Изнајмити стан за двоје у провинцији

0
изнајмити-стан
Фото: Unsplash.com

Понекад се чини да се куповина или изнајмљивање стана или куће у провинцији није много променила од онда кад нисмо имали Интернет. Размислите, било да сте у ситуацији да тражите некретнину за себе или да познајете неког ко се сели, уместо на wебу ви те информације тражите офлајн.

Распитиваћете се код познаника јесу ли чули да се неки стан изнајмљује или продаје. Па као у оној реклами: „ко чуо, чуо“. Млађе генерације имају више поверења у Интернет и решење за све проблеме, па и стамбене, проналазе на Гуглу. Управо на Интернету све пише: квадратура, локација и цена некретине, тако да штедите себе распитивања и лутања.

Да ли је исто тражити стан у Београду и у унутрашњости?

Тражење стана преко Интернета постало је уобичајена и све чешћа пракса, посебно међу студентима. Подразумева се да је већи број станова доступан онлајн у престоници или пак неком другом универзитетском граду, као што су Ниш или Крагујевац, тако да студенти са лакоћом и два –три клика долазе до идеалног стана за себе и своје цимере.

Какво је стање у другим градовима? Сасвим је извесно да на тржишту неће бити више станова за продају у Смедереву него у Београду или Новом Саду, али не може се рећи да је данас тешко пронаћи стан чак ни у провинцији. Покушајте и укуцајте у претраживачу, на пример, станови Крушевац. Понуда ће вас изненадити. Једна од предности тражења стана у мањем граду или месту, јесте и та што је све много доступније и ближе него у престоници. Довољно је само да направите избор топ три куће или стана и обиђете их у року од сат или два, па да већ нађете идеално место за ваше љубавно гнездо.

Зашто изабрати кућу или стан у унутрашњости?

Уколико разматрате место или град за заједнички живот, а нисте везани послом за престоницу, како и зашто да изаберете живот у унтрашњости? Људи широм света, а на Западу све чешће и посебно, бирају и траже миран живот на периферији за себе и своју породицу. У зависности од тога какви су вам афинитети, какве су вам могућности и животни стил, као и каквим се послом бавите, бираћете и своје место за живот. Можда вам у почетку није потребна велика кухиња, али касније, како вам породица буде расла, желећете леп простор у коме ће деца јести тек спремљене крофне.

 Иако делује као досадно и без изазова, живот у малом месту може и уме да буде изузетно подстицајан и богат. Такође, треба размислити и о томе колико је управо та ушушканост коју мањи градови нуде лепа и значајна за детињство и одрастање ваше деце.

Какав треба да буде стан за двоје?

Пре проширења породице и планирања дечјег кутка, треба уредити простор за двоје. Не постоји нека универзална формула како треба да изгледа заједнички стан једног заљубљеног пара. Можда тек почињете заједнички живот, можда сте тек венчани, суштина је да стил уређења, број просторија, апсолутно све што вам падне на памет треба да буде заједничка одлука. Другачије ће се приступати овом проблему ако се стан изнајмљује. Тада уређење диктира већ распоред просторија и постојећи намештај станодавца.

Фото: Unsplash.com

Ипак, ситнице које простору дају душу и које оплемењују заједничке сате у новом кутку сигурно можете одабрати сами и према свом укусу.

Финансијски фактор

Колико код банално звучало, када су некретнине у питању, новац је важан. Нећете моћи по истој цени да изнајмите стан у Београду или у Пожаревцу или Врању. Такође, цена некретнина варира и при куповини, не само када је у питању месечни или годишњи закуп простора. Чињеница је да су станови, па и куће, јефтинији у унутрашњости.

Породичну кућу у околини или периферији Прокупља можете купити за 20 000 евра, док за исти новац не бисте могли да размишљате чак ни о предграђу Београда. Цене некретнина у престоници варирају од 1000 до 2500 евра по метру квадратном. У унутрашњости је цена квадратног метра нешто нижа. Тако у Нишу иде до 1700 евра, а у мањим местима је могуће пронаћи стан за 500 евра по метру квадратном.

Ово поређење наводимо, наравно, уколико уопште постоји могућност избора места пребивалишта. Када би пресудан био само финансијски фактор, јасно је за коју опцију би се многи парови одлучили. Управо тај „вишак новца“ дао би им мало више слободе при уређивању ентеријера, на пример.

Што се изнајмљивања тиче, за нешто више од 100 евра можете изнајмити стан и у Власотинцу и у Београду, само је сасвим јасно да то неће бити станови исте квадратуре, нити једнако пожељне и привлачне локације.

Донесите паметну одлуку

На крају, нека цена некретнине не буде пресудна у вашем избору. Размислите шта је то најбоље за обоје, а које решење ће бити идеално за неки наредни период. Такође, уколико имате кућног љубимца, пожељно је да имате двориште или да је бар у близини стана парк. Када изнајмљујете стан, можете се преселити лако, међутим, куповина некретнине је за цео живот. Некад нећете погрешити ни ако дате неку стотину евра више. Сетите се, не купујете само зидове, купујете свој породични дом.