Како се изборити са честим променама времена

0
девојка-плава-коса
Фото: Unsplash.com

Не можемо, а да не приметимо да се последњих година климатски услови и нагле промене времена дешавају јако брзо, годишња доба се смењују без прелазног раздобља, што на здравље човека оставља јаке последице.

Сведоци смо једне глобалне светске катастрофе, коју не можемо да зауставимо, већ само подлежемо под њен утицај сваким даном све више. Што је можда и још тужније, неким поступцима неколицина даје свој допринос бржем уништењу планете. Глобално загревање планете, можда још увек не осећају сви, али са собом вуче јако важне сегменте када су климатски услови у питању. Ту се првенствено мисли на метеоролошке неприлике које и те како имају утицај на здравље, а од тегоба које изазива промена времена, пати велики део светске популације.

Звучало је можда смешно када су старије жене раније говориле да могу осетити драстичну промену времена на свом телу и предвидети невреме, а заиста има смисла то што су причале, јер су кости и лоша циркулација заиста рањиве и осетљиве на временске прилике.

Критични моменти који најпре наговештавају промене јесу прелази између годишњих доба, где температурне разлике у једном дану могу износити и до 20 степени. Проблеми који настају овом приликом трају док се време не стабилизује и то је оно што једино може пружити неку врсту утехе.

девојка-сунце-коса
Фото: Unsplash.com

У зависности од психофизичког стања човека, средине у којој живи, његове животне доби, комплетног здравственог стања, зависи и колико интензивно ће осетити промену, а најподложнији осећају су хронични болесници, јер се интензитет болести појачава.

Промене које се јављају углавном се одражавају на здравствено стање човека, али се неретко могу уочити и промене у физичком изгледу, као негативан одговор на све оно што нас окружује. У том случају пати кожа, коса и промене у расположењу (тзв. временска депресија) која пролази када се време стабилизује.

Како укротити косу при честим временским неприликама?

Колико пута вам се десило да када устанете, напољу сунце сија, и док се спремите за излазак, дође до наглог погоршања времена?! Наравно да нам се расположење поквари и уништи нам све планове које смо за тај дан испланирали.  Још је горе, када наместимо и исфенирамо косу, а напољу нас сачека висока влажност, смог и загађен ваздух који нам фризуру уништи у истом тренутку. У периоду наглих временских непогода, ветра и кише, у атмосфери се ствара већа количина позитивних јона и капљица на које наша коса прва реагује и губи свој облик, попримајући већу количину влажности.

Она тада губи на волумену и бива врло слепљена, често и коврџаво-чупава. Једном речју, изгледа беживотно. Када дође до такве ситуације, у датом тренутку вероватно ништа не може да помогне, али оно што нас куће је чека је препарат за волумен косе, који ће је вратити у живот.

Иако нагле временске непогоде не можемо да избегнемо, али потпора у нези косе мора бити добра и јака, како би наша коса то добро поднела и остала здрава и јака. Томе наравно претходи квалитетна нега, не много агресивна, само природна козметика која уједно и негује и чува здравље длаке у корену.

Како високе, тако и јако ниске температуре нипошто не пријају нашој коси, јер се под таквим условима она јако оштећује и суши, губи на влажности, и веома често делује као доста дехидрирана. Високе темперауре нису добре због јаког UV зрачења сунчевих зрака, а ниске испод нуле, кидају влас и пуне је негативним јонима и влажношћу из ваздуха.

Поред косе, кожа као највећи орган на људском телу, такође лоше реагује на честе и нагле осцилације у времену.

Како правилно заштити кожу од временских промена?

За кожу, као и за целокупно благостање организма, најповољнији услови напољу су када је пролеће и када је јесен, јер је температура подношљива и лако прилагодљива свима, било да се ради о здравственим болесницима или потпуно здравим особама. Чак и код здравих људи, нагла промена времена зна да да негативне симптоме, макар у расположењу, ако не са унутрашњим органима. Али код њих сигурно реагују спољашњи. Тачније кожа.

