Александар Вујовић: Редитељ је владар свега

0
александар-вујовић
Фото: Александар Вујовић

Александар Вујовић је црногорски редитељ, мултимедијални уметник и продуцент. Завршио је Нове технологије уметности на Академији лепих уметности ди Брера у Милану. Оснивач је продуцентске куће „Andromeda Pictures“. Аутор је кратких филмова од којих је најпознатији „As trains go by“.

Шта нам можете рећи о вашој редитељској каријери?

Завршио сам основне, специјалистичке и магистарске студије Нове технологије уметности на Академији лепих уметности ди Брера у Милану и био сам на усавршавању у Њујорку. Од своје 18. године знао сам да желим да се бавим филмом. Мој најзначајнији филм је „As trains go by“. Са овим филмом обишао сам многе међународне фестивале и освојио много награда.

Ваш филм био је приказан и на 7. Про Фи Фесту и какве утиске носите са нашег фестивала?

Утисци су дивни. Драго ми је да се сви трудите да одржите фестивал који је годишњи централни догађај у вашем граду. Надам се да ћу поново учествовати на Про Фи Фесту.

александар-вујовић
Фото: Александар Вујовић

Да ли можете да нам кажете које су сличности између филма и представа?

Разлике су велике, поготово тип мултимедијалних представа које ја радим. Много битнија је анимација него рад са актерима. И рад са глумцима је потпуно другачији. Ја сам имао прилику да радим две значајне мултимедијалне представе. Једна је била посвећена дану ослобођења Подгорице. Представа сублимира склоп мултимедијалних (драмских, перформативних, сценских) елемената у оквиру које је изведена и прва 3D mapping пројекција у Црној Гори.

Да ли више волите филм или позориште?

Више волим филм, јер у њему више доминирају естетске вредности. Редитељ је владар свега. Ви бирате све у великој мери. Зато више преферирам филм.

Професор сте на универзитету у Доњој Горици. Како је радити са студентима?

Веома изазовно. Ви морате да их научите шта је тимски рад и осећате се као тренер неког спорта. Стално морате да се усавршавате и да константно радите на себи како би својим студентима пренели знања.

александар-вујовић
Фото: Александар Вујовић

Недавно сте завршили филм „Rainbow“. Шта нам можете рећи о том филму?

Филм је рађен по књизи италијанског писца Гаетана Грила. Филм дочарава свет кроз шестогодишњег дечака. Задовољан сам филмом и надам се да ће постићи велике успехе на фестивалима.

Како је било радити са Никшом Радојчићем?

Веома изазовно за мене и цео мој тим. Предивно ново искуство. И Никша је заиста био одличан.

Какав филм желите да режирате у будућности?

Волео бих да то увек буду ведре теме, јер цела југословенска кинематографија је имала црне теме. Као што сам у филму Дуга (Rainbow) желео да покажем емпатију према дечаку исто тако бих желео да покажем природне појаве које се одвијају у животу.

Која је Ваша порука за младе?

Радите оно што вас испуњава и то је први предуслов за срећу. Верујте свим својим бићем и достигнућа су ту.

Разговарала: Мирјана Ранђеловић

Интервју је урађен у оквиру oнлајн трибина које је покренуо Филм Клуб Прокупље