Жене и предузетништво: 7 корака на путу до успеха

0
žena-bela-košulja
Фото: Rawpixel.com

Подаци на сајту Светске банке показују да је само једно од три мала, средња или велика предузећа у власништву жене. Наравно, то не значи да су жене мање успешне у својој бранши од мушкараца. Штавише, у свету има јако пуно жена које успешно воде своје фирме.

Предузетништво у сваком случају доноси много изазова, али ниједан од њих, на срећу, није непремостив. Уколико и ви покрећете свој бизнис или га проширујете, дајемо вам неколико смерница које ће вам бити од користи у било којој фази вашег предузетничког развоја – без обзира да ли тек почињете или сте већ искусна предузетница. 

#1 Фокусирајте се на циљ и прихватите изазове

Изазови су саставни део пословања и треба их прихватити. И не само то, треба их посматрати из другог угла – као знак да сте на правом путу. Они вас подстичу на размишљање, а то може довести до стварања нових идеја које могу унапредити ваше пословање. Важно је да изазове прихватите као нешто што ће се континуирано јављати, и као нешто што вам може помоћи да подигнете ваш бизнис.  

žena-piše-po-tabli
Фото: Rawpixel.com

Поставите себи краткорочне циљеве по фазама. То, наравно, не значи да не треба да поставите и дугорочне циљеве, али краткорочни су показатељ колико брзо напредујете у послу којим се бавите. Замислите где желите да будете за три или шет месеци и видећете да ли су ваша очекивања реална.

#2 Огласите се на интернету: направите сајт и налоге на друштвеним мрежама 

Интернет презентација пословања већ годинама је један од најјефтинијих и најефектнијих начина оглашавања. Израда веб сајтова је данас јако повољна а и њихово одржавање више није толико скупо. За релативно мали новац можете људима презентовати свој бизнис. 

Уколико вам то време и новац дозвољавају, можете почети са промоцијом и представљањем свог пословања чак и пре него што физички отворите фирму. Да бисте дошли до циљане публике биће вам потребно време.

Истраживања су показала да данас 84% потрошача верује да поседовање веб странице чини компанију кредибилнијом у односу на фирме које се оглашавају само на друштвеним мрежама. Штавише, сајт је одлична прилика да прикажете све ваше референце, акредитиве или признања која имате, ако сте се већ раније бавили сличним пословима. 

#3 Не плашите се иновација 

Ако желите да будете успешна жена, немојте се плашити да искочите из просечности. Померајте границе, изађите из лагодности у којој се налазите и покушајте да урадите оно што раније никада нисте покушали јер вам је било ризично. Ствари се заиста дешавају ако верујете у њих, ако имате велике снове и радите напорно на остваривању циљева. 

Док будете стремили ка својим циљевима, вероватно ћете чути различите коментаре. Неки ће рећи да је супер то што покушавате да урадите, да вам је идеја одлична, па ће чак пожелети и да вас посаветују. Саслушајте их јер вам њихови савети можда могу помоћи, али останите доследни свом правцу у коме желите да развијате ваш бизнис. 

Са друге стране, биће и оних коментара типа – “Мислим да на тај начин нећете успети”. Не дозволите да вас они обесхрабре. Верујте у себе.

#4 Обезбедите средства за финансирање вашег пројекта

Један од највећих разлога зашто предузећа не успевају и не расту довољно брзо је недостатак финансија. Постоји велики број институција и програма који обезбеђују финансирање људи који први пут покрећу свој бизнис. Ту су и фондови који посебно подстичу женско предузетништво

Размотрите добро колико вам је новца потребно за покретање посла и конкуришите за средства. Можда вам помоћ коју ћете добити од појединих фондова неће бити довољна и можда ћете морати да уложите додата средства како бисте покренули или развили ваш бизни. Ипак, не одустајте. Истраживања кажу да се велики предузетници најбоље сналазе у критичним ситуацијама. Узимање средстава вас може натерати да радите још више и упорније како бисте успели. 

#5 Повежите се са пословним партнерима и другим предузетницима 

Већина предузетника који тек почињу свој посао није ни свесна колико је важно умрежавање са колегама из исте бранше. Повезивање са људима који раде на истим или сличним пословима вам може донети информације које су од немерљивог значаја за напредовање у послу. Пријатељи, породица, бивше колеге, клијенти и пословна удружења су неки од канала преко којих се можете повезати са другим пословним људима. То можете урадити физички, на сајмовима и другим организованим догађајима, али и преко друштвених медија и виртуелних платформи.

пословна-жена
Фото: Pexels.com

Линкедин је један од кључних платформи за оптимизацију вашег пословног профила. Путем ове платформе се можете повезати са другим заинтересованим странама, сарадницима, инвеститорима, клијентима и купцима. Такође, то можете урадити и преко ваше веб странице. Покрените сајт и потенцијални сарадници ће вас лакше пронаћи. Уколико немате своју веб страницу, једноставно у Гугл претраживачу укуцајте израда сајтова Београд, Нови Сад, Ниш, зависно где живите и радите, и добићете контакте агенција које нуде професионалну израду веб сајтова. 

#6 Будите јединствени и флексибилни

Не постоје две исте фирме, чак и ако послују у истој ниши и нуде сличан асортиман робе или услуга. Пронађите начин да се разликујете од других. Ако се, рецимо, бавите услугом кетеринга или припремом здравих оброка, нека то онда буду јела са вашим “потписом”. Било да је у питању начин припреме, сервирања или услуге.

Са друге стране, ако нас је недавна пандемија нечему научила то је онда колико је важна прилагодљивост тренутној тржишној ситуацији. Како бисте наставили да развијате ваше пословање морате стално проналазити нове начине да унапредите процес производње или пружања услуга. Потребе и захтеви купаца се мењају брже него икада, па је зато веома битно да будете што флексибилнији.

#7 Размишљајте позитивно

Фокусирајте се на свој циљ и размишљајте позитивно. Ако стално сумњате у себе, тај негативан начин размишљања ће постати препрека вашем успеху. Ако имате позитиван став, то вам може помоћи да успете. Не кажемо да је само став довољан за успех и постизање циљева, али је свакако битан предуслов..

На крају, будите храбре, пратите своју интуицију, размишљајте на прави начин и отпочните или проширите ваше пословање одважно. Ми се надамо да ће вам ови савети помоћи у томе. Имајте увек на уму да успех зависи искључиво од вас. Искористите своју шансу.