Како старити грациозно?

0
lepa-žena
Фото: Pixabay.com

Старење као тема уопште није популарна у ово модерно време. Страх од старости је један од најчешћих међу људима. Шта је то у старости тако застрашујуће?

Раније се за старост везивала мудрост и богато животно искуство, а сада је ту јако присутан и страх од нарушеног физичког изгледа. У подсвести тог страха може бити било шта, али углавном се за старење везује помисао на промену у физичком изгледу, поготово код модерних жена.

Неминовно је да се са годинама мења квалитет наше коже, косе, телесна тежина и остали видљиви аспекти. То се дешава под утицајем промена које настају у човековом организму. Када дођемо у одређене године мења се хормонски статус, успорава се метаболизам. Под утицајем свакодневнице појављују се разна обољења и све то доводи до старења, које понекад није условљено чак ни великим бројем година.

Модерна времена донела су и модерне трендове који пропагирају младалачки изглед по сваку цену. То често подразумева одлазак на пластичне операције, разне ласерске и хемијске третмане. Није спорно да то може помоћи у побољшању физичког изгледа када третман одради професионалац са дозом укуса. Међутим, када се физички изглед “поправља” на тако агресиван начин, ту ретко када постоји мера. Већина захвата је и те како приметна и често само стварају контраефекат.

Свака особа која је задовољна квалитетом свог живота старост не доживљава као нешто страшно. Људи који су се остварили у областима које су им важне прихватају старење као логичан след догађаја. Наравно да сви волимо да изгледамо лепо и то је сасвим нормално, али се разликујемо по начинима на које ту лепоту негујемо.

Ево како можете да старите грациозно и са стилом, а без пластичних операција.

Пронађите методе за опуштање

Што смо старији све нам мање прија брзи темпо живота који младалачком духу и снази јако годи. Одређене године са собом носе и извесне промене у начину живота и то је сасвим у реду. Најтеже је прихватити када треба прикочити и посветити се више себи. У томе вам може помоћи медитација или нека друга традиционална метода за опуштање као што је акупунктура која доводи тело у равнотежу и омогућава нормалан проток енергије.

акупунктура-иглице
Фото: Pexels.com

Постављањем иглица на одговарајуће акупунктурне тачке балансира се животна сила у организму. На овај начин ћете избећи симптоме хроничног умора, лошег сна и настанка бројних болести и осигурати виталност и леп и свеж изглед.

Физичка активност је битна

Човек је биће које је генетски предодређено да се креће и то је нешто што је телу потребно. Када говоримо о физичкој активности не мислимо на интензивне тренинге него на свакодневно шетање, џогирање или неке једноставније вежбе истезања и разгибавања. Јога је такође један од начина да одржите тело у форми. Ове вежбе за дух и тело помоћи ће вам да се осећате добро и смирено и да будете здрави.

Уколико сте цео живот у кондицији и активно тренирате онда сте у предности. Ви сте себи годинама унапред обезбедили добру физичку спремност, кондицију, а вероватно сте регулисали и телесну тежину и затегли мишиће. То је одлично и уколико имате могућности само наставите са тренинзима и у каснијим годинама.

trening
Фото: Pixabay.com

Ако не спадате у категорију физички активних особа, потрудите се да то бар мало постанете. Физичка активност се односи и на шетње, вожњу бицикла, пливање. Прилагодите себи активности, али их имајте у што већој мери. Када су мишићи активни тада дишете много дубље, мозак добија више кисеоника, бистрије размишљате, регулишете стрес, телесну тежину, а поправљате и квалитет коже. Није важно којом ћете се активношћу бавити, важно је само да се покренете и на тај начин обезбедите грациозно старење без одласка под нож.

Здрава исхрана као императив

Да би сте споља изгледали здраво и лепо, неопходно је да тако изгледате и изнутра, односно да будете здрави.  За то је јако важно да пре свега водите рачуна о здравој исхрани. Гледајте да у свој организам уносите што више хранљивих састојака. Нека ваши оброци буду пуни воћа и поврћа. Избегавајте слаткише и намирнице које се тешко варе, јер се у каснијим годинама метаболизам успорава па лакше добијате на тежини.

здрава-исхрана
Фото: Unsplash.com

Није наодмет да у неком моменту посетите и нутриционисту који ће вам прилагодити режим исхране како би допринео вашем општем здрављу, а и физичком изгледу. Када говоримо о уносу здравих намирница не смемо заборавити воду или неку другу течност у што здравијем облику попут цеђених сокова, чајева и супа. Хидратација је изузетно важна у сваком делу живота. Узимајте довољно течности јер то доприноси бољем функционисању организма, а огледа се и кроз стање ваше коже. Када је кожа хидрирана она делује здравије и свежије.

