Маја Цветковић Сотиров – Никола Тесла је био несташно дете

Фото: Маја Цветковић Сотиров, приватна архива

Након неколико књига: „Француска авантура“, „Дечак који није желео да посади дрво“ и „Дечак и вила“, Маја Цветковић Сотиров објавила је нов роман за децу „Чаробни једрењак: Прича о Николи Тесли“ и пробудила наш читалачки дух да завиримо у њену „лабораторију“ и сазнамо како је исписана ова необична авантура.

О томе и о наградама које су обележиле њену књижевну годину, разговарали смо у духу радости предстојећих празника. Само за Топличанку, кроз разговор са књижевницом Цветковић Сотиров откривамо дечака Николу Теслу, личне породичне вредности и успомене, али и да глас упорности јесте оно што нашем животу даје смисао.

 Поштована Мајо, Ваша нова књига носи наслов „Чаробни једрењак“, са поднасловом „Прича о Николи Тесли“. Претходним романом „Француска авантура“ упознали сте „малевелике“ читаоце са Блезом Паскалом. Овог пута у питању је наш великан науке. Како сте дошли на идеју да пишете о Николи Тесли?

Захваљујући деки од малих ногу сам слушала о Тесли. Потом, као ученица гимназије природно-математичког смера наставила сам да читам и истражујем, а онда сам пре неколико година доживела несвакидашње изненађење – супругов отац је фотографије са Нијагаре (1983/84) са студијског и пословног путовања поклонио нашем сину Луки. Велики Теслин споменик са фотографија на Нијагари пробудио је безброј питања у нама. Тада је почело моје велико истраживање.

мајацс
Фото: Маја Цветковић Сотиров, приватна архива

Писању романа претходио је велики истраживачки рад. Верујем да ће наше читаоце занимати какав је Никола Тесла био као дечак, шта сте о томе сазнали?

Никола Тесла је као дечак био веома несташан. Док сам истраживала тај део његове биографије, пролазиле су ми речи неуропсихијатра и књижевника Владете Јеротића: „Ако је дете немирно, пусти га, често је то интелигентно и бистро биће.“ Тесла и јесте био веома бистро биће, радознало, окретно.

Живео је у сагласју са природом, стварао је прве изуме крај реке, осмислио посебан начин за хватање жаба, са мачком спознао тајну електрицитета, читао, маштао међу вишејезичним књигама у очевој библиотеци, али се негде дубоко у души борио са огромним губитком породице и сликом несрећно настрадалог старијег брата Данета. Отуда и скривени мото моје књиге: „Када детињство одрасте, васпитање се претвара у животни пут“.

Поред приче о Николи Тесли која је исприповедана на нов и другачији начин (али је и прва такве врсте са овом тематиком и код нас и у свету) у овом роману појављује се сасвим нови лик у дечјој књижевности – Вилоид. Ко је он? Како је настао?

Вилоид је нови антијунак/јунак дечје књижевности. Он је робот-вила, тачније робот-вилан: биће настало спајањем науке и чаролије. То што је у људском (нашем свету андроид) у вилинском је вилоид. Његова појава опомиње колико је опасан свет без емоција и поставља велико питање: јесу ли виле и људи заменљиви?

Фото: Маја Цветковић Сотиров, приватна архива

О Вилоиду у рецензијама књиге „Чаробни једрењак“ пишу: др Милутин Ђуричковић, Јелена Витезовић и Милица Миленковић.

Путовање чаробним једрењаком одвешће читаоце кроз историју многих светских метропола и њихов значај за науку и прогрес света. Која су то места која су обележила живот Николе Тесле?

 „Чаробни једрењак: Прича о Николи Тесли“ води нас из Теслиног Смиљана кроз велике светске сајмове у Паризу и Чикагу (ЕКСПО) који су значајни за истраживачки пут нашег изумитеља, затим кроз Теслину лабораторију на Петој авенији у Њујорку, па све до Нијагариних водопада. Невероватан „Теслин животни полигон“ у књизи нашао се у тачкама судара добра и зла, љубави и невоље… Кроз ову чудесну авантуру све време шапуће глас упорности без којег животни пут нема смисла.

Књига је богата илустрацијама које на сликовит начин приказују Ваше речи. Упознајте нас са својим илустратором и поделите са нашим читаоцима како одлучујете када прихватате неку илустрацију за књигу?

Илустратор је Владимир Манчић. Ово је моја четврта књига коју он илуструје. С обзиром на научну тематику коју обрађујем, али и публику којој се обраћамо, важно је да истражује и илустратор. Не може се илустровати велики светски сајам у Чикагу, а да се не завири у историјске шкриње, такође, илустрација која приказује главне јунаке би требало да има меру – важно је шта нудимо деци и читаоцима уопште.

Фото: Маја Цветковић Сотиров, приватна архива

Често понављам да је књига најсигурније место за одрастање – онда нека тако и буде. Дакле, Владимир и ја много разговарамо, размењујемо идеје, заједно истражујемо, а на крају се одлучује да ли ће нека илустрација бити у књизи или не.

Ближе нам се празници, али и они дани када резимирамо све што нам се догодило у току године. Ова година донела Вам је два признања, награду Књижевног друштва Сунчани брег „Лукијан Мушицки“ из Београда и награду Друштва писаца за дјецу и младе у Црној Гори, као и коиздавачки подухват са Институтом за дечју књижевност (Београд) у вези са књигом „Чаробни једрењак: Прича о Николи Тесли“. Какав је осећај бити овенчан наградама?

 Када схватите да је неко ко добро познаје свет дечје књижевности приметио и похвалио оно што радите са својим сарадницима, роди се најдивнији осећај. Наравно, након оваквих признања, следи и одговорност за сваки наредни корак, верујем да је „Чаробни једрењак: Прича о Николи Тесли“ управо доказ те одговорности и части која ми је припала. Неизмерно сам захвална људима са којима сарађујем, посебно стручњацима који су нас наградили.

Поделите са нашим читаоцима како ћете провести празнике? Желимо Вам радост Божића и много успеха у Новој години!

Фото: Маја Цветковић Сотиров, приватна архива

Празници су време када се спремамо да усвојимо лекције победа и падова које смо доживели током претходне године. То је време када проналазимо пут ка својој кући, ка миру, ка себи… А када пронађемо себе, онда смо спремни да грлимо све драге људе. Празници смо ми, празници су наши најмилији.

Желим Вам радост спознаје себе, радост наших најлепших празника и да их увек проводимо у кругу најмилијих. Ја ћу се ове године потрудити да буде тако.

Хвала Вам још једном и свако добро Вам желим!

Срећни празници!