кожа-бубуљице
Фото: Pixabay.com

Све више младих показује интолеранцију на UV зраке и сунце генерално, па се последњих година бележи велики број алергија, које се не лече, већ се само одржавају у стање мировања. Са високим температурама, долази и појава бубуљица, јер се крвни судови шире на топлоти и пуцање капилара је много чешће него што је то случај зими. Кожа је иритирана, јављају се поткожне бубуљице и црвене акне, са упалним процесима које се тешко уклањају, а још теже лече. Услед превелике топлоте лети, услед појачаног знојења, долази до накупљања нечистоћа које проузрокују упале по кожи.

Када наступи зимски период, а последњих година немамо адекватну, постепену замену годишњих доба, већ из сандала директно улазимо у чизме, кожа такође реагује појачаним исушивањем због великих мразева. Најчешћи проблем са кожом у зимским месецима је појава екцема и розацее на црвеним, смрзнутим лицима појединаца. Нега коже зими такође мора да је појачана, са одговарајућим хранљивим материјама које јој највише тада недостају.

Општа препорука за негу коже у критичним месецима, а и иначе јесте употреба природне, благе козметике, богате хранљивим уљима и умирујућим биљкама за негу адекватног типа коже. Природна уља која садрже витамин D, А, C и Е су кључни за постизање оптималне микрофлоре испод површине коже, а биљке попут алое вере, цвета невена и камилице треба уврстити у свакодневну употребу. Чак и када је кожа захтевнија и масна, она добро реагује на добру концентрацију рафинисаних уља.

Уколико сами већ и нисте, сигурно имате бар једног метеоропату у свом окружењу коме временска прогноза не треба, и који сам прогнозира температуре за наредне дане. Звучи смешно, али такви људи заиста постоје. То су углавном сензитивне особе, кардиоваскуларни болесници, реуматичари, хипертензиви (особе које пате од наглих скокова крвног притиска), а у последње време све теже подносе те нагле промене и психијатријски болесници.

Депресија је чест симптом који погађа све, а најчешћи симптоми који се јављају у том раздобљу су умор, поспаност, безвољност, недостатак концентрације и несаница. Физички се јавља главобоља, мучнина, мигрена, вртоглавица и болови у мишићима и зглобовима.

Препоручује се да се просторија замрачи и да се одмара у тишини, не много ни дуго, већ онолико колико је организму потребно да се ресетује. У таквим ситуацијама треба избегавати тежи физички напор и исцрпљивање, само распоредити активно време за рад и одмор. Правилна и разноврсна исхрана, богата свежим намирницама, и влакнима је од великог значаја за добијање енергије и целокупно добро опште стање организма.

Међу хроничним метеоропатама су најчешће астматичари, којима смета влажност ваздуха, реуматичари који реагују на температурне осцилације, хипертоничари којима смета висок ваздушни притисак и срчани болесници који не подносе хладно и ветровито време.

Савети за лакше превазилажење изненадних временских неприлика!

Боравак на свежем ваздуху је пола здравља. Трудите се бар сат времена дневно да проводите на отвореном. Носите удобну гардеробу, памучну, и прилагодите је и за топлији и за хладнији део дана. Храните се здраво, разноврсно, и нека физичка активност буде укључена бар два пута недељно. Рад човека одржава, не правите вишемесечне паузе у раду, већ се трудите да одржите неку константу и не дозволите себи да се улежите.

медицинска-дијета
Фото: Pixabay.com

Спавајте довољно, минимум 8 сати дневно, а ако имате хроничну болест, узимајте терапију редовно и контролишите своје здравље на редовним контролама, три пута годишње. Негујте себе и свој спољашњи изглед, јер када сте задовољни собом, ништа вам не може уништити дан. Не гледајте ТВ, избегавајте или редукујте стрес и не слушајте временску прогнозу, већ се понашајте у складу са тренутном ситуацијом која се тренутно дешава.

Задовољан човек лако одлева свему што му на пут стане. Учините себе срећним и задовољним и ниједно годишње доба, чак ни оно које не волите, не може вам уништити дане које ћете у њему проводити. Држите се наших савета, јер они имају сигуран пут до здравља и са осмехом пркосите временским (не)приликама које се дешавају. Останите изнад свега што се дешава, јаком физичком вољом и мотивисаношћу и овај свет ће за бар неколико лествица бити пуно, пуно, пуно бољи.