Како да деца заволе купање?

0
kupanje-beba
Фото: Unsplash.com

Многа деца од малих ногу показују аверзију према неким од активности које су саставни део живота, па тако родитељи често наилазе на проблем када желе да свом малишану уврсте у исхрану одређену намирницу, или да га – окупају!

Изгледа да постоји нешто у води, што децу застрашује, с обзиром на то да се неретко опиру купању и сродним радњама одржавања хигијене – попут прања зуба! Добре вести су да је ово најчешће пролазна фаза коју ваше дете брзо може превазићи уз неколико малих трикова којима ћете убрзати овај процес!

У наставку текста, сазнајте које све методе можете употребити тако да помогнете вашем детету да заволи купање и добије нову омиљену активност у којој ће уживати!

#1 Одаберите веселу гардеробицу која ће употпунити доживљај купања

Највећи савезник у намери да ваша деца заволе купање биће адекватни додаци којима ћете оплеменити цео процес пре и после купања! Покажите вашем малишану пре купања нежни пешкир и бадемантил који ће га утоплити након пријатне купке, и видите како се његова перцепција мења!

Бадемантили за дечаке представљају управо овакве додатке, искројене од најфинијег памука који ће вашем малишану представљати удобно склониште након провођења времена у води.

бело-корито-беба
Фото: Unsplash.com

Уколико бадемантил има џепове, вашем малишану у њих можете заденути омиљени слаткиш као додатну мотивацију, а чињеница да га иста награда чека у џепу након сваког наредног купања, учиниће бадемантил омиљеним одевним предметом вашег детета!

#2 Игра у кади и кориту – пречица до срећног детета!

Сви знамо да је игра омиљена активност сваког малишана! С тим у вези, логичан след околности јесте да од купања – направите игру! У томе вам могу помоћи разне гумене играчке, које су идеалне за ову прилику, јер због своје текстуре неће променити облик у води.

Као опција, ту су неизоставне гумене паткице, звечке, коцке и гумене сликовнице, које ће омогућити прилику вашем детету да своју свакодневну игру и забаву пренесе у корито или каду!

Играчкама ћете скренути фокус вашег детета, са, њему, трауматичног окружења, и подстакнути га да обрати пажњу на друге делове целог доживљаја, а не саму воду. У почетку, можете анимирати дете, тражећи од њега да поброји све играчке око њега, или му испричати причу о гуменој паткици коју ћете том приликом именовати.

дете-кадица-купање
Фото: Unsplash.com

Све ово би требало да успешно скрене фокус са негативних емоција које дете има према купању, које ће полако замењивати новим, позитивним осећањима раздраганости и анимираности.

#3 Испричајте добру причу и посматрајте како дете почиње да воли купање!

Саме играчке, допринеће значајно промени односа вашег детета према купању, али уколико и целу атмосферу прати и прича – експресни успех је загарантован! Испричајте причу детету о паткици која дане проводи у свом језеру, где среће друге пријатеље патке, те авантуре које заједно проживљавају!

Можда баш те паткице имају и оркестар, те уз помоћ звечки праве концерт за своје пријатеље! Употребите своју машту и видите како се наративно клупко размотава, а ваше дете развија све већу заинтересованост за активности у кади!

Можете искористити прилику да причу пред спавање, попут оне о пачету које је покушало да улови месец у одразу језера, повежете са активношћу купања, те да дете почне да воду доживљава као пријатељско место за провођење времена – ако могу његови омиљени ликови из прича, зашто не би и он!

Не пропустите прилику, да сваки пут, када видите да се омиљени лик из цртаног филма, или књиге купа, подсетите ваше дете да је купање нешто позитивно, и да га управо због тога практикују и сви ти карактери које тако воли! На овај начин, објаснићете детету да је купање свакодневна ствар коју сви раде, те да не представља опасност.

Кроз ове суптилне напомене, дете би требало да полако развија позитивне емоције и креира синапсе које повезују купање, воду и активности у њој са лепим осећањима и успоменама. Након неког времена, ова тактика уродиће плодом, па ваш малишан можда и сам затражи топлу купку код куће!

Деца, понекад, заиста могу изразити незадовољство према стварима за које зреле особе немају адекватно објашњење. Оно што је битно, јесте, да у тим ситуацијама, останете мирни, те прихватите постојеће стање као привремено. Примените неку од ових метода, те експериментално проверите која од њих највише одговара вашем детету.

Немамо сумње да ће, на крају, исход бити повољан, те да ћете сваки наредни пут када видите да ваше дете с уживањем проводи време у води, и сами осетити задовољство и  неизмерну срећу, васпитавањем деце васпитавамо и себе!