Нега коже уз помоћ природне козметике

Нега коже је неизоставна свакодневна активност код већине жена, а поготово код оних које се плаше старења. Ритуале везане за негу већина жена спроводи и ујутру и увече.

Када говоримо о нези коже пре свега се мисли на негу лица јер оно највише долази до изражаја када се погледамо у огледало. Управо то огледало постаје у неком моменту најгори и најискренији непријатељ.  У неким каснијим годинама, када се мења квалитет коже, све више се појављују боре. Оне јесу одраз животног искуства, али подсећају на старење и мало која жена ужива у њима.

Фото: Pexels.com

Углавном се још од ране младости негујемо како не би добили боре. Немогуће је да лице са годинама не добије по коју бору, али постоје бројне природне методе које бришу боре па одлазак на пластичне операције више није неопходан. Окрените се природи када је у питању нега и проналажење квалитетних препарата. Природа нам је толико тога пружила, а наука је из природе узела најбоље састојке и пружила нам у виду крема и других производа за негу.

Негујте цело тело

Када је реч о нези коже, лице је у првом плану, али се ништа мање пажње не посвећује ни осталим деловима тела, односно кожи на стомаку, рукама и ногама. Уколико већ примењујете претходне савете везане за здраву исхрану и физичку активност, квалитетна природна  козметика је бонус који доприноси да нега буде свеобухватна.

Неправилности на телу у виду стрија, целулита или опуштене коже муче већину жена. У зависности од проблема који желите да уклоните пронађите за себе одговарајућу крему која ће вам у томе помоћи.

уље-дланови
Фото: Unsplash.com

Природни препарати су најбољи избор за негу ваше коже јер нису агресивни и у свом саставу не садрже штетне агенсе који би могли нанети штете вашој кожи. Приликом куповине важно је да се добро информишете о намени сваког производа и његовом саставу. Уколико нађете одговарајуће препарате имате перспективу за грациозно старење и никакви инвазивни захвати вам неће бити потребни.

Користите добру шминку

Добра шминка која је прилагођена типу коже и прилици у којој се налазите је „вишњица на шлагу“. Када заиста водите рачуна о свом изгледу у сваком погледу и пре свега сте здрави то се види на први поглед. У том случају добра шминка дође као завршни детаљ који употпуњава спољашњи изглед и доводи до “вау” ефекта. Наравно да и са шминком треба имати дозу опреза.

šminka-karmin-crveni
Фото: Pixabay.com

Приликом одабира шминке водите рачуна да она буде што квалитетнија и прилагођена вашем типу коже. Важно је знати и за коју намену бирате шминку. Свака прилика или догађај захтева да се прилагоди начин шминкања. Сигурно нећете употребити исту јачину боје кармина или сенке за пословни састанак и за вечерњи излазак.

Хобијем до позитивне енергије и лепог изгледа

Да би сте лепо  изгледали потребно је и да се добро осећате, а да би се добро осећали потребно је да радите оно што волите. Одлично је ако имате посао, односно каријеру коју волите и која вас испуњава. Онда сте на добитку. Уколико то није случај, морате пронаћи начин да се растеретите.

Фото: Unsplash.com

Пронађите активност која ће вас опустити и помоћи вам да се боље осећате. Када се промени унутрашње стање, промениће се и одраз у огледалу. Због тога је важно имати неки хоби којем би се могли посветити у слободно време или када вам је неопходно да се напуните неком позитивном енергијом. Хобији су активности на које вас нико не тера, а у којима уживате и подстичете добро расположење.

Уколико немате свој хоби, можете уживати у дружењу са пријатељима или путовањима. То су активности које такође подстичу добро расположење, а самим тим и лепши изглед који покрива осмех и позитивна емоција. Читање добре књиге такође може бити одличан начин за опуштање и допринети општем бољитку организма. Било који начин релаксације да одаберете важно је само да у њему потпуно уживате јер ће то сигурно допринети бољитку вашег организма, задовољству, а одразиће се и на ваш спољашњи изглед.

Признајемо да бити леп и негован није лако. Грациозно старење без пластичних операција захтева пуно труда, а можемо рећи и одрицања. Међутим, када се погледате у огледало и на вама се види да сте здрави и  задовољни својим изгледом схватићете да се сваки труд заиста исплати.