Зашто је коса најјачи женски адут?

0
žena-kosa
Pexels.com

Зашто је коса најјачи женски адут одувек је непознаница. Но, данас чак и научници раде на томе да открије које то тајне крије женска коса и зашто је она толико важна у животу једне жене.

Познато нам је да често чак и славне личности када доживе неку значајну промену у свом животу, било да је она лепа или мање лепа обично то показују фризуром.

Сигурно су се и вама у животу дешавале овакве промене. Велики број дама рецимо када у свом срцу одлучи да остави вољеног мушкарца из било ког разлога, одлучује се и да са њим промени и своју фризуру. Најчешће се коса тада скраћује, фарба у сасвим другачију боју или се праве драстичне промене у било ком смислу.

Када желе да пронађу идеалног партнера, жене опет посебну пажњу посвете својој коси и фризури. Није тајна да је жена са лепом, негованом косом привлачнија мушкарцима, а и има више пријатеља. Иако још увек није утврђено зашто је то заправо тако, постоје многи митови и легенде о коси из којих можда можемо сазнати истину о коси као најјачем женском адуту.

Оно што сви знамо јесте да је лепа, дуга и негована коса израз женствености и женске лепоте. Нико не може да остане равнодушан када у просторију уђе дама са савршено сјајном косом пуном живота, зар не?

коса
Pexels.com

Старе цивилизације попут Назарећана, Египћана, Сика па чак и староседелаца Америке дугу косу код жена поштовале су као дар од Бога и мудрост која нам је несебично дата. Зато тадашње даме нису секле своју косу јер су сматрале да се баш у њој налази њихова највећа снага и нежност.

Зашто је коса најјачи женски адут у легендама?

Од када постоје записи о човеку, коса је високо поштована и увек је имала неко скривено симболично значење. Вековима уназад она је шишана, обликована и бојена на много креативних и различитих начина, но одувек се сматрала мистеријом која не служи само за лепши изглед и топлију главу жене.

Она је одувек имала неки дубљи смисао и представљала је један од најважнијих спољашњих делова нашег бића који га употпуњује и оплемењује. Нека племена сматрала су косу чак наставком нервног система и извором мудрости и лепоте.

Поменућемо вам само неке од најпознатијих митова који нам могу помоћи да одгонетнемо зашто је коса најјачи женски адут.

Мит о Медузи

Вероватно сте већ чули за Медузу, грчку свештеницу са змијама на глави уместо косе. Ипак, можда као и ми нисте знали зашто је Медуза имала змије уместо косе. Наиме, ова прелепа грчка свештеница храна посвећеног Атини била је силована од стране Бога мора, Посејдона.

Њен огроман бес након овог немилог догађаја претворио је њену прелепу дугу косу у змије и начинио њен изглед толико страшним да је људе који је погледају у лице скаменила.

Персеј је победио тако што је све време прилазио Медузи са огледалом у рукама, тако се она сама гледајући свој лик у огледалу скаменила.

медуза-персеј
Pixabay.com

Њена глава посечена је и поклоњена богињи Атини која је касније користила као свој штит. Овај мит враћа нас на чињеницу да заиста женска осећања можда најбоље обликују и уређују нашу косу.

Рецимо као жал за губитком љубави или неког блиског жене често скраћују косу не би ли се на тај начин ослободиле осећаја жалости и туге.

Златокоса

Прича о Златокоси, Браће Грим позната је широм света углавном по екранизацији исте од стране Дизни продукције. Многе девојчице сањају косу попут Златокосине и у томе нема ништа лоше.

Прича говори о љубави и њеној победи. Наиме, млади брачни пар живи до баште вештице Готел која у свом врту гаји магичну биљку. Када млада постаде трудна и добије трудове, муж одлази у оближњу башту и краде биљку која је наводно чаробна не би ли олакшао својој жени.

Тада Готел искоришћава прилику и захтева од њих да јој предају прворођено дете. Готел узима тек рођену девојчицу и затвара је у високу кулу без врата и степеница са само једним прозором.

коса-златокоса
Pixabay.com

Даје јој име Златокоса, а девојчица расте у прелепу даму са веома дугом и магичном косом. Готел је до девојчице долазила помоћу њене косе коју би избацила кроз прозор. Једнога дана, принц је пролазио туда и одлучио да се попне уз прелепу златну косу. Очаран призором лепотице коју је видео одмах јој предлаже брак.

Готел је приметила принца и из беса Златокоси исекла косу скроз кратко након чега он пада и губи вид. Годинама је слеп тумарао светом све док није чуо Златокосин мио глас који пева са врха куле. Њене сузе и жал за љубављу повратиле су му вид, а њој поново порасте дуга и магична коса.

Као и ове и многе друге бајке и митови говоре о важности женске косе.

