Права жена брине о свом здрављу

здрава-жена-брине

Имате времена за маникира, али не и за гинеколога? Зубару одлазите кад вас заболи зуб, а фризеру једном недељно? Шта се то десило са приоритетима једне даме? Брз темпо живота, еманципација жене и све оне пословне и породичне обавезе са којима се жена данашњице носи довели су у питање неке елементарне ствари.
Због наметнутог императива неге и лепоте, неретко се догађа да ће жена радије отићи у теретану или да среди нокте уместо да провери због чега је већ два месеца пробада нешто у пределу јајника. Проћи ће, увек кажемо.

Да ли здравље има цену?

Колико пута вам се десило да прехладу или грип „прележите“ на ногама? Иако не треба правити баук од обичне кијавице, често се догађа да одлазимо на посао и озбиљније болесне. Разлоге за то можемо потражити у све већем обиму посла, али и у све израженијој „болести“ која напада жене – не пазимо довољно на себе! Максима „боље спречити него лечити“ чини се као луксуз савременог доба. Међутим, не треба да буде тако! Уместо што се изговарамо недостатком времена, пуним чекаоницама и дугачким редовима, у први ред морамо ставити себе. Клиника у Нишу може бити место у коме ћете у једном дану обавити све потребне прегледе и решити недоумице које имате када је у питању ваше здравље. Срећна жена је здрава жена, па тек онда домаћица, жена од каријере и она у фризерском салону.

Бол не пролази сам од себе, али живот пролази

Затрпана обавезама, бригама и проблемима, уместо да успори савремена жена је усавршила методу мултитаскинга. Радимо више ствари истовремено: док се кува ручак, веш машина пере шарени веш, са жице скупљамо бели, телефонирамо шефу поводом важне презентације коју треба да одржимо у току наредног дана, пегламо, рибамо, дописујемо се са другарицом, читамо вести онлајн, јуримо: у банку, у пошту, на пијацу, у вртић. Времена је све мање, а обавеза све више. То је све невидљиви терет који носи жена. Одлазак стоматологу се чини као непредвиђена и непотребна компликација. О гинекологу или лекару опште праксе да и не говоримо! Уосталом, ко још иде лекару ако га ништа не боли?!

Са друге стране, чак и кад заболи, ослањамо се на оно што психолози популарно називају „нереални оптимизам“ – ма мени се то не може десити! Проћи ће само од себе. Нажалост, често нисмо у праву. Здравље се више не чини као луксуз када га изгубимо.

здрава
Ако не испиташ тај бол, проћи ће здравље, а не тегоба

Бол је знак да нешто у нашем организму не ради како треба. Дакле, не треба занемаривати бол у пределу јајника или главобољу, жигање у желуцу или треперење очног живца. Некад ће само добар сан поправити ствар и испеглати умор, а тело довести поново у равнотежу. Међутим, постоје неке тегобе које не смемо игнорисати. Здравствени проблем је често жариште у коме је сконцентрисан сав онај свакодневни стрес који проживљавамо. Без обзира на то да ли вас „само“ боли зуб или се савијате од болова кад поједете нешто љуто, озбиљно послушајте то што вам ваше тело поручује. Главна порука је она која вам саветује да успорите. Испитајте своје симптоме, посетите лекара, урадите крвне анализе и – успорите! Промените своје лоше навике.


Шта вас убрзава и стресира?

Уколико нисте сигурне где су извори вашег стреса, застаните на тренутак и упитајте себе шта је то што вам ствара нелагоду у свакодневном животу. Можда ваша динамика није спољашња, можда вам се кретање своди на кућа – посао релацију, али то не значи да ваш мозак и ваше тело не иду повећаном брзином. Неретко та убрзања долазе са телевизије, Интернета и друштвених мрежа. Запитајте се, када сте последњи пут радиле само једну ствар? На пример, када се десило да само стојите у реду у пошти или банци, а да не прегледавате дневне актуелности на свом мобилном телефону? Када сте последњи пут седеле на тераси и пиле кафу у тишини? Када сте радиле у башти сатима и заборавиле на све остало? Право питање је, у ствари, када сте последњи пут уживале у нечему и приредиле себи нешто лепо, а да то није завршило на друштвеним мрежама?
Стрес иде руку под руку са умором и недовољним сном, а када им друштво направи немарност у исхрани и физичка неактивност на добром сте путу да останете без свог здравља. Да ли и даље мислите да вам се то не може десити?

Морам да будем здрава – Срећна сам што сам здрава

Живимо у време када морамо да подсећамо једни друге због чега је здравље важно. Сасвим је извесно да бисмо сви били здравији кад бисмо свакодневно опомињали сами себе. Уколико у свом густом распореду не можете још наћи довољно места за тренинге или неке опуштајуће масаже, пробајте да шетате до посла. У шетњи је пола здравља. Потребно је да енергију коју распипамо улудо преусмеримо на праве и важне ствари.
Морам да будем здрава, јер сам само тако лепа. Морам да будем здрава, јер желим да путујем. Морам да будем здрава, јер треба што дуже да трајем својој деци. Морам да будем здрава, јер… Саме наставите свој списак.

Тај императив „морам“ на који смо толико навикли временом треба да се промени у позитивне мисли и захвалност. Срећна сам што сам здрава, јер тако могу са осмехом да почнем свој дан. Срећна сам што сам здрава, јер блистам. Срећна сам што сам здрава и ТАЧКА.