Учитељ Марко Чикарић добитник ВИРТУС награде за филантропију

марко-чикарић
Фото: Марко Чикарић, приватна архива

Прокупчанин Марко Чикарић, учитељ у Основној школи у Товрљану добитник је специјалне ВИРТУС награде за филантропију коју додељује ТРАГ фондација.

Учитељ Марко Чикарић добио је награду за индивидуални допринос развоју локалне заједнице за 2019. годину. Траг фондација је оценила да је његово ангажовање на плану стварања услова за редовно одвијање наставе у селу Товрљане завредило ову награду.

Све за школу и ђаке

Чикарић је као млади учитељ и почетник покренуо заједницу, те уз подршку локалне самоуправе и мештана села Товрљане и многих доброчинитеља омогућио да школа у овом селу поново ради након више од две деценије.

Учитељ Марко свакодневно вози своје ученике који станују у околним селима, од куће до школе и натраг. Ово је посебно значајно и за родитеље и за децу у хладним зимским месецима када планински путеви буду под дубоким снегом.

Ниједан рођендан његових ђака не може да прође без поклона. Заједно са осталим ђацима, прикупи новац те купе неки скромни дар да обележе дан свог друга и другарице.

Препознат по добру

Међутим, његова улога се ту не завршава. Ван радног времена, па и викендом, учитељ Марко обавља послове за мештане села који не могу сами да дођу у град. Није реткост да својим средствима плаћа гориво за превоз ученика или за набавку средстава потребних за школу.

Активно ради на обезбеђивању донација за школу, па тако ово издвојено одељење ОШ „Светислав Мирковић Ненад“ може да се похвали неким од најсавременијих наставних средстава. Уз помоћ донација успео је да реновира школу, обезбеди ученицима школски прибор, као и новогодишње пакетиће.

Мештани Товрљана се у великој мери ослањају на његово знање, добру вољу и човештво, па с правом рачунају на његову помоћ у решавању проблема. Његов филантропски рад и допринос развоју ове заједнице главни су разлози због којих је најпре номинован, а онда и награђен ВИРТУС наградом.

Топличанка се поноси што је један од наших људи ПРЕПОЗНАТ ПО ДОБРУ и овом приликом му честита!