Знате ли све о ороченој штедњи?

0
štednja-prasica-kasica

Банке су финансијске институције које поред давања кредита и вођења рачуна имају и друге послове са становништвом и привредним субјектима. Штедња је једна од најатрактивнијих начина да се увећају постојећа средства без икаквих ризика и губитака.

Орочена штедња је дугорочан облик штедње и клијентима доноси највишу камату. Износ камате варира од тога колики је период орочавања, што је он дужи то је и камата виша. Банке праве неколико стандардних опција за депоновање, али су ту и да се договоре са клијентом ако њему одговара неки други аранжман.

Поред ових основних информација постоје и друге, мање познате чињенице које треба знати ако се одлучујете да своју уштеђевину чувате у банкама, па их откријте у даљем тексту.

Орочена штедња најбоље чува новац

Мотив за депоновање средстава је свакако каматна стопа, али је ово добар начин и да се средства сачувају за планирана будућа улагања.

Наиме, када се новац чува у кући, или на неки други начин који је лако доступан, трошиће се много брже него да се орочи на штедњу у банци. Иако ће вам се чинити да то није тако, сигурно је да ћете посегнути неколико пута у фонд и узимати новац

Орочена штедња у банци је остављена под одређеним условима, на уговорени период од неколико месеци или дуже од годину дана па ће се новац узимати само у случају крајње нужде, иначе остаје на рачуну и доноси договорену камату.

Када се штедња чува у кући могуће је да је неко украде или да се новац ненамерно уништи. Нема потребе да набављате сеф када вам банка плаћа да јој поверите орочену штедњу!

Зашто је штедња у банци најбољи избор када је неизвесна финансијска ситуација?

Постоји неколико разлога зашто је орочена штедња најбољи избор, а најпре јер новац лако увећава своју вредност што други начини улагања не доносе. Тачно је да за вишак новца можете купити акције и улагати на берзи, можете купити стан или другу некретнину, али сваки од ових начина ће донети постепено смањивање вредности почетне суме или ће се новац изгубити на нестабилном купопродајном тржишту.

Када се одабере орочена штедња, новац се добија у готовини, у валути по жељи. Нема потребе за курсним разликама, за продајом непокретности. У банци једноставно подигнете износ који желите, а остатак оставите за наставак штедње.

Да ли је важно у којој банци штедимо?

Орочена штедња даје највише каматне стопе, али оне варирају од банке до банке па треба проверити услове и пронаћи банку са најбољим условима штедње.

Када се одабере партнер који има одличне услове, највишу каматну стопу на штедњу, онлине банку као део подршке пословању…добија се најбољи начин штедње и сигурно место за ваш новац.

Да ли сви треба да штеде?

Да, одговор је јасан и без икакве дилеме. На дугорочну штедњу у банкама се одвајају средства која неће бити неопходна у ближем будућем периоду и не треба их мешати са кућним фондом за непредвиђене трошкове.

У дому увек треба поседовати суму која ће олакшати свакодневно располагање финансијама као што је плаћање рачуна ако тренутно немате готовине, или других непредвиђених околности.

Са друге стране, орочена штедња је сума која може бити и већег износа и неће требати у дужем периоду. До средстава се може доћи месечном штедњом или изненадним приливом, али је у сваком случају најбоље да новац буде ангажован у банци све док не дође време за нека будућа улагања.

У банци су средстава сигурна

Народна банка води активну политику па подстиче штедњу у динарима, али и осигурава све штедне рачуне до 50.000 тако да се новац враћа ако дође до било каквих проблема у пословању пословних банака.

Данас, када се налазимо притиснути ковид кризом и тежом финансијском ситуацијом у целој Европи, овај вид сигурности је много више од психолошког подстицаја и отклониће реалне проблеме који се могу јавити током једне кризе.

Заштита државе је још важнија када је у питању дугорочна орочена штедња, а нарочито када је уговорени период дужи од годину дана. На овај начин су клијенти мирни и могу спокојно да оставе средства која ће бити враћена ако буде угрожено пословање неке од банака.

Штедња генерално, али и њени облици крију бројне специфичности које треба узети у обзир при одлуци о банкарској штедњи. Орочена штедња банци највише одговара јер има период током којег сте се обавезали да новац нећете подизати па банка средства може користити за друге финансијске токове. За узврат клијенти добијају највишу камату, а пошто држава стимулише штедњу у динарима онда је јасно да је орочена штедња у динарима најбоља опција за улагање.

Пронађите банку од поверења која ће кориговати услове према потребама клијента и дати најбоље камате што ће сигурно учинити да имате дугорочну сарадњу и успешно пословање са њом.