жене.