Родиш се поново кад ти родиш

0
Фото: Unsplash.com

Имам другарицу трудницу. Срећом да даљину надокнађујемо порукицама. Она се распитује као свака новопечена трудница, а ја као „искусна“ мајка одговарам. Саветујем. Паметујем.

А онда усред реченице схватим да не постоји ништа што ја могу да јој кажем, а да је припреми за оно што долази. За roller coaster на који се укрца оног трена када први пут чује бебин плач. Јер тад је карта почела да важи.

Нису то непроспаване ноћи, надокнади се. Неопрана коса, заборави се. Загорео ручак, наручи се.

Ја мислим на coaster осећања која немају кочницу.

Од страха који паралише до љубави и поноса који подиже до највишег врха. Љутње која те вртоглаво спусти до дна одакле опет скочиш са нервозом.

Имаш друге деце за коју мислиш да их волиш неизмерно. И волиш их, али ни приближно онолико колико заволиш смотуљак који ти донесу у болници и кажу да је твој. Одједном све оно што је некад било у стомаку стоји у рукама и цвета. Сви осећаји су на слободи и расту. Шире се све док не заузму и последњи делић твог тела. Док и мали прст на нози не почне да воли то чудо у рукама.

Да, чудо. Из једне мрве израсте цели човек који те обузме од главе до пете. Веровала сам да Њега волим највише на свету. Да никога не могу тако да волим. Али преварила сам се. Волим ја Њега још више баш зато што ми је омогућио да спознам ову љубав. Безгарничну. Безусловну. Љубав која расте од осмеха, меканих ручица, умршених локни, научених песмица. Ја растем сваким даном са њом. Растеш као човек док формираш човека.
Чудно је то како се промениш а да не приметиш. Родиш се поново кад ти родиш.

Родиш се као нова особа. Као МАЈКА.

Одједном добијеш пун џак онога што си „мрзела“ код своје маме, али и пуне груди онога што је мама звала „Видећеш ти кад постанеш мајка“. И видела сам. Гледам. Неко други зури у мене из огледала, смеје ми се неким другачијим очима, док у ушима одзвања новонаучена песмица.
Чудна је бољка то мајчинство. Дође изненада и траје годинама. Лека нема, а љубав је храни. Од ње летиш и плачеш у исто време. А срце је некад премало за једне груди.