Да ли сте чули за селидбу КЉУЧ У РУКЕ?

0
селидбе-кутије-комби
Pexels.com

Селидбе по принципу „Кључ у руке“ клијенти често дефинишу као Селидба без стреса која се не осети. Као што сам назив наслућује, реч је о селидби где Ви, као корисник, једино задужење које имате јесте да агенцији за селидбе предате кључеве Вашег старог и новог дома и јавите које су њихове локације.

Надаље, можете се опустити, вратити свакодневним обавезама, отпутовати негде да се одморите, или посетити родитеље или пријатеље. Селидба – кључ у руке се разликује од обичне селидбе по комплексношћу, потенцијалним додатним захтевима и слично, али се и систем рада разликује од агенције до агенције за селидбе и превоз.

Обичне селидбе често могу проћи и без организовања процене селидбе, под условом да селидба није обимна, нема специфичне, уникатне уметничке комаде или нешто слично.

Комплексност селидбе по принципу Кључ у руке огледа се кроз следеће кораке:

#1 Обавезна бесплатна процена селидбе

Код оваквих селидби веома је важно спровести бесплатну процену селидбе и не пристајте на супротно! Зашто? Зато што се истом стиче детаљан увид у врсту ствари, намештаја, опреме, односно предмета селидбе. Самим тим, тим одабране агенције за селидбе и превоз стиче услов за планирање селидбе. Током процене, на Вама је да поставите сва питања која имате, а на њима да одгонетну све Ваше недоумице.

#2 Планирање селидбе у договору са Вама

Када се определите за одређену агенцију која ће извршити селидбу отпочиње други корак. Тим агенције саставља план који се тиче броја потребних радника, тип и број возила, по потреби обезбеђење одређених дозвола (на пример, дозвола за паркирање на локацијама где је паркирање забрањено), обезбеђење додатне или специјалне опреме и слично.

Место селидбе је такође важно, односно колика је удаљеност између два стана. (Потражите фирму која има искуства са пресељењима у граду који вама треба, нпр. ако се селите у престоницу истражите агенције за селидбе Београд).

На основу свега наведеног, дефинише се цена селидбе. Потом Вас из агенције контактирају, износе Вам план и цену, и уколико пристанете, договарате се око појединости.

#3 Реализација

Реализација селидбе започиње пописом ствари, намештаја, робе и опреме. Тај попис се даје Вама на увид, уколико сте сагласни са свим што је наведено, прави се уговор. Обе стране потписују уговор и исти се оверава. Сада селидба може да почне! На, унапред одређен дан и договорено време, тим агенције за селидбе улази у стан.

selidbe
Pexels.com

Креће се од сортирања ствари, потом иде паковање. Одеће и постељина се пакују у џакове, књиге, албуми и ситнице се пакују по кутијама. Када је реч о стакленим, порцеланским или керамичким стварима, попут посуђа, парфема  украсних кутијица, фигурица и слично, оне се пажљиво, засебно раздвајају и пакују у мање кутије, због оптерећења. Намештај се, у зависности од типа, заштићује стреч фолијом, пуцкетавом фолијом и картоном за заштиту. Такође, врши се потребна демонтажа кабастог намештаја зарад лакше и сигурније манипулације.

Сваку кутију у коју се пакује нешто неопходно је изолир траком облепити, како би се дно кутије ојачало.

Након завршеног паковања креће изношење и слагање у превоз. Када се стигне на друго одредиште врши се супротан процес, а на крају чишћење просторија.

По потреби, уколико Вам неки намештај или слично није потребно, или исти не желите у новом дому, могуће је након завршене селидбе вишак ствари однети на депонију или где год наручите.

#4 Чист рачун –дуга љубав

При крају завршних радова, тим агенције за селидбе Вас контактира да дођете на адресу. На Вама је да вођени уговором извршите преглед и дате сагласност (или не), да је све у реду. Чист рачун дуга љубав!

#5 Додатна куповина намештаја

Добростојеће агенције за селидбе и превоз се баве превозом и монтажом намештаја из салона намештаја, као што су Ikea, Forma Ideale, Matiz и слично. Неки салони намештаја не обезбеђују превоз, док неки испоруку врше у периоду од 30 дана, што не иде увек у прилог клијентима. Такође, због несигурности да ли ће моћи да обезбеде да неко буде на адреси назначеног дана (а познато је да време јаве данас за сутра) ангажовање агенције за селидбе и превоз прави избор! Тим са уговором одлази до одређеног салона намештаја, довози га и врши монтажу.

Ваш наредни корак је почетак живота и уживања у новом дому!