Одржан 9. Прокупачки филмски фестивал – ПроФиФест

0
профифест
Фото: Мирјана Ранђеловић

Испред платоа Дома културе у Прокупљу у петка 11. септембра одржан је  9. Прокупачки Филмски Фестивал – ПроФиФест 2020.године.

ПроФиФест је до сада неколико пута одлаган због епидемије covid 19. ПроФиФест је одржан у организацији Филм Клуба Прокупље уз помоћ Министарства културе, града Прокупља, Дома културе и Туристичке организације Прокупља и уз помоћ других донатора, љубитеља филмске уметности. Ове године фестивал је обележила и маскота Прокупачко магаренце. Овом приликом смо разговарали са Жикицом Јовановићем, директором ПроФиФест-а.

Колико и како је Корона утицала на одржавање филмског фестивала?

Корона је доста утицала на цео програм фестивала,али није утицала само на Прокупачки фестивал, већ на све културне догађаје у нашој земљи и у свету. Мени је жао што фестивал није одржан гламурозније, али ипак драго ми је да смо поред свега што нас је снашло у овој тешкој ситуацији одржали дивно вече филма са нама драгим пријатељима, љубитељима филма и нашој верној публици. Управо због Короне ми смо морали да реорганизујемо фестивал, па смо радионице на којима учествују млади људи из Прокупља одржали онлине. Тада су млади људи имали прилику да разговарају са познатим уметницима из света филма попут Ане Софреновић, Марка Кона, Александра Срећковића Кубуре, Бранком Бешевић Гајић … И вечерас смо коначно успели да прикажемо најбоље филмове по одлуци трочланог жирија, који су чинили глумица Весна Чипчић, продуцент Николина Вучетић Зечевић и редитељка филма Ајвар, Ана Марија Роси. Најбољи филм који је освојио Гранд При ПроФиФест-а је филм иранског редитеља Тејмора Гадерија филм „Гандо“.

Који филм од ове године је оставио највећи утисак на Вас као на селектора филмова који се на фестивалу приказују?

Било је доста филмова, сад зависи ко шта воли. Ја се слажем са жиријем да је филм „Гандо“ најинтересантнији, добро урађен, то су ти Иранци, које ја увек спомињем и њихова кинематографија је заиста изванредна и сваке године освоје неку награду. Тако да је филм „Гандо“ веома квалитетан.

профифест
Фото: Мирјана Ранђеловић

Ви сте имали прилику да разговарате са члановима жирија и када сте разговарали са њима да ли је њима било тешко да донесу одлуку о Гранд Прију? Каква су била њихова мишљења?

Ове године око Гранд Прија Прокупачко Магаренце није било проблема и сви су имали исто мишљење да је филм „Гандо“ најбољи. Сва три члана жирија су донели једногласну одлуку што се тиче овог филма. Што се тиче осталих филмова као што видите за два филма, играног и експерименталног карактера одлука је такође била једногласна. Док су за остале филмове мишљења била различита. Зато су додељена и специјална признања.

Какви су будући планови рада Филм Клуба Прокупље и следеће године очекује нас десетогодишњица фестивала?

Да, десета година, јубилеј. Није мало успели смо да дођемо до десет година, што је велико за наш мали град. Као што сам споменуо на отварању ПроФиФест-а, најбитније је да је наш фестивал оно што спаја Прокупље са читавим светом и цео свет зна да гледа шта се дешава у Прокупљу и ми имамо прилику да гледамо шта аутори и целог света доставе нама, то је један велики потенцијал. Успели смо за десет година од једног малог фестивала у кафићу направимо један велики фестивал. Следећа година ће бити другачије, надамо се да ће се филмови приказивати у новом биоскопу или на летњој позорници ако се све то буде завршило у року биће супер, ако не за ону тамо годину ће бити вероватно готово и фестивал ће прерасти у нешто веће и успећемо да поред кратких филмова приказујемо и дугометражне филмове као такмичарски део фестивала. То ће привлачити још већу пажњу и биће још много познатијих личности из света филма из Србије и региона. Тако ће и Прокупље још више бити препознатљиво не само у Србији, већ и широм света.

Награђени филмови по одлуци жирија су:

најбољи играни филм: Baloon dating- аутора Cyrille Drevon из Швајцарске најбољи анимирани филм:Talent scout-аутора Josse Herera из Шпаније најбољи документарни филм : Gando- аутора Teymour Ghaderi из Ирана најбољи експериментални филм:Super market-аутора Gianluca Abbate из Италије

најбољи домаћи филм:The Wait-aутора Емилије Гашић

Специјална признања додељена су експерименталном филму-Archi papir, Rafal Barnasa из Пољске, играном филму The Monk Dan Grina из Русије и за домаћи филм –Шум, Анђелка Бероша.

Извештава: Мирјана Ранђеловић