Нега лица жена широм света – чудесни трикови лепоте

Фото: Pexels.com

Свет је врло разнолико место, али ако постоји нешто заједничко женама широм света то је жеља да изгледамо и осећамо се лепо. Међутим, дефиниција лепоте је различита у свакој култури, а жене свуда имају своје тајне и ритуале за постизање заносног изгледа. Док су неке рутине неге коже лица универзалне и опште познате, постоје и неки чудесни трикови лепоте, јединствени и специфични за одређено подручје.

Уколико желите да ваша кожа буде здравa и мека посветите јој довољно времена и испробајте неки од проверених метода неговања које жене из различитих крајева света примењују. Откривамо вам како жене Скандинавије хидрирају кожу, а које тајне о нези коже лица знају Египћанке и Мексиканке. Прочитајте.

Даме из Скандинавије имају једноставну методу за негу коже лица

По мишљењу многих, Скандинавке се издвајају својом нестварном и нежном природном лепотом. Оне су широм света познате по беспрекорном тену. Жене из скандинавског поднебља не практикују прекомерну употребу шминке и воле природне, проверене и квалитетне препарате за негу коже лица и тела.

sauna-devojka
Фото: Unsplash.com

С обзиром на хладно и изузетно влажно климатско подручје, Скандинавке знају да је кожи неопходна хидратација да би сачувала свој здрав изглед и свежину. Оне хидрирају лице хладном водом, а сауна је једна од примарних метода за постизање ефекта увек глатке и мекане коже.

Шта то Египћанке и Мароканке знају о неговању коже лица?

Мароканке су једноставан третман неге коже пронашле у аргановом уљу. Хладним пресованим органским аргановим уљем оне негују кожу лица, али и целог тела. Погодно је за све типове коже. Не запушава поре и брзо се упија. Може се употребити уместо креме за лице посебно ако имате суву кожу.

Египћанке су познате по савршеном тену и блиставој кожи. Њихови природни рецепти за негу коже лица и тела постоје хиљадама година. Један од оних који се задржао и који је једноставан за припрему јесте рецепт за прављење маске за лице. Оно што вам је потребно јесте мало брашна, јаје, кашичица бадемовог или маслиновог уља, мало соли и кашика млека. Састојке треба помешати и направити смесу која није ни превише густа, али ни ретка. Након тога је треба држати на лицу петнаестак минута, па добро испрати водом.

koža-lice-osmeh
Фото: Unsplash.com

Једно је сигурно, жене из Африке се поред многих атрибута које поседују, могу се похвалити еластичном и младом кожом. Специфична метода неге коже лица, која се примењује у многим деловима Африке подразумева употребу црног афричког сапуна. Ово је природни производ на бази палминог уља и шеа путера који је богат витамином Е, који заправо осигурава еластичност коже.

Црни афрички сапун не садржи вештачке боје и конзервансе и погодан је за све типове коже. Дубински чисти лице и захваљујући њему кожа је изузетно мекана. Још једна посебност овог препарата огледа се у томе што се прави по традиционалној рецептури. С обзиром на то да га има и на домаћем тржишту, жене из нашег поднебља могу испробати благотворно дејство афричког сапуна.

Мексиканке користе кактус за неговање коже

Можда ће звучати чудно, али Мексиканке су откриле чудесна својства кактуса и доследно га користе у својим ритуалима лепоте. Кактус делује умирујуће на ткиво, хидрира кожу, а уз то је богат витаминима Е и К који улепшавају тен.

Процес прављења маске од кактуса је једноставан и све што треба да радите је следеће: пресеците велики лист кактуса на пола, истружите његову мекану унутрашњост у посуду и додајте кашичицу меда. Прстима нанесите добијену смесу на чисту кожу па оставите да се осуши око 20 минута. Затим исперите и нанесите хидратантну крему.

Кинескиње – у чему је тајна њиховог младалачког изгледа?

Захваљујући негованом и младалачком лицу, некада је јако тешко проценити колико Кинескиње имају година. Често се чини да изгледају чак 10 или 20 година млађе. Наравно, генетика овде игра велику улогу, али је редовна нега коже лица од кључног значаја за младалачки изглед жена из овог краја света.

kineskinja-sunockreti
Фото: Unsplash.com

Жене у древној Кини користиле су маске од куркуме као средство за смањвање бора на лицу. Овом методом се можете послужити и код куће. Поред куркуме, потребна вам је једна кашика бадемовог млека коју ћете помешати са кашичицом меда. Мешавину можете четкицом нанети на лице и оставити да делује око петнаестак минута. По завршетку исперите лице водом.

