Зашто нам је потребна вода?

0
Фото: Данијел Милојковић

Људско тијело састоји се од 75% воде, што ствара логичну претпоставку да нам је управо вода потребна како бисмо могли живјети. Она је дословно најбитнија дневна ствар у нашем тијелу. Тијело у дану губи од 2-3 литре воде на неколико различитих начина излучивањем – уринирањем, знојењем, дисањем.

Зашто нам је потребна вода?

Вода коју конзумирате кроз храну и пиће пролази кроз цијели организам, до најмањих станица. Управо из тог разлога је јако важна за здраво тијело. Након што ју попијете и она прође у желудац, улази у танко цвијево гдје се углавном апсорбује, а остатак пролази у дебело цријево. Након тога она пролази кроз цријевну слузницу у крвотоку те у интерстицијално ткиво које чини оквир сваког органа. Уз то улази у станице сваког органа. Вода игра важну улогу у готово свакој функцији у тијелу.
Затим нам помаже да уклонимо отпадне ствари, регулише тјелесну температуру, изазива хемијске и метаболичке процесе, врши транспорт хранљивих материја кроз организам…
Једном ријечју вода је наша спас која нам је увијек на дохват руке, доступна, неопходна и здрава, а колико је заправо конзумирамо?!

Ваш Старс фит

Ауторка: Јелена Красић, дипл.професор спорта и физичког васпитања и персонални тренер

Контакт: 064 082 48 37

e-mail: starsfit2016@gmail.com

Старс фит можете пратити на Фејсбуку и Инстаграму.