Правилно чување намирница уз идеалну температуру фрижидера и замрзивача

0
Фото: Pexels.com

Да ли знате како да правилно чувате намирнице у фрижидеру и замрзивачу да вам што дуже трају? Постоје специфична правила која морате поштовати да не би дошло до кварења намирница и опасних последица попут тровања, ако се деси да поједете неисправну храну.

Да бисте сачували свежину намирница, најважније је да чувате храну на правој температури и одговарајућој влажности ваздуха. На којој полици се чува кувано јело, а где је место за сир и поврће?

Модерни расхладни уређаји дизајнирани су тако да се у сваком одељку намирнице чувају у идеалним условима, који омогућавају да се процес развоја бактерија успори а храна што дуже траје.

Која је оптимална температура унутар фрижидера?

Према препоруци светских здравствених организација, идеална температура унутар фрижидера треба да буде нижа од 4°C. По правилу, унутрашња температура расхладних апарата варира између 3°C и 5°C. Међутим, поред подешавања температуре хлађења, постоји још неколико битних корака које вреди испоштовати да би се процес стварања бактерија успорио, а храна што дуже остала свежа.

Најпре, важно је знати да температура у фрижидеру није иста на свим нивоима. Најхладнији је доњи део, па је на најнижим полицама температура око 2°C. Температура постепено расте како се иде навише, те је на горњим полоцама око 5°C. Управо због тога треба различите врсте хране држати на различитим нивоима у фрижидеру.

Како се правилно складишти храна?

Фиоке које се налазе у доњем делу уређаја идеалне су за чување поврћа. Месо и свежу рибу такође треба држати на најнижим полицама. На следећој полици држите млечне производе. Горње полице су савршене за чување готових јела. Због велике вероватноће да температура више варира у полицама на вратима, избегавајте чување осетљиве хране у том делу фрижидера.

За боље и безбедније чување намирница постоје модели фрижидера са специјалним фиокама и одељцима. На тржишту су доступни расхладни апарати као што су Liebherr frižideri, у чијим фиокама се одржава оптимална температура и влажност ваздуха за одређену врсту хране.

Температура замрзивача и правилно замрзавање хране

Већина савремених модела замрзивача долази са аутоматски подешеном температуром. Међутим, уколико то није случај, најбоље је подесити температуру замрзавања на -18°C. Наиме, на овој температури сј процес развијања бактерија и кварења хране максимално успорен у замрзивачу.

Док су неке намирнице погодне за замрзавање, попут теста за колаче и меса, постоје и неке мање погодне, као и храна коју не треба замрзавати. На листи намирница које се не чувају у замрзивачу су оне богате водом попут диња, јабука, крушака, зелене салате, ротквица, кромпира, плавог патлиџана, тиквица итд.

Фото: Pixabay.com

Важно је знати да чак и када их замрзнете, намирнице имају рок трајања. Примера ради, одређено поврће и воће можете држати замрзнуто од 6 до 12 месеци. Исти рок ће имати и сокови и концентрати сокова, док се припремљени смути може чувати у замрзивачу само месец дана.

Да бисте свом замрзивачу продужили радни век, а ваша замрзнута храна била безбедна за јело, поред температуре унутар расхладног апарата треба се држати јиш неких правила:

  • Пре него што замрзнете храну на паковању/кутији запишите датум замрзавања и садржај.
  • Уклоните што више ваздуха из кесица у којима се налази храна, како би се избегло кварење хране.
  • Одмрзавајте ваш уређај, према упутствима произвођача најмање два пута годишње.
  • Ако сумњате да нека храна предуго стоји и нисте сигурни да ли је још увек добра, немојте ризиковати, већ је баците.
  • Храну коју ћете прво употребите ставите на врх (ако је у питању замрзивач сандучар), тј. на предњем делу полица усправног замрзивача.
  • Немојте препунити замрзивач.

Не треба заборавити да се замрзавањем хране бактерије не елиминишу, већ да се само стопира њихов развој. Чим се храна отопи, разможавање бактерија поново почиње. То је, између осталог, један од главних разлога због којих једном одмрзнуту храну не треба поново замрзавати.

Чувајте храну и уштедите струју

Фрижидер и замрзивач су велики порошачи електричне енергије, али то не значи да не можете правилним коришћењем и уз извесна подешавања уштедети струју и смањити своје месечне рачуне. Уколико тачно одредите температуру на којој ћете чувати намирнице свежим, односно замрзнутим, избећи ћете бацање хране и прекомерну потрошњу. Имајте у виду да општа правила чувања хране остају иста, без обзира на то колики је капацитет вашег фрижидера, односно замрзивача.

Приликом куповине, упоредите спецификације расхладних апарата, нарочито оних које се тичу енергетске класе и бирајте моделе са високим степеном енергетске ефикасности. Модели са А, А+, А++, А++ ознаком енергетског разреда су најисплативија инвестиција за домаћинство.