Како смрштати до лета – права дијета за вас!

Колико пута сте упали у сопствену замку: смршаћу до лета? Дијета почиње од понедељка, од сутра, ево, одлучено је! Крећем у теретану, бићу презгодан/презгодна на плажи! Од следећег понедељка до следећег понедељка, и на крају, уместо у купаћи костим и море, ускочимо у онај виц: Лето је стигло неколико килограма раније.

Незадовољство изгледом често повлачи и незадовољства на неким другим животним пољима. Исфрустрирани смо, несигурни у себе, мањка нам самопоуздања, а самим тим и смелости да се покренемо. Због тога често изостаје успех на послу, у љубавним и пријатељским односима, повлачимо се у себе и завидимо онима који имају савршену линију. То је зачаран круг из ког покушавамо изаћи, те спас увек тражимо у неком магичном решењу као што је дијета.

Када је право време за дијету?

Друштво нам је наметнуло брз темпо и неиспуњен живот. Журимо, радимо, трошимо драгоцено време на друштвеним мрежама. Ово је инстант свет у коме све мора доћи брзо, лако и одмах. Због тога очекујемо да ће једнако брзо и лако отићи и сви ти килограми вишка. Упорно испробавамо дијете у потрази за оном која ће баш код нас деловати попут неке чаролије. Гладујемо, а мислимо о храни. Све то да бисмо изгледали савршено за лето.

Поставља се питање: када је заправо право време за дијету? Када треба почети?
Одговор је: САДА.
Прави тренутак није од сутра, од понедељка, од следећег првог у месецу. Прави час да почнете бригу о свом здрављу и изгледу је сада.

Како да знам да ће успети?

Често смо сведоци разочарења када резултат дијете изостане. Колико пута сте чули своју пријатељицу да каже: „Урадила сам све по плану и ништа! Скинула сам само 3 килограма!“ или „Нисам јела ништа буквално и гледај, као да нисам држала дијету!“
У овим изјавама препознајете само незадовљство, разочарење и одустајање. Разлог због ког су многе дијете осуђене на пропаст јесте тај што не верујемо у њих или их спроводимо са муком. Мислимо све време како се жртвујемо, како се нечег одричемо, како смо ускраћени или како, пак, неко други све то добија, гле ироније, „на тацни“.

Управо у том осећању лежи извор (не)успеха једне дијете. Не постоји дијета која ће деловати једнако код сваког. Најпре због тога што је сваки организам другачији механизам. Одмах у низу је и други битан разлог: наш став и наша осећања нису у складу са нашим поступцима. Ми желимо да смршамо, ми желимо да изгубимо килограме, због тога смо на том посебном режиму исхране. Ипак, док једемо по том јеловнику, ми нисмо фокусирани на циљ, већ на оно што у тањиру недостаје. Због тога, када након извесног времена нема резултата, лако одустајемо или „варамо“: „није страшно ако поједем сад једну коцкицу чоколаде“.

Успешна дијета је она дијета где нам не падне на памет да варамо себе.

Дијета није гладовање

Уз дијету често иде погрешно веровање да морате гладовати или јести једноличну и бљутаву храну да бисте смршали. Међутим, успешна дијета, она са којом ћете губити килограме јесте управо она када нисте гладни. Треба изабрати разноврсну храну: поврће, воће, различита меса и све то распоредити у пет невеликих оброка дневно. Треба правити умерене порције, односно наћи праву меру у количини хране и њеној зачињености. Сваки оброк који представља уживање јесте корак ближе здрављу и добром изгледу.
Здрава исхрана удружена са физичком активношћу је најсигурнији пут до идеалне фигуре.


Да ли сте закаснили за ово лето?

Никада није касно за почетак здравог начина живота и промене свести. Да ли је толико битно у које доба године ће стићи резултати којима тежите? Уместо да осуђујете себе како сте и овог пута закаснили да покажете раван стомак на плажи, охрабрите се и крените са вежбањем. Направите свој јеловник, пронађите одговарајућу дијету за себе. Откријте које вам намирнице пријају, избегавајте пржену храну, грицкалице и слаткише. Нека вам идеја водиља буде да су идеална фигура и здраво тело добродошли у свако доба године. И само напред!