Кроз селидбу без стреса из женског угла

0
selidba iz zenskog ugla naslovna
Pexels.com

Одмах да се на почетку оградимо и напоменемо да ово неће бити феминистички текст, где ћемо се бавити доказивањем женске супериорности, напротив базираћемо се само на то како жене доживљавају  селидбу и који је њихов начин да се изборе са стресом који селидба носи.

Психолози се слажу у једној тврдњи, а то је да је стрес који изазива селидба на 3. месту по интензитету, одмах после губитка најближих и развода брака.

Па да ли мора тако да буде? Како остати позитиван?

Како у селидби видети нови почетак и да ли после сваког хаоса настаје савршенство?

Жене у генетском коду као да имају урођену предиспозицију да лакше прихвате и лакше се прилагоде променама. Вероватно, јер се још у детињству формира подсвест да ће се удати, иселити из породичног дома и да је та промена природна.

Зато се девојчице и девојке много брже снађу и адаптирају у новој средини када се преселе због школовања, студирања или посла него њихови вршњаци мушког пола.

pakovanje za selidbu
Pexels.com

Такође научници сматрају да се жене на другачији начин боре са стресом од мушкараца:

  • БРИНУ (жене штите и брину за своју породицу, нарочито ако су мајке)
  • СПРИЈАТЕЉУЈУ СЕ (жене траже и примају друштвену подршку)
  • ТЕЛО ЖЕНА ПРОИЗВОДИ ОКСИТОЦИН (кад је под стресом тело аутоматски лучи окситоцин који има умирујуће дејство током стреса, док је код мушкараца обрнуто, они у стресној ситуацији луче веће количине тестостерона који спречава лучење окситоцина).

Паковање за селидбу без стреса

У 21. веку највећи непријатељ је време… Нико нема довољно времена и ако уз све основне свакодневне обавезе које имате, а чека вас селидба  од саме помисли како све постићи диже вам се коса на глави.

Зато треба да будемо тим…да поделимо мушка и женска задужења. Жене су боље у организацији, прављењу спискова, па прво и треба кренути од рецимо паковања фасцикле са важним папирима и документима, па тек онда долазе на ред гломазније и кабастије ствари, где на сцену ступа јачи пол или ако сте у могућности топла препорука да пресељење препустите фирмама које раде селидбе.

Како да спакујете стакларију, како књиге, како намештај – даћемо пар савета како би паковање протекло са што мање стреса, а ваше ствари остале неоштећене.

Пре свега, користите чврсте картонске кутије и никада их немојте превише пунити, да не би дошло до пуцања. Сваку ствар коју стављате у кутију умотајте у папир или заштитну фолију. Такође, сав празан простор који остане у кутији испуните папиром или фолијом. Ломљиве ствари посебно добро умотајте у папир и добро их заштитите.

Сваку кутију добро затворите и обмотајте лепљивом траком, а затим на њој напишите њен садржај. На тај начин ћете приликом усељења смањити стрес и тачно знати којим редом да отварате кутије. Ствари попут огледала или друге стаклене површине на намештају можете прелепити селотејпом у облику слова X.

selidba pakovanje
Pexels.com

Изузетно тешке ствари попут књига најбоље је спаковати у кофере који имају точкиће, на тај начин ћете селидбу олакшати а и поштедети леђа великог терета. Намештај увијајте стреч фолијом, никако танком фолијом која се најчешће користи за заштиту намештаја приликом кречења.

Уколико немате времана за паковање или једноствано то вам ствара превише стреса, онда је најбоље да позовете агенцију за селидбе која има услугу паковања.

Како после селидбе?

Како да од новог простора направите дом? Мислим да се слажете да је дом тамо где је породица… Еее ту на сцену ступа жена (било да је мајка, ћерка, девојка или сестра) А како питате се… Ситницама…

Ево пар примера:

  • Ништа не обележава боље уселење као привезак за кључеве. Поделите укућанима неки нови персонализовани привезак нпр.. и направите таблу на коју ћете кључеве окачити кад сте код куће… Већ подсећа на дом, зар не?
  • Наручите нови отирач за улаз такође персонализовани
  • Купите нове биљке у саксијама. Биљака никад доста, оне чине дом топлијим, зеленијим и свежијим.

Надамо се да вам се допао текст, а ако имате неко Васе искуство са селидбом да поделите са нама, пишите нам у коментарима.