Дијете и бубуљице – проблеми пубертета и шта значи бити леп

0
дијете-и-бубуљице-књига
Фото: Арете

Издавачка кућа Арете објавила је роман за младе под називом Дијете и бубуљице.

Ова снажна књига коју треба да прочита сваки тинејџер говори о проблемима на које млади наилазе у процесу одрастања и развоја – од претерано критичког погледа на своје тело и вршњачког насиља, преко поремећаја у исхрани и психичких проблема.

Слика идеалног тела која нам је наметнута кроз медије често утиче на девојчице у тинејџерском и адолесцентском периоду, па се због тога подвргавају екстремним дијетама које могу да угрозе њихово физичко и ментално здравље.

Ауторка ове књиге Марија Тереза Маја Гонсалес је истакнута португалска списатељица. Петнаест година је радила као наставница португалског језика, па је и сама имала прилике да се упозна са проблемима данашњих тинејџера. Написала је велики број књига за децу и младе које се баве проблемима пубертета и адолесценције. Њене књиге су преведене на немачки, шпански, кинески, бугарски и многе друге језике, а неке су претворене у драмске текстове и извођене на сцени.

Кроз причу о петнаестогодишњакињи Катарини која се бори са висшком килограма и њеном пријатељу Афонсу, повученом дечаку са бубуљичавим лицем због којег је дискриминисан у школи, Марија Тереза Маја Гонсалес суочава нас са суровошћу света у којем живимо и наводи нас да преиспитамо шта значи бити леп.

дијете-и-бубуљице-књига
Фото: Арете

Са почетком пубертета Катарина почиње да се гоји, због чега трпи исмевање вршњака и своје сестре Саре. Компликован однос са сестром настаје пре свега због Сариног подругивања Катаринином изгледу, а продубљује се када Катарину први дечко оставља због Саре.

Овакав однос са сестром и околином доводи до тога да Катарина губи самопоуздање и чини све како би смршала – повраћа након оброка, почне да пуши, пије таблете за мршављење на које троши читав џепарац и због којих постаје све слабија, све док се не онесвести на часу физичког.

У исто време, њен најбољи пријатељ Афонсо бије сопствену битку. Пошто од пубертета има проблем са бубуљицама и он је суочен са суровим дечацима из школе који га исмевају на сваком кораку. Због тога користи најскупље креме за лице и повлачи се у себе толико да нико око њега не зна велику и тужну тајну коју крије.

Катарина и Афонсо ће заједно схватити да је срећа много више од броја на ваги и савршеног лица тек онда када се суоче са великом трагедијом.

Реалистични и скоро потпуно огољени стил којим је ова књига написана доприноси снажном утиску који оставља на младе читаоце. Књига је највећим делом написана у дијалозима, пуним савременог жаргона и читалац се често осећа као да сам у њима учествује. Ликови из ове књиге су животни и стварни и самим тим блиски младом читаоцу.

– У реду, знам да је ово смешно, али у мом сну, у ствари, кит је на себи имао поцепане фармерке, које су биле моје…

– И онда?

– Није смешно?!

– Чуо сам већ много таквих необичних снова, Катарина.

Није јој се допала његова примедба. Било би јој драже да је њен кошмар барем био најбољи од свих, најневероватнији, као неки филм који успе да покупи све Оскаре.

– У реду, као што сам рекла, дебилни кит је на себи имао моје фармерке, али није могао да их закопча, биле су му превише уске у… струку, или шта већ китови имају.

– Верујем.

– После се догодило оно најгоре: кад сам викнула на њега да одмах скине моје фармерке, кит се насмејао. Мени у лице! Прислонио је главу уз стакло акваријума и грохотом се насмејао!

– Хоћеш да кажеш да се кит насмејао пред твојим очима.

– Не. Смејао се МЕНИ.

 

(цитат из књиге Дијете и бубуљице)