Прваци у учионици – пун дневник добрих и успешних дела

0
љиљана-ученици
Фото: Љиљана Соколовић

Почетак сваке школске године је посебан. Почетак школске 2020/21. био је другачије посебан. Чекали су ме прваци у учионици и другачија организација наставе. Нисам се бојала новина, бојала сам се недостатка времена.

Велики изазов је имати једно одељење, а две групе. Имати 25 ђака који се ни до краја школске године нису поиграли заједно. Организовати квалитетну наставу која ће трајати два сата по групи. Школско звоно се претворило у мој највећи изазов.

Али, баш кад је најтеже упознајемо своје нове квалитете.

Не волим да радим само оно што је обавезно да се ради. Желим да истражујем, откривам, другачије сазнајем, другачије видим, да учим кроз покушаје, на грешкама, кроз успехе, кроз интеракцију и сарадњу.  То је за мене професионална срећа.  Ваљда због тога за своје ђаке проналазим и нудим им разне активности кроз које имају могућност  да расту, цветају и лете. Јер, није учење само стицање пуког знања.

Од самог почетка смо полетели.

Учешће у обележавању Дана интелигенције већ у октобру,  под покровитељством Менса Србије, затим обележавање Дана матерњег језика, онда конкурси… Ликовни и литерарни. Наши и страни.

Дан наше школе, Институт Конфуције Београд, Хотел ,,Фонтана“ Врњачка Бања, Библиотека Краљево, Асоцијација студената фармације у Нишу, Дечји културни центар Београд, Издавачка кућа Мала Лагуна, Луткољубица Анита Пешић, ОШ ,,Никодије Стојановић Татко“, Народна библиотека „Раде Драинац“ Прокупље, Културни центар „Драинац Блаце, Народна библотека „Рака Драинац“ Блаце, Регионална библотека „Љубен Каравелов“ Русе (Бугарска), Општина Мокрин, Црвени крст Прокупље, Зборник радова „Табла“…

ђаци
Фото: Љиљана Соколовић

Са ових конкурса пристизале су нам награде и похвале за наше младе списатељице и писце и можда будуће ликовне уметнике, ко зна… Вера Булајић, Нада Ковачевић, Николија Бабић, Софија Коцић, Вук Илић, Јелена Вековић, Петра Петровић, Анђела Миладиновић.  Укупно 21 појединачна похвала и награда! Затим похвале за цело одељење од Културног центра за децу Београд, од библиотеке из бугарског града Русе, од Центра за еколошко образовање и одрживи развој. Затим, за нас посебна трећа награда коју је освојила  Вера Булајић на окружној смотри рецитатора. Учествовали на нашем првом такмичењу из математике.

Уз све то нова слова, бројеви, писање по диктату, шчитавање.

А родитељи! Дивни сарадници. Ја увек имам такве. Трудимо се да разумемо једни друге, јер све што радимо је за добробит деце. Подржавамо једни друге, помажемо, учимо да живимо заједно. Деца уче од нас. Тако је одувек било. Само лични пример. Речи ту и немају неку прођу…

Затим, угледни часови. Спој теорије и праксе – посејали смо салату у учионици, неговали је, учили уз њу и на крају- научили (или се подсетили) како се прави салата. Најлепши заједнички доручак код тета Гоце у трпезарији нашег продуженог боравка!

Одржали смо преко ЗУМ платформе час са носиоцима звања Најбољи едукатори Србије-Милом Ђачић и Јеленом Бабић и њеним ђацима. Учествовали у манифестацији Ноћ музеја и дали свој допринос отварању Културног лета Прокупље.

ђаци-љиљана
Фото: Љиљана Соколовић

Направили кућице за птице и поставили их у школском дворишту. Сакупљали чепове. Писали дневник добрих дела. Делили поклоне једни другима. Учествовали заједно уз старије другаре и другаре из друге школе у хуманитарној акцији за Дневни боравак за децу и омладину ометену у развоју „Сунце“. Учествовали у пројекту. Послали лепе речи деци из суседне школе и новогодишње честитке деци корисницима Прихватилишта Београд. Уручили новогодишње честитке свима запосленим у школи и речи захвалности нашим зубаркама за Дан медицинских сестра.

Уз све то – текстуални задаци, особине материјала, анализа ттекста и разумевање прочитаног.

ђаци-учитељица
Фото: Љиљана Соколовић

Посебно сам поносна на хуманитарну приредбу коју смо извели путем вибер групе у којој су родитељи мојих ђака. Сакупили смо новчана средства за куповину намирница и књига за два детета, два хероја, дијабетичара.

Уморни и задовољни дочекасмо крај првог разреда. Заслужили смо одмор.

Летећемо опет заједно од септембра.

Учитељица Љиљана Соколовић