Кораци које требате предузети ако желите да подигнете стамбени кредит

nekretnina-ključevi-stan
Pexels.com

Куповина стана је једна од највећих животних инвестиција. Када желите да решите стамбено питање и осигурате „кров над главом“, а немате довољно готовог новца – опција је стамбени кредит.

За многе купце некретнина данас то је заправо једино решење. Уколико нећете више да будете подстанар и да плаћате крију – замените закуп својим станом, а станарину ратом за кредит.

Топличанка вам представља практичан водич за стамбени кредит. Прочитајте који су то неопходни кораци које треба испратити до реализације кредита и усељења у ваш стан.

Изаберите праву банку и најбоље услове

Први корак и за многе најтежи и најзахтевнији – избор банке. Како да изаберете најбољу банку, односно да будете сигурни да сте нашли најповољније услове кредита? Један од начина је свакако да прегледате званичне сајтове банака и на основу web презентације се определите у које банке ћете отићи лично да се детаљније информишете.

Свака банка која нуди опцију стамбеног кредитирања има свог саветника. Довољно је да закажете посету и у договореном термину ћете добити све податке који су вам потребни. Такође, можете се ослонити и на савете стручњака око аплицирања.

ugovor-potpisivanje-stambeni-kredit
Pexels.com

Уколико немате довољно времена (а ни стрпљења) да обилазите банке редом, на интернету постоје иновативне платформе на којима можете добити све информације о кредиту за стан на једном месту. Захваљујући професионалном тиму саветника и корисним алатима попут стамбеног калкулатора биће вам много једноставније да купите стан на кредит. Брокери ће уместо вас истражити најповољније кредите, урадити упоредну анализу услова у неколико банака, а уколико је то потребно – помоћи да пронађете одговарајућу некретнину.

Када добијете све информације, онда можете ући у процедуру и аплицирати за кредит у оној банци која вам највише одговара.

Проверите кредитну способност

Иако сте избором банке решили значајно питање и добро закорачили у процес, следећи корак је још значајнији. Наиме, да би вам било која банка одобрила кредит, потребо је да имате добру кредитну историју, тј. да сте кредитно способни.

Ако вам је плата нередовна или сувише мала, каснили сте са отплатом претходних кредита или сте пријављени на тренутном радном месту краће од три (или шест) месеци – банка може да вам не одобри кредит. Срећом, већина банака данас не тражи жиранте, тако да имате један проблем мање.

Најзначајнији фактор је свакако висина плате – што вам је већа плата, веће су и шансе да вам банка одобри кредит. На основу примања се израчунава и висина кредита, као и висина месечне рате. То значи да се може десити да не добијете онолико новца колико вам је потребно.

Део провере кредитне способности односи се на године старости. Банке углавном имају ограничења, па се кредити одобравају особама између 20 и 65 година. Ако је реч о дугорочним стамбеним кредитима, на 20 или 30 година, овај распон може бити другачији код различитих банака.

Потражите одговарајући стан

„Зелено светло“ које добијете од банке коју сте изабрали води вас право на следећи корак, а то је тражење стана. Многи купци прегледају некретнине упоредо са распитивањем око услова кредита, и то је сасвим у реду.

У овом делу процедуре важно је да се наоружате стрпљењем и да укључите целу породицу. Не само да купујете стан, већ обезбеђујете заједнички животни простор, па је потребно да одлука буде промишљена и паметно донесена.

stan-enterijer
Pexels.com

Док прегледате огласе за станове на интернету, бележите који су вам афинитети, а које потребе. Како желите да изгледа стан у ком ћете живети, колико велики треба да буде, где треба да се налази? Одредите што прецизније карактеристике свог будућег дома и у великој мери ћете олакшати претрагу.

Тражење некретнине можете урадити сами или уз помоћ агенције.

Ангажовати агенцију за некретнине или не?

Многи верују да је унајмљивање професионалног агента за некретнине непотребан трошак. Међутим, агенти могу не само да вам помогну око избора стана, већ и око провере некретнине и прикупљања потребне документације. Ако желите да будете сигурни у имовински статус стана који купујете (да ли је прокњижена или непрокњижена непокретност) и избегнете евентуалне малверзације и преваре, агенција је прави избор.

Коју год недоумицу да имате око правних питања, агенти ће вам помоћи да је решите.

Процена стана

Може се рећи да сте проналаском одговарајуће некретнине прешли пола пута до закљученог купопродајног уговора. Од кључа и усељења дели вас још пар корака. Први је предуговор са продавцем који закључује код јавног бележника и исплата капаре. Потом следи процена стана, односно излазак професионалног проценитеља „на терен“ и процена вредности некретнине.

Од овог корака зависи даља процедура – управо на основу процене банка покреће поступак успостављања хипотеке на некретнину, као основног средства обезбеђења кредита. Обично банке имају овлашћене проценитеље, одонсно списак вештака  чије се процене прихватају. (Услуге проценитеља се плаћају од 70 до 200 евра).

Важно је рећи да се хипотека углавном успоставља над некретнином која се купује, али може се успоставити и над неком другом некретнином. Потребно је само да се сви власници некретнине слажу с тим да се хипотека успостави, односно дају сагласност у виду правно обавезујућих изјава.

Да ли да осигурате стамбени кредит?

Још једна од недоумица које имају купци стана на кредит јесте она о осигурању кредита код Националне коропорације. Иако не условљавају све банке да осигурате кредит, већина банака то препоручује. Овим кораком може да се смањи каматна стопа и рата кредита. Осигурање кредита код Националне корпорације је мањи ризик за банку, због чега ви као купац некретнине можете да добијете повољније услове кредитирања.

Реализација и исплата кредита

По одобрењу кредита, банка ће извршити исплату на рачун продавца некретнине. Домаће банке најчешће исплаћују кредит у динарској противредности по средњем курсу Народне банке Србије. Ово морате имати у виду, уколико продавац захтева исплату у еврима – на рачуну мора бити довољно новца да продавац може да купи договорен износ девиза.

Кључ у руке – стан је ваш!

Са исплатом продавца и овером купопродајног уговора код јавног бележника сви правни послови око некретнине су завршени и стан је званично ваш.

Не заборавите док сте у еуфоричном расположењу да платите порез и укњижите некретнину. Потребно је да попуните образац и пријаву поднесете пореској управи, те платите порез на пренос апсолутних права. Тек кад стан укњижите на своје име у катастру непокретности и добијете власнички лист можете рећи да сте са успехом завршили куповину стана.

Као што можете приметити, куповина стана на кредит није нимало једноставна. Због тога је најбоље да се добро припремите и окружите професионалцима не би ли сте што лакше прошли кроз читаву процедуру. Ангажујте саветнике за кредите, као и поуздану агенцију за некретнине, будите сигурни да имате средства да платите све пратеће трошкове и – срећно!