Кинескиње практикују и негу коже лица помоћу беланцета. Једноставно, намажу лице беланцетом и након двадесетак минута га исперу млаком водом.

Јапанке користе маску за лице од пиринча, меда и млека

Захваљујући пиринчу, данас можете свуда и на једноставан начин направити маску за лице која ће вам помоћи да имате меку и сјајну кожу попут жена из Јапана. Поред пиринча, биће вам потребна само по једна кашика меда и млека.

Скувајте пиринач, процедите га, а воду у којој се кувао оставите по страни. Најбољи начин да добијете компактну маску јесте да ставите пиринач у блендер. Додајте мед и млако млеко. Након доброг мешања, нанесите маску на лице и оставите да одстоји око пола сата. На крају, оперите лице водом која је остала након његовог кувања.

Како негују кожу лица жене из Индије?

Индијке су препознатљиве по природној нези коже и бројним благим рецептима за маске и креме за лице.

индијка-лепота
Фото: Unsplash.com

Шафран је један од многих природних производа који се у овом делу азијског континента користи у неговању коже лица. Уз само неколико праменова шафрана, мало млека и кашичице сандаловине у праху, добићете третман који ће ваше лице учинити лепим и блиставим. Шафран ставите у мелко и сачекајте тридесетак минута да одстоји и онда додајте сандаловину. Оставите да стоји на вашој кожи око 20 минута и затим само исперите.

Неке од жена из Индије користе и наранџину кору као хранљиву маску, јогурт и брашно од леблебија за блиставу кожу као и жуманце како би сузиле поре.

Биљна уља – нега лица доступна свим женама света

Биљна уља попут маслиновог, кокосовог, аргановог, јојобе, бадемовог, као и од кантариона и  рицинуса, данас се могу наћи свуда у свету. Добра су за употребу јер не садрже никакве хемијске и вештачке додатке.

уље-дланови
Фото: Unsplash.com

Чисто биљно уље од јојобе је оно које одговара свим типовима коже. У јојобином уљу се могу пронаћи селен, хром, јод, витамин Е и цинк. Такође, не садржи токсине и делује као природни антиоксиданс и штити вашу кожу од спољашних утицаја. Може да се користи против акни и бубуљица, погодно је и за масну кожу и одлично хидрира. Уз то штити лице од бактерија и успорава процес старења коже. Можете га користити као средство за уклањање шминке, чишћење коже као и у борби против бора. Само пар капи овог уља, приуштиће вашој кожи негу какву заслужује.

Поред уља јојобе, бадемово уље је још једно природно средство за негу коже лица. Оно садржи витамине А, B, D и Е, есенцијалне масне киселине као и минерале. Посебно благотворно делује на суву и јако осетљиву кожу. Захваљујући њему, кожа ће бити мекана и нежна.

Свакодневна нега – универзални ритуал који је потребан свакој жени

Свака жена, без обзира на то одакле потиче, зна да је свакодневно одржавање чистоће лица најбољи пут до лепе и здраве коже лица. Континуирано умивање и детаљно чишћење мицеларном водом и препаратима на природној бази су увек добра опција.

Хидратација је јако важна за очување воде у ћелијама као и у спречавању исушивања коже. До појаве суве коже долази управо онда када она нема довољно воде.

нега-коже-сапун-свећа-пешкир
Фото: Unsplash.com

Један од производа који је јако важан за свакодневну негу коже вашег лица је свакако пилинг. На овим просторима нарочито се полаже на благотворна својства меда, како за јачање имунитета и побољшање општег здравља, па тако и у нези коже.

Уколико волите да експериментишете, код куће можете направити једноставан пилинг за лице од цимета и меда. Комбинација ова два састојка направиће одлично средство које уклањања нечистоће, бактерије и мртве ћелије са лица. Помешајте кашику меда и кашику цимета у малој посуди. Када направите смесу, нанесите је на лице. Ово је одличан пилинг којим се боримо против бубуљица.

Уколико немате времена да сами направите пилинг или бисте радије користили дерматолошки испитан и тестиран производ, онда потражите маску за лице према вашем типу коже. Погледајте широку понуду козметичких производа на online продавници prodajakozmetike.com и изаберите одговарајуће препарате за негу.

Нега коже лица један је од најважнијих корака у рутини лепоте сваке жене. Савети и beauty трикови не знају за границе, па је највећи задатак у постизању негованог и беспрекорног тена да пронађете начин неге који вам одговара и да га редовно и правилно спроводите.