Царица Елизабета Аустријска из XIX века сматрала је да јој скраћивањем косе може поcећи памет из главе те је своју косу пажљиво неговала чак два сата дневно. Такође, нарочито за време мрачног средњег века женама се скраћивала коса онда када су желели да их посраме и обешчасте.

Сматрали су да је у њиховој коси моћ која им помаже да заводе друге и шире своје вештичје планове помоћу лепоте своје косе.

Како да вам коса буде најјачи женски адут?

Сада је несумљиво јасније зашто је коса најјачи женски, али остаје нам да сазнамо када је таквом и учинимо.

Није свака коса лепа коса и она која привлачи пажњу и страхопоштовање. Да би коса била заиста најјачи женски адут потребно је да она буде негована, здрава и лепа.

А пут до такве косе никада није био тежи. Загађења ваздуха и воде, висок ниво стреса узрокован брзим темпом жиовота као и употреба разних штетних препарата и алата за косу и те како утичу на њену снагу, квалитет и лепоту.

devojka-gola-leđa
Фото: Unsplash.com

Да бисте и ви имале косу пуну снаге и мудрости која одише женственошћу и мистеријом потребно је да што пре почнете да је негујете на прави начин. Одлучили смо да вам представимо неколико правила за негу косе која очарава.

Који су најчешћи проблеми са косом?

Најчешћи проблеми са којима се савремене даме сусрећу када је у питању квалитет и здравље косе јесу опадање косе, слаба и танка коса, ломљива и сува коса.

Ово су неки од најчешћих проблема са косом савремене жене, ту су и проблеми са власиштем попут перути у коси и алопеције која се све чешће јавља.

Квалитетна козметика која утиче на раст косе јесте основа која вам може помоћи да што пре дођете до косе из снова која разбија митове и ствара неке сасвим нове.

Коса као најјачи женски адут заслужује и више ваше пажње, али и козметику за негу која ће јој помоћи да расте и буде здрава.

То је козметика која не садржи штетне састојке попут сулфата, парабена или силикона већ природне богате састојке који нежно негују и хране вашу косу.

Ако се осврнемо мало уназад, најлепше даме славних времена прошлости попут Клеопатре рецимо неговале су своју косу искључиво природним препаратима.

Шта је то што углавном недостаје вашој коси како би била ваш најјачи адут?

  • То су богата исхрана
  • хидратација
  • еластичност и
  • сјај

Само оваква коса може бити најјачи женски адут. Све ове недостатке може да реши квалитетна козметика за косу. За исхрану косе најбоље је користити биљне протеине, као и витамине и минерале из природних састојака.

Хидратација косе и власишта је изузетно важна, ако не и најважнија за постизање ефекта сјајне и здравије косе. Коса се може одлично хидрирати уз помоћ природних уља која се лако разграђују и не остављају никакве масне остатке, те их је могуће користити чак иако имате масну косу.

У том случају бирајте лакша уља попут уља јојобе које ствара супер равнотежу н власишту и има способност да имитира себум те се његово лучење враћа у нормалу.

Еластичност и сјај косе

За еластичност и сјај косе такође користите оне препарате за негу и стилизовање које у свом саставу садрже природне екстракте биљака и природна уља која вашој коси могу дати неодољив сјај.

Осим препарата за негу трудите се да избегавате алате за стилизовање косе који раде на принципу топлоте. Ако баш морате користите оне квалитетније са новим технологијама које мање оштећују вашу косу. Препоручујемо за оне који су навикли на фенирање у те сврхе набаве ротирајућу четку за косу.

Мање је штетна, а веома је практична јер уз њу уједно и сушите и фенирате косу веома лако. Избаците из употребе пластичне четке за косу које стварају наелектрисаност косе и утичу на чешћу појаву масне косе дрвеном четком за косу.

Уколико имате масну косу најчешћа грешка је прати је свакодневно. Свакодневно прање косе води вас у зачарани круг из кога ћете тешко изаћи.

Косу перите два до три пута недељно благим шампоном и балзамом уз принцип обрнутог прања косе.

Коса пуна волумена је и те како најјачи женски адут

За постизање ефекта већег волумена стручњаци саветују сушење косе напачке.

Односно сушење косе која је пребачена напред тако да пада преко вашег стомака уз покрете феном или четком за сушење косе од корена ка врховима.

За упијање вишка масноће са власишта слободно повремено користите беби пудер који може бити савршено решење након напорног тренинга.

Заносна, лепа и негована коса несумљиво привлачи пажњу и одаје утисак јаке, мудре и самосталне даме која има јасно уцртане циљеве и неку мистику око себе која привлачи погледе и љубав где год да се појаве.  Зато негујте и волите своју косу што више, она ће вам узвратити вишеструко.