Српско венчање: Љубав у народној ношњи

Младенци у народној ношњи у ванвременској шетњи топличким брдима и ливадама, љубав и лепота на једном месту, а све уоквирено уметничком фотографијом, то је за Топличанку прича године.
Да нема већег сјаја од љубави и да је она круна сваког живота, брака и уметности потврђују фотографије с венчања Кристине и Лазара Милентијевића. Открили смо да се иза фантастичних фотографија крију дивни заљубљени људи, али и одличан фотограф Данијел Милојковић.
Све што је сазнала Топличанка дели са вама. Уживајте у овом разговору о љубави, породици и традиционалним вредностима, као и у фотографијама какве нигде пре нисте видели.
Осим што је прелепо, зашто сте заменили шљаштеће венчанице и сатенска одела за ову једноставност и одабрали ношњу за своју венчану одећу?

Лепота је у једноставности. Једноставност, скромност и скрушеност треба да је одлика сваког православног човека. Српска народна ношња је део наше традиције и културног наслеђа, тако да нам је била част и задовољство а помало и обавеза да је носимо на венчању.

српски-младенци
Фото: Данијел Милојковић

Да ли традиција у оделу значи и традиција у моделу?

У нашем случају да. Заиста волимо и уживамо у свему што је српско. Историја, музика, вера… увек код нас изазову емоције. То је љубав, заиста је осећамо, ваљда се то зове родољубље.

српски-младенци
Фото: Данијел Милојковић

Какве су реакције биле – ваше породице, пријатеља, па и људи које не познајете, а имали су прилику да виде ваше фотографије на Интернету?

Сви су одушевљени, добили смо пуно позитивних коментара. Надамо се да смо и другим младим паровима дали идеју како могу да осмисле своје СРПСКО венчање. Срећни смо што смо у људима пробудили искрене емоције.

српски-младенци
Фото: Данијел Милојковић

Како сте одабрали фотографа?

Данијелов рад смо пратили на друштвеним мрежама и препознали ту љубав према фотографији, а сложићете се да је она пресудна. Исту смо видели и код Милоша који је успео да „усними“ нашу љубав и преточи у предиван видео.

српски-младенци
Фото: Данијел Милојковић

Како сте се упознали и колико дуго сте заједно?

Као прво, из истог смо краја. Бог је то лепо уредио да су се и наши стари јако добро познавали. Ја сам већ био на трећој години када је Кристина желела да упише архитектонски факултет. Тако смо се упознали и зближили, почели да се дружимо и временом схватили да смо створени једно за друго. Сличних интересовања, погледа на живот, менталитета, планова за будућност… Тако се родила и љубав. Заједно смо скоро седам година.

српски-младенци
Фото: Данијел Милојковић

Да ли традиционалност потиче из ваших породица?

Делимично из породица, делимично је то Божји благослов. У основи је увек велика љубав. Љубав према Богу, цркви, држави и отаџбини, породици, селу, прецима, традицији и наслеђу… Све ово је увек повезано и нераскидиво.

српски-младенци
Фото: Данијел Милојковић

Чиме се бавите?

Обоје смо завршили архитектонски факултет у Нишу. Поред сталног запослења, водимо архитектонски биро ‘’ARCHIPOINT”, тако да се трудимо да развијемо и поридични – приватни посао.

Који вам је заједнички хоби?

Боравак и рад на селу, то нас највише релаксира. Читање, гледање филмова, боравак у природи… Хвала Богу, имамо доста искрених и драгих пријатеља с којима волимо да проводимо слободно време.

српски-младенци
Фото: Данијел Милојковић

Да ли бисте волели велику породицу?

То нам је животни циљ, многодетна, сложна и јака породица. Све што у животу планирамо устремљено је ка томе. То је једино што заиста вреди и што остаје иза човека.

српски младенци
Фото: Данијел Милојковић