Kad đaci postanu vilenjaci

0
Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva

Anita Pešić, svestrana umetnica, spisateljica, vaspitačica i lutkarka iz Niša organizovala je Deveti međunarodni konkurs za učenike od 6 do 13 godina. Zadatak učenika je bio da crtaju, pišu, kreiraju kostime, da zamisle sebe kao vilenjake i uz pomoć mašte stvore originalne radove na zadatu temu. Konkurs je bio otvoren za sve zainteresovane učenike i realizovan je u tri kategorije:

1. Likovni rad (Nacrtati vilenjaka iz mašte i obojiti površinu)
2. Literarni rad (pesma, priča)
3. Kostim vilenjaka u kome učenik izvodi svojevrsni performans u kostimu vilenjaka

Konkurs je organizovan u više kategorija. Na konkurs je pristiglo oko 900 dečjih radova iz preko pedest gradova Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Republike Severne Makedonije i Australije. Žiri je zasedao u sledećem sastavu: Anita Pešić, svestrana umetnica, Aleksandra Stojanović Šarenac (spisateljica, komparativista i bibliotekarka iz Beograda) i Jelena Jović (slikarka i kostimografkinja) iz Trstenika, u periodu od nekoliko dana.

Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva

Detaljnim pregledanjem svih radova i kompleksnim procesom selekcije u nekoliko krugova žiri je odabrao učenike koje će nagraditi. Prvonagrađeni u svim kategorijama dobitnici su medalja. Među njima je učenica trećeg razreda Jana Petković iz Bajčinca, jedina koja je dobila nagradu za najbolju odigranu ulogu u kostimu vile. Učenica je sama osmislila dva teksta koja će govoriti u okviru takmičarskog dela.

Učenici ove male škole učestvovali su i u ostalim kategorijama, tako da su Dimitrije Marinković, učenik 4. razreda i Jana Petković, učenica trećeg razreda dobili i Pohvalu za izradu kostima vilenjaka. Takođe, OŠ ,,Milić Rakić Mirko“, IO u Bajčincu je dobila pohvalu za učešće u velikom broju kategorija.

Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva

– Ovo nije prvi put da učenici učestvuju na likovnim i literarnim konkursima. Do sada su učestvovali pet-šest puta i više puta su nagrađivani. Učenici IO u Bajčincu vole da crtaju, slikaju, vajaju i prave nove predmete reciklažom. Veoma su motivisani kada je u pitanju stvaralaštvo. Uvek se vodimo mišlju da je važno učestvovati i da nije moguće uvek biti među najboljima. Ovaj uspeh je veoma podsticajan za učenike, jer se trud koji su učenici uložili u osmiljavanju teksta i kostima prepoznat na vrlo visokom nivou. A nagrade su diplome, medalje i knjige za učenike koji su se izdvojili svojim učešćem. -rekla je učiteljica Jelena Đorđević.

Foto: Jelena Đorđević, privatna